Overlay

ACAI jagodičevje

Tokrat razgaljam resnico o pisanih acai skledicah (ki jih videvamo na vsakem IG »vogalu«)
Zdi se, da so te dni acai umetnine bolj vroča zadeva od pravkar pečenih žemljic. V marsikaterem članku smo lahko prebrali, da gre za »najbolj zdrav zajtrk na planetu«.
Skratka, ni je pozitivne lastnosti, ki je to južnoameriško jagodičevje nebi imelo .. gre za super živilo, ki ti bo pomagalo pri izgubi telesne maščobe, podaljšalo tvoje življenje, pomladilo telo in vsestransko zaustavilo staranje.
Opa, precej suverene trditve. AAAaampak, koliko je v tem resnice?
Jasno je, da tistih, ki tržijo cai jagode in tiste čudovite pisane in bogate posodice, pravzaprav to sploh ne briga. Dokler lahko s tem služijo, bojo najboljša stvar na planetu pa pika.
Tisti, ki spremljate moj blog in IG objave, veste, da sem pristaš dobre volje, smeha in sarkazma, po vrh pa nikoli ne šparam z besedami .. a ko pride do lažnih z zdravjem povezanih trditev, se hitro zresnim.
Torej danes bom brskal dejstva o acai jagodah, pisanih skledicah in t.i. sadežu večnega življenja. Predvsem BREZ nepotrebnega in neupravičenega napihovanja.

Kaj sploh je acai?
Gre za majhen okrogel sadež, ki raste na acai palmi. Prihaja iz Brazilije in nekaterih drugih predelov Južne Amerike. Približno 80% tega sadeža predstavlja seme, ki ga večina ne poje, kar pusti le borih 20% sadeža za uživanje.
In zakaj naj bi sploh jedli te jagodke?
Najpogosteje bomo slišali: Zaradi antioksidantov.
..vem ja, vsi poznamo to zadnje desetletje tako moderno besedo, ampak kaj sploh so antioksidanti in kakšno vlogo imajo?
Odlično vprašanje.
Antioksidanti so snovi, ki se borijo proti procesu oksidacije. Kadar je tvoje telo izpostavljeno pretiranemu sončenju, toksinom cigaretnega dima, onesnaženju zraka, alkoholu, ali kakšnemu drugemu izzivu, ustvarja proste radikale t.i. »molekule z elektronom brez para«. In te presnete »samske« molekule iščejo elektron, za svoj par. In ker so prave male »pocestnice«, najdejo elektron, ki je že v razmerju in vezan, ter ga spretno speljejo partnerju. Nesramno.
..posledično mora samska molekula znova najti nov elektron in proces se nadaljuje.. tako delujoč sistem hitro lahko uide iz vajeti. Čeprav so nekateri radikali lahko neškodljivi, pa je večina takih, ki vodijo do rakavih obolenj.
..kar nas vrne nazaj k temi antioksidantov.

Od posamezne molekule je odvisno, ali jim bo antioksidant priskrbel prosti radikal z dodatnim elektronom, ali pa ga popolnoma razgradil. Bistvo je, da antioksidanti nevtralizirajo proste radikale in jih delajo neškodljive. To je tista pomembna, gavna vloga.
In v našem popotovanju v iskanju resnice o acai sadežu, bojo antioksidanti imeli glavno vlogo. A preden se posvetimo temu, se moram ustaviti pri še pomembnejši temi.

 

Kako zavraga sploh pravilno izgovorimo acai?
O temu se moramo pogovoriti. Slišal sem namreč vsaj 382 različnih načinov izgovorjave in doživel vse od lomljenja jezika, do nepojasnjenih poudarkov.. Pravi masaker. In ker je MK zlata vreden, bo poskrbel, da boš na svoji naslednji fancy koktajl zabavici med kolegi pravilno izgovarjal ime te jagodke, ki jo uživaš vsak dan v veri, da boš z njo postal nesmrten.. (pa je prišel na plano moj sarkazem). Oksi, nazaj na temo.

Pravilna izgovorjava je preprosto »asaji« in ne acaj, akai, ipd..

Pogosto je eksotično sadje, ki ga prinesemo na vzhod, preimenovano z namenom lažje izgovorjave. Tako je bilo tudi s kivijem, ki je v Kitajskem originalu imenovan Yang-tao, kar je bilo za Američane pre-komplicirano in so ime poenostavili tako, da so sadež poimenovali kar po ptici iz Nove Zelandije, ki nekoliko spominja nanj. Boom in sedaj imamo kivi.
Te menjave pa acai ni doživel. Ohranil je svoje brazilske korenine, in sedaj z izgovorjavo buri duhove lingvistov po celem svetu.. oks, čas, da se posvetimo naslednjem segmentu našega raziskovanja.

 

Zakaj so acai skodelice tako priljubljene?!
Za to, da so te jagodke postale popularne, gre zahvala bratoma iz severne Kalifornije (Ryan in Jeremy Black), ter njunemu prijatelju (Ed Nichols). Ob potepanju po Braziliji, so na krožnikih domačinov opazili ta neznan sadež, za katerega so trdili, da povečuje energijo in odpornost, krepi imunski sistem, ter skrbi za razstrupljanje telesa. Fante je sadež hitro zasvojil, in rodila se je ideja kako super bi bilo acai pripeljati tudi v ZDA.
Čudežno brazilsko sadje, nabito z antioksidanti? Eksotično, zdravo in enostavno za grandiozne pridevnike in trditve? Ka-Čing!
..in to je hiter povzetek razloga, zakaj se na tvojem IG news feed-u pojavlja cela paleta teh non-plus-ultra zdravih acai posodic.
In kaj vse je v teh pisanih skledicah? V Braziliji imajo »originalen« in preprost recept (ki je v ZDA doživel prvo preobrazbo) .. vsebuje zmrznjeno pulpo acai jagod, »granolo« in banano (včasih dodajo še guarano, ki je bogat vir kofeina).

Popolnoma preprosto in kar se mene tiče – manj je več..
..kaj se pa dogaja v posodicah širom sveta?

 

Seveda acai ne sme manjkat, gotovo bo opaziti tudi granolo in banano, a od tod dalje ..
Agavin sirup, jabolčni sok, mandljevo mleko, kokosovo maslo, borovnice, kokosova moka, med, mangov sok, arašidovo maslo, granatno jabolko ali njegov sok, sojino mleko, jagode,…. samo izberi in BOOOOM, skledica je pripravljena za objavo na IG.

Večinoma se v teh »zdravih zajtrkih« skrivajo hidrati in sladkorji, kar me pripelje do naslednjega segmenta odkrivanja resnice:
O tem skrivnostnem sadežu obstaja cela vrsta z zdravjem povezanih trditev. Ob nekaterih privzdignem obrvi, nekaterih enostavno ne odobravam, nekaj pa je takih, zaradi katerih me zaboli globoko v moji nutricionistični duši.

Zato sem pripravil posebno rubriko »Laž ima dolg nos«.

Pa poglejmo..

Trditev 1: Acai jagode so polne dobrih antioksidantov.
Resnica?: Drži.

Acai so res nabite z antioksidanti, kar je super, glede na razloge, ki smo jih omenili nekoliko višje. Ko ljudje govorijo o pozitivnih lastnostih in učinkovinah tega sadeža, je ravno ta v prvi vrsti. Oks, MK odobrava trditev. A ne morem mimo sebe .. robide, maline, borovnice – vse jagodičevje, ki je ravno tako bogato z antioksidanti, a seveda ne bo vzelo blišča napihnjeni slavi eksotičnemu posebnežu.

Dolg nos: 0

Trditev 2: Acai je bogat z mikrohranili.
Resnica?: Drži.

Acai vsebuje toliko C vitamina kot borovnice, je odličen vir vitaminov A, B1, B2, B3 in E. Vsebuje tudi ogromno mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink in baker, torej same dobre stvari. Kot zagovornik uživanja hranilno bogate PRAVE hrane, bi acai vsekakor uvrstil v to kategorijo.

Dolg nos: 0

Trditev 3: Acai pomaga pri prebavi.
Resnica?: Ehhh oks, v neki meri..

Vlaknine pomagajo pri prebavi in olupek teh jagodk jih vsebuje. Torej resnično pomaga za prebavo?
Ja, do neke mere drži, a to še zdaleč ni celotna slika. Čisto vse jagodičevje za katero si kdaj slišal vsebuje vlaknine, a po drugi strani jih ima že običajen korenček veliko več. Torej v acai se ne nahaja nobena čarobna vlaknina, ki bi izboljšala prebavo. Če je to tisto, zaradi česar naj bi užival ta sadež, predlagam , da posežeš po drugih, učinkovitejših in številnih opcijah.

Dolg nos: 2/5

Trditev 4: Acai učinkuje proti staranju
Resnica?: Neumnost.

Antioksidanti so odlični, saj skrbijo za zdravje celic in čiščenje prostih radikalov. Ampak ali se bojo gubice okoli oči čudežno »polikale« s pomočjo tega sadeža? Ne nasedaj..
Acai jagode nimajo posebnih moči, ki bi imele »anti-aging« učinek. Seveda antioksidanti pripomorejo k boljši »formi« naših celic in daljšajo njihovo življenjsko dobo, a to nikakor ne pomeni, da se bomo z njihovim uživanjem čudežno pomladili.

Dolg nos: 4/5

Tditev 5: Acai izboljšuje libido
Resnica?: Ahahhahha.. haha.. ha!

Ali bo uravnotežena zdrava prehrana pripomogla k boljšemu zdravju in izboljšala njegove funkcije, vključno z libidom? Seveda.
Ali obstaja čudežna jagodka, s pomočjo katere boš postal pravi »Don Juan«? Ne.

Dolg nos: 5/5

Trditev 6: Acai pomaga pri izgubi telesne maščobe
Resnica?: Ne bo držalo.

Acai je bogat vir hranil in antioksidantov (zdej se že počutim kot pokvarjena plošča), podobno kot cela vrsta drugega sadja, vendar ne vsebuje čarobne formule za hujšanje.
Obljube kot so izboljšanje zdravja, hujšanje in celo boljši libido, se dobro prodajajo. Ravno zato jih boste srečali na vsakem vogalu. A tu se velja spomniti na pregovor; Če zgleda predobro, da bi bilo lahko res, verjetno ni.
Zdrava kmečka pamet nam da vedeti, da je ideja o tem da obstaja jagoda, s katero se da hujšati, naravnost smešna. Odvisno je kaj in koliko poleg tega sadja jemo. Več o tem v nadaljevanju..

Dolg nos: 5/5

Ali lahko shujšam ker jem Acaii skledice za zajtrk?
Mogoče.

Vse je odvisno od tvojih prehranskih navad in kaj ostalega še ješ čez dan.
Da bo lažje videti celo sliko, recimo nekaj besed o hidratih, sladkorju v teh skledicah.
Začnimo s klasično različico; Acai, granola in nekaj banane. To pomeni okoli 350 kalorij, vključno s 50g hidratov, od tega okoli 18g sladkorja.
Za primerjavo – povprečna žemljica iz pekarne, ima 350 karorij in 50g hidratov. In smo šele pri klasični, osnovni različici te skledice.. ..kaj pa prirejene, bogatejše verzije?
Sušeni plodovi acai so običajno dodatno sladkani, saj v osnovi niso ravno med slajšimi sadeži. Obenem se pogosto v teh skledicah znajde še dodatek medu, javorjevega ali agavinega sirupa in podobnih sladil.. ko vse seštejemo, bomo presenečeni nad količino in ne bomo zgrešili, če tak na videz nedolžen in zdrav obrok, označimo s kalorično ali sladkorno bombo.

Sladkor v teh posodicah zdravja, za šalo preseže tudi 90g sladkorja, kar je precej več kot ga zaužijemo s pločevinko običajne Coca cole..
..in tu je razlog zakaj se počim po čelu ko vidim objave teh najbolj zdravih obrokov na svetu. Seveda ni problem če boš pobasal tak zajtrk, ampak naj te ne zavedejo napihnjeni atributi teh južnoameriških jagodk. Hidrati, sladkorji in vse te kalorije ne štejejo nič manj, če so prisotni antioksidanti. Torej posodica hidratov, obogatena s hidrati in posuta s hidrati, bo morda za odtenek boljša odločitev od posodice čokoladnih kosmičev s polnomastnim mlekom.
Ob vsem tem, bom dodal le še: bodi pameten in poznaj hrano ki jo uživaš. Predhodno se pozanimaj o dejstvih in pazljivo sestavljaj svoje jedilnike.

Kaj je boljši načrt za zajtrk?
Vsekakor bo odlična izbira če odmisliš hidrate in sladkor, svoj dan pa začneš s porcijo beljakovin in zdravih maščob. Tako boš zadovoljil svojim mišicam gorivo, obenem pa ne boš dvigoval nivoja inzulina in ustavljal metabolizma. Jajca so recimo zajtrk, ki ga MK podpira. Če misliš, da so jajca dolgočasna in hitro zmanjka načinov priprave, te lahko presenetim.. ..napiši v inbox, pa ti z veseljem zaupam nekaj receptov. Če pa ti jajca ne dišijo najbolj, obstaja še cel kup odličnih opcij, s katerimi bosta ti in tvoje telo več kot zadovoljna. Znova velja povabilo – inbox čaka tvoj mail, pa skupaj sestaviva jedilnih zate, ki bo poskrbel, da se kilogrami ne bojo kopičili, obenem pa boš prekipeval od energije preko dneva in skozi vse kar si boš zastavil.
Razočaran nad dejstvom, da tvoj super zajtrk, ni tako super kot si mislil? Verjamem. Ni slabšega kot trud, da v svoj tempelj spravljaš material v veri, da ga krepiš, nato pa spoznaš, da si bil žrtev marketinške potegavščine. Sranje, vem..Tudi sam sem pred leti veselo basal žitne ploščice v veri, da jem zdravo, pa bi bilo praktično isto če bi zmazal Snickers.
Oks in kaj smo se naučili danes? Pozoren moraš biti na vse, kar je poimenovano »super živilo«.
Ko boš naslednjič zasledil ta navedek, ostani skeptičen in ne verjemi na »prvo žogo«.. Marketinško zelo radi uporabljajo te izraze, ker (pazi to) .. niso opredeljeni z uporabo, nadzorovani ali dokazljivi. To pomeni, da ga je mogoče uporabiti kadarkoli nekdo želi prodati nek izdelek obupanim ljudem, ki bi poizkusili karkoli za enostavno in/ali hitro rešitev njihovega problema.

Ja vem. Groza.
Tako je tudi acai sadež, ki si je sloves pridobil na podlagi marketinške strategije, za seboj pa potegnil velike zaslužke.

Torej, gola resnica, ki sem vam jo obljubil? .. kot večina ostalega jagodičevja je acai bogat s hranili in antioksidanti, to pa je bolj ali manj tudi vse.
..in kaj si boš ti jutri privoščil za zajtrk? 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja