Overlay

Kako v karanteni ohraniti trezno glavo in ostati fit!

Smo v situaciji, ki nam je bila še pred dvema tednoma nepredstavljiva. Karantena in družbena distanca sta sedaj popolnoma običajni po vsem svetu, medtem ko se tam pri vrhu usklajujejo in si prizadevajo za boj proti koronavirusu. Strokovnjaki opozarjaji, da lahko ti ukrepi, ko smo posamezniki ‘prisiljeni’ ostati doma, seveda za potrebe zmanjšanja širjenja virusa, na marsikoga vplivajo slabo, zato je pomembno, da sedaj poskrbimo za svoje duševno in fizično zdravje.

 

Čeravno nam je bilo naloženo, da večino časa preživimo za štirimi stenami, je na nas, da iz situacije izvlečemo največ kar se da. Izkoristimo čas za urejanje doma, branje knjig, gledanje filmov, dodatno izobraževanje, dajmo čas našim hobijem, za katere velikokrat zmanjka časa, pogovarjajmo se in delajmo na sebi ter odnosih v družini.

A za marsikoga, ki je navajen svoj čas preživljati v službi, se nato muditi na kakšnem športu, klepetu ob kavici s prijateljicami, peljati otroke na šport, itd., je lahko karantena precej stresna situacija. Da bi kar najbolje preživeli karanteno v krogu domačih in še vedno našli čas zase in za svoje potrebe, je pomembno, da si razporedimo dan, se držimo določenega urnika, ki nam lahko da občutek, da smo kljub vsemu, zaposleni.

Treba je videti ‘the big picture’…  

Enkrat bo situacije, v kateri smo ujeti danes, konec. Spet se bomo lahko družili s prijatelji, odhod v trgovino ne bo več strašljiv pohod v neznano, spet se bomo odpravili v službo in dnevi bodo takšni, kot smo jih vajeni. Pomembno je, da živimo tako, kot da bo vsega konec zelo kmalu in se vprašamo, ali nam bo takrat žal vsega časa, ki smo ga porabili za sedenje na kavču? Nam bo žal vseh slanih in sladkih prigrizkov, ki jim nismo imeli srca reči ne? Telesna aktivnost in zdrava prehrana sta sedaj še toliko bolj pomembna! Zakaj?  

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča vsakodnevno gibanje, odrasle osebe naj bi tedensko opravile vsaj 150 minut zmernega gibanja ali 75 minut visoko intenzivne vadbe. Kljub vsem omejitvam, ki jih imamo zaradi koronavirusa, je nujno, da se odpravimo vsaj na sprehod. Na sprehod se odpravimo sami ali s tistimi, s katerimi preživljamo karanteno. Zadihali bomo svež zrak, pretegnili zakrnele mišice in povišali srčni utrip. Pa vseeno, za tiste, ki se s športom ukvarjajo tudi drugače, so sprehodi verjetno že sedaj dolgočasni, okoli svojega doma pa verjetno poznate že vse hiše, drevesa in razpoke na ulici. Ker so fitnesi zaprti, je najboljši približek vadba na spletu. Tako boste v svoji dnevni sobi skurili nekaj maščobe, si pridobili kakšen gram mišične mase in kar je najpomembneje, telo ne bo pozabilo določenega gibanja in vrnitev na fitnes ne bo tako težka. Vsekakor pa si v dnevu vzemite tudi trenutek samo zase, zaprite se v sobo, globoko vdihnite in meditirajte. Lahko je to 5 minut ali pol ure, v vsakem primeru pa bo meditacija, skupaj s treningi in sprehodi, pozitivno vplivala na vas in vaše počutje, da boste lahko tudi v prihodnjih dneh ali tednih ohranjali trezno glavo.

Še to, nekateri karanteno jemljejo kot počitnice, kar to karantena vsekakor ni. Spodbujajte v družini zdravo prehrano, čas je, da si izboljšate imunski sistem, kuhate zdrave obroke in se ne zatekate k hitri hrani, picam in ocvrtemu krompirčku. Sedaj, ko imamo vsi nekoliko več časa, ki ga lahko porabimo tudi v kuhinji, je odličen trenutek, da začnemo z novimi navadami v prehranjevanju. Raziskujte med zdravimi recepti, odkrivajte nepoznane okuse in spremljajte kalorije. Telo vam bo hvaležno!

V kolikor si želite novih navad, pomoči pri treningih ali prehrani, se lahko obrnete name, za vas bom pripravil odllične treninge, prehranske načrte in vam stal ob strani dokler se ponovno ne vidimo na fitnesu! Saj veste, poletje še ni bilo prestavljeno 😉

Hej, si morda za to, da se tvoje "novoletne zaobljube" lotiva skupaj?

Kontaktiraj me že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja