Overlay

Zakaj vedno več delodajalcev svojim zaposlenim omogoča skupinsko telovadbo?

Verjetno je vsem dobro poznana beseda ‘teambuilding’, ki jo zelo radi uporabljajo delodajalci, da bi svojim zaposlenim omogočili čimveč druženja tudi izven pisarne ter jih tako povezali na bolj osebni ravni, saj to, dokazano, nato odlično vpliva tudi na delo opravljeno v pisarni. Teambuilding je razvijanje sodelovanja in timskega dela znotraj določene delovne skupine. Ta skupina naj bi za uspeh imela skupni cilj, se medsebojno spoštovati ter drug iz drugega izvleči najboljše.

 

Nekoč so bili edini teambuildingi novoletne zabave in pomladni pikniki, dandanes pa jih počasi nadomeščajo profesionalno organizirani in vodeni teambuildingi, kot so adrenalinski vikendi v naravi, seminarji, predavanja, izleti navdahnjeni s kulturo in kulinariko, vedno več delodajalcev pa se odloča za tako imenovane tedenske teambuildinge, kjer svojim zaposlenim omogočajo brezplačno vadbo, bodisi pred ali po službi, vsaj enkrat tedensko.

Tak trend je zaznati tudi v Sloveniji, sicer nekoliko pozneje, kot drugod. In če smo še pred časom mislili, da je morda potenje s sodelavci korak predaleč, je čas, da premislimo še enkrat. Vadba s sodelavci lahko dejansko koristi tako vaši karieri, kot tudi vašemu telesu!

Raziskave so pokazale, da zaradi vadbe posamezniki postanejo boljši zaposleni.

  • Kako? Redna vadba pomaga pri vzdrževanju zdrave teže, zmanjšuje stres in pomaga pri lažjem spanju, kar na koncu vse dobrinese k boljšemu počutju in zadovoljstvu na delovnem mestu, kot tudi povišanju produktivnosti. Koristi vadbe pa so še večje, če vadite skupaj s sodelavci.
  • Zakaj? Ker vse koristi, ki veljajo za posameznika, nato postanejo koristi večje skupine in redna vadba sodelavcev, lahko dvigne moralo v pisarnah!

 

Kakšne so torej koristi vadbe s sodelavci?

 

ZMANJŠANJE STRESA

Raziskave so pokazale, da vadba z ljudmi, ki jih poznate, zmanjša stres za 26% in znatno izboljša kakovost življenja.

POVEČANA PRIJAZNOST V EKIPI

Ker so sodelavci pod manjšim stresom, so drug do drugega bolj potrpežljivi in strpni. Če se ekipa odloči za vadbo pred službo, pa so na samem delovnem mestu manj utrujeni in bolj produktivni.

SODELAVCI VAS VZPODBUJAJO

Če delate nekaj skupaj s sodelavci, obstaja večja verjetnost, da se boste držali režima vadbe. Raziskave kažejo, da več ljudi vztraja, če nečesa ne počnejo sami.

ZABAVA

Kot že povedano, težje boste izpustili vadbo, saj boste nato morali odgovarjati sodelavcem. Prav tako pa je vadba v družbi veliko bolj zabavna. Prav tako se boste počutili del nečesa, s sodelavci boste imeli nekaj skupnega, v službi pa so slišati tudi manj nezadovoljnih komentarjev.

Veliko je torej koristi, ki jih lahko imajo posamezniki od vadbe s sodelavci, a manj je takšnih skupin, ki se za to odločijo samostojno, zato je pomembno, da se tudi podjetja začnejo zavedati kakšne so koristi skupinske vadbe za njihove zaposlene.

MANJ BOLNIŠKIH IZOSTANKOV

Dejsto je: zdravi zaposleni vsekakor stanejo manj kot nezdravi! Strokovnjaki v zdravstveni industriji ocenjujejo, da zdravstveno varstvo namenja med 70 in 90 odstotki denarja za zdravljenje bolezni, ki so še kako povezane z nezdravo izbiro življenjskega sloga, takšne bolezni se velikokrat nato razvijejo v kronične bolezni.

MANJ STRESA

Da, tudi za delodajalca je bolje, če so njegovi zaposleni pod manjšim stresom, le-tako bodo pri svojem delu bolj učinkoviti in raje ga bodo opravljali. Prav tako se je potrebno zavedati, da delavci veliko časa preživijo v sedečem položaju ter za računalnikom, kar pomeni veliko bolečin v zapestju, vratu, hrbtu in rokah.

POVEZANOST ZAPOSLENIH

Delodajalec bo na koncu odnesel najbolje, če bodo njegovi zaposleni povezani in bodo dihali skupaj za dobrobit podjetja.

 

Kako torej začeti s skupinsko vadbo za zaposlene?

Če vam prostor omogoča, lahko vadbo pripeljete do zaposlenih v podjetje, v kolikor pa to ni mogoče, pa je prvi korak, da se pozanimate o možnostih, ki jih ponujajo fitnesi v okolici vašega podjetja, kjer vam bodo z veseljem svetovali in za vaše zaposlene našli primernega trenerja in tip vadbe.

V kolikor pa ste posameznik, ki si želi, da bi se kultura gibanja pričela tudi v vašem podjetju, sami pričnite z raziskavo trga ter svojemu vodji oz. direktorju predstavite konkreten plan. Tukaj vam lahko na pomoč priskočim tudi jaz!

 

Se vidimo na fitnesu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja