Overlay

Funkcionalna telesna pripravljenost = pomembna za vse!

Za človeka je najbolj pomembno to, da skrbi zase, da je uravnoteženo prehrano, da je telesno aktiven ter da se zna ustaviti in si privoščiti počitek in razvajanje! Zelo pomembno pa je tudi, da vsak posameznik funkcionalno telesno pripravljen.

 

To ne pomeni, da je zmožen preteči maraton ali da lahko v najkrajšem času pride na vrh hriba. Ne, to se nanaša na vadbo, ki lahko pomaga pri vsakodnevnih dejavnostih, kot so vstajanje s tal, prenašanje težkih predmetov ter postaviti stvar na visoko polico.

S krepitvijo mišic na enak način, kot bi jih uporabljali za določene naloge, zmanjša tveganje za poškodbe in poveča kakovost posameznikovega, vašega življenja. Skozi dan lahko greste brez skrbi, da bi si kaj pretegnili ali da bi vas zabolelu v križu ali hrbtu. S funkcionalno pripravljenostjo je lažje tudi prenašanje vrečk iz trgovine. Funkcionalna kondicija obstaja v kontinuumu. Skoraj vsa vadba je lahko funkcionalna, odvisno od konteksta, saj vam bo v resnici povečanje moči samo po sebi pomagalo postati bolj funkcionalen v vsakdanjem življenju.

Medtem ko vam bo povečanje celotne moči pomagalo pri boljšemu gibanju, lahko kombiniranje vadbe za moč z vajami, ki odražajo gibanje vsakodnevnih aktivnosti, zagotovi še učinkovitejši režim vadbe. Lahko pa pomaga tudi pri boljšemu ravnotežju, vzdržljivosti in fleksibilnosti. In kdo si tega ne želi, kajne?

Spodaj predstavljam nekaj vaj, ki jih lahko vsak posameznik zlahka vključi v svojo vadbeno rutino ter bodo pomagale izboljšati funkcionalno kondicijo odraslih vseh starosti. Gre za vaje, ki so preproste in jih lahko delate tudi doma.

POČEP

Pri počepu gre za podobno gibanje, kot sedenje na stolu, zato ga je treba vključiti v vsako funkcionalno fitnes rutino. Pomembno je, da se ves čas giba premikate počasi in nadzorovano, in če potrebujete več izziva, počnite to z utežmi.

 

PLANK oz. DESKA

Vstop v položaj deske in držanje le-te zahteva gibljivost in ravnotežje, kar je v pomoč pri vstajanju s tal. Poleg tega vaja rekrutira toliko mišic, kar pomeni da je odlična za izgradnjo splošne moči.

 

‘ROW’

Row je podobno gibanju, kot da iz prtljažnika izvelečete težki predmet. Ciljanje na hrbet in roke vam bo pomagalo ostati močan.

 

STACIONARNI IZPADNI KORAK

V tej drži boste spet posnemali gibanje vstajanja s tal. Krepitev kvadricepsa in spodbujanje gibljivosti kolenskih sklepov je ključnega pomena za vsakodnevne aktivnosti.

Vaj je še veliko več, tukaj pa lahko na pomoč priskočim tudi sam ter ti pomagam pri izbiri pravih vaj, za katere boš hvaležen/a vse življenje!

Funkcionalna vadba lahko pomaga izboljšati vsakodnevno življenje s krepitvijo mišic, da jih pripravi na vsakodnevne naloge in dejavnosti. Večinoma z uporabo vaše telesne teže je ta oblika vadbe za moč preprosta in varna za skoraj vsakogar. Poudarek je na zmogljivosti, ne na velikosti mišic. Kar pomeni, da je tudi tveganje za poškodbe bistveno manjše in je primerno za ljudi vseh starosti in izkušenj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja