Overlay

Zakaj je vitamin C znan tudi kot ‘vitamin imunosti’?

Vitamin C je izjemno vsestransko hranilo, ki ima pomembno vlogo pri najrazličnejših sistemih in procesih v našem telesu. Gre za vitamin, ki je znan po svoji vlogi pri podpiranju zdravega imunskega sistema. In zakaj bi ga morali veliko zaužiti? Naše telo ni sposobno ustvariti vitamina C, zato je pomembno, da so ga polna živila, ki jih uživate vsakodnevno.

 

Imunski sistem je večplastna in izpopolnjena mreža specializiranih organov, tkiv, celic, beljakovin in kemikalij, ki se je razvila, da bi zaščitila gostitelja pred vrsto patogenov, kot so bakterije, virusi, glive in paraziti. Več kot pol stoletja raziskav pa je pokazalo, da je vitamin C ključnega pomena za različne vidike imunskega sistema, zlasti za delovanje imunskih celic.

Raziskave kažejo, da je vitamin C ključen za rast in obnovo tkiva po vsem telesu. Je tudi bistveno hranilo, ki ga telo potrebuje za razvoj in vzdrževanje brazgotinskega tkiva, krvnih žil in hrustanca. Kot močan antioksidant pa pomaga zmanjšati oksidativni stres na telo, hkrati pa naj bi bistveno zmanjšal naše tveganje za raka. A to še ni vse, vzdržuje zdrave kosti, zobe in kožo, zmanjšuje tveganje za izgubo hrustanca pri osebah z osteoartritisom.

 

Vitamin C je bistveno hranilo za zdrav odziv imunskega sistema

Znanstveno ime čistega vitamina C je askorbinska kislina in, kot že rečeno, podpira veliko imunskih mehanizmov v vašem telesu. Na primer, bele krvne celice so pomemben sestavni del vašega imunskega sistema. Imate več različnih vrst belih krvnih celic, od katerih vsaka pomaga v boju proti virusom in bakterijam, ki povzročajo bolezen na drugačen način.

Vitamin C pomaga spodbuditi proizvodnjo in delovanje mnogih teh belih krvnih celic. Prav tako pomaga telesu, da proizvaja pomembna protitelesa: beljakovine, ki vežejo invazivne mikrobe, da jih nevtralizirajo. Močne antioksidativne lastnosti vitamina C pomagajo zaščititi nekatere bele krvničke pred strupenimi spojinami, ki jih proizvajajo v boju proti patogenom. Z drugimi besedami, vitamin C je bistveno hranilo za zdrav odziv imunskega sistema.

Raje večji odmerki vitamina C, kot njegovo pomanjkanje

Dokazano je tudi, da veliki odmerki vitamina C zmanjšajo simptome prehlada za celo en dan ali pol, a hkrati vseeno gre za dodatek, ki ga določeni posamezniki pri visokih odmerkih niso najbolje prenašali. Zato je vedno pomembno, da se, če se odločite jemati kakršnekoli dodatke vitamina C, pred jemanjem posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Močno pomanjkanje vitamina C lahko potencialno povzroči smrtno bolezen - skorbut. Gre za bolezen, ki je bila nekoč pogosta med mornarji, ki so veliko časa preživeli brez sadja in zelenjava, ki sta glavni vir vitamina C.  Značilna je oslabitev kolagenih struktur, slabo celjenje ran in oslabljeno imunost. Posamezniki s skorbutom pa so lahko veliko bolj dovzetni za različne okužbe, tudi pljučnico.

 

Vitamin C niso samo pomaranče!

Ob vitaminu C velika večina pomisli na pomaranče, a virov vitamina C je v izobilju. Veliko sadja in zelenjave vsebuje ta življenjsko pomemben vitamin. Ta živila lahko uživate surova ali kuhana, vendar je pomembno upoštevati, da sadje in zelenjava pri segrevanju ali shranjevanju dlje časa izgubljata vitamin C. Zato, če želite dobiti največ hranilnih snovi, zaužijte živila surova ali jih kuhajte na pari, čim krajši čas!

Ali zmeraj iščete načine kako v telo vnesti več vitamina C? Veliko vitamina C vsebujejo kiviji, paprika, jagode, pomaranče, brokoli, paradižnik, špinača, ohrovt, koleraba, peteršilj, žafran in timijan.

In kako skozi dan v telo vnesti čimveč vitamina C?

 

ZAJTRK SMUTI

Smutiji so okusen in preprost način, kako v svoj zajtrk vnesti več vitamina C. Zmešajte jagode, pomaranče in mango ter si pripravite dober smuti, ki je hkrati odličen za vaše zdravje! Če obožujete zelene smutije, pa mu dodajte še kodrolistni ohrovt!

 

KUHAJTE Z BRSTIČNIM OHROVTOM, ŠPINAČO IN BROKOLIJEM

Privoščite si solate, jedi iz voka in pečeno zelenjavo. Listnata zelena zelenjava je namreč odličen vir vitamina C. Solate si lahko pripravite že vnaprej in jih nato uživate čez teden. K vašim jedem pa dodajate čim več zelenjave, če se odločite za pečen riž z brokolijem, jedi dodajte še brstični ohrovt in nekaj sveže špinače, s tem boste namreč zaužili odličen obrok.

 

JAGODNE LUČKE

Poskrbeti je potrebno tudi za sladico, mar ne? Tudi te namreč lahko vsebujejo veliko vitamina C, seveda, če se ne odločite za čokoladno torto. V modelih za sladoledne lučke zamrznite jagodni pire, nekaj sladke smetane za stepanje in zamrznite. Z veseljem boste nato hodili gledati v zamrzovalnik, kdaj bo vaša, odslej najljubša sladica, naposled le pripravljena.

 

Če se vam zdi, da vašemu telesu z vašo normalno prehrano še vedno primanjkuje vitamina C, pa lahko posežete tudi po prehranskih dopolnilih.

Vaš imunski sistem vam bo zelo hvaležen! Zdaj pa si hitro olupite kakšno pomarančo!

Če želiš, ti lahko pomagam!

Skupaj lahko pripraviva tvoj personaliziran jedilnik, kateri bo zdrav, hranilen, tebi pa bo teknil 🙂

Kontaktiraj me že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja