Overlay

Skakanje s kolebnico je zabaven in učinkovit način za dvig srčnega utripa!

Če niste s kolebnico skakali vse odkar ste bili otroci, je čas, da spet poprimete zanjo, še posebem, če vam primanjkuje motivacije za vadbo. Fitnes strokovnjaki pogosto priporočajo, da razmislite o dejavnostih, ki ste jih imeli radi kotr otrok, in se jim kot odrasli znova posvetite, da povečate užitek v vadbi. Toda tudi če niste s kolebnico skakali še nikoli, obstaja veliko razlogov, da poskusite prav zdaj!

 

Zdravstvene koristi skakanja s kolebnico

Za začetek je skakanje s kolebnico odlična kardiovaskularna aktivnost, ki bo poskrbela za črpanje krvi, znojenje telesa in delovanje mišic v kratkem času. Za povprečnega človeka lahko samo 15 minut skakanja pomeni pokuriti 200 do 300 kalorij. To pa pomeni, da ne glede na vašo osebno telesno pripravljenost, lahko vedno pričakujete resnično dobro vadbo. In ker gre za vadbo z manjšim učinkom, je za vaše sklepe manj obremenitve kot pri dejavnostih, kot je tek.

Poleg tega na prvi pogled skakanje izgleda preprosto, a presenetljivo cilja na več delov telesa: meča, jedro, roke, ramena, zgornji del hrbta in še več – zato je, podobno kot deska, zelo večnamenska in učinkovita oblika vadbe.

Skakanje s kolebnico je tudi dejavnost, ki jo lahko opravlja vsakdo, ne glede na telesno pripravljenost. Ključno je, da začnete počasi in gradite pot do intenzivnejše rutine. Edina previdnost je seveda, če imate opravka s poškodbo – na primer z gležnjem, stopalom ali kolenom – ali druge zdravstvene težave, da se posvetujete z zdravnikom ali osebnim trenerjem.

Osnove skakanja

PRAVA KOLEBNICA

Ko izbirate kolebnico za skakanje, si prizadevajte za tisto, ki je lahka in ima udobne ročaje. Dajte si nekaj časa in poiščite kolebnico, ki se vam zdi najboljša.

KJE SKAKATI

Ko imate kolebico, nato pametno izberite svojo površino. Kot se vam morda zdi, bolj je ravna, boljše je. Ključna pa je tudi trda podlaga. Na primer, v telovadnicah za boks boste pogosto našli površino iz trdega lesa pred ogledalom, to je odlična površina, če jo le najdete. Lahko pa skačete tudi kjerkoli je ravno in odprto: na primer na terasi, dvorišču, telovadnici ali javnem parku.

PRAVILNA DRŽA

Kakšna je pravilna drža pri skakanju? Roke naj bodo udobno nameščene ob telesu, komolci so mehki, zapestja pa gibljiva s kolebnico, ko jo prenašate čez glavo. Izogibajte se obremenitvi hrbta ali ramen in večino manevriranja s kolebico opravite z zapestji in podlakti. Vaša ramena se bodo sčasoma utrudila, a če lahko preprečite čim večjo napetost v ramenih, boste lahko dlje varčevali z energijo in se izognili nepotrebni bolečini.

ZAČNITE SKAKATI

Ko ste vse zgoraj našteto opravili, začnite z vadbo. Vsekakor je sprva potrebno nekaj vaje, da boste skok naredili prav. Kolebnica vam bo verjetno zadela nogo in morda ne bo tako tekoče, kot bi si želeli, a doslednost je najbolj pomembna. Ko vadite skakanje, pomislite na to, da skočite čim nižje od tleh. Pri skokih se ne osredotočajte na svojo vertikalo, vendar na čas in ritem.

Skakanje s kolebnico kot del vadbe

 Ko se navadite na skakanje s kolebnico, jo lahko dodate v svoj fitnes program na več načinov. In lahko je tako odlična vadba, da lahko deluje kot lastna vadba. Skačite 10 do 20 minut, da dobite kardio vadbo v stanju dinamičnega ravnovesja. Uporabite jo lahko tudi kot ogrevanje pred težkim treningom, takrat skačite med 3 in 5 minut, al pa kolebnico uporabite za ohladitev, na koncu dolge va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja