Overlay

Zakaj bi morala biti vadba v vašem vsakdanjiku!

Verjetno že veste, da je vadba dobra z av as, vendar veste, kako zelo dobra je? Od izboljšanja razpoloženja do izboljšanja spolnega življenja, spodaj preberite kako lahko vadba izboljša vaše življenje!

Bi se radi počutili bolje, imeli več energije in svoje življenju dodali leta? Telovadite!

Zdravstvene koristi redne telesne vadbe in telesne dejavnosti je težko prezreti. Vadba koristi vsem, ne glede na starost, spol ali telesne sposobnosti. Potrebujete bolj prepričljive podatke, da se premaknete? Berite dalje, da vidite, kako vas lahko vadba privede do srečnejšega in bolj zdravega življenja.

 

 1. Vada nadzoruje težo!

Vadba lahko pomaga preprečiti prekomerno pridobivanje telesne teže ali pomaga ohranjati izgubo teže. Ko se ukvarjate s telesno aktivnostjo, porabljate kalorije. Bolj ko je aktinost intenzivna, več kalorij porabite.

Redni izleti v telovadnico so odlični, vendar ne skrbite, če ne najdete časa za takšno vadbo vsak dan. Vsaka količina aktivnosti je boljša kot nobena. Če želite izkoristiti prednosti vadbe, bodite bolj aktivni skozi ves dan – pojdite po stopnicah, popestrite si gospodinjska opravila s kakšnimi elementi vadbe. V glavnem, zapomnite si, da je doslednost ključna!

 

 1. Z vadbo se borite proti zdravstvenim stanjem in boleznim

Vas skrbi bolezen srca? Želite preprečiti visok krvni tlak? Ne gelde na vaš trenutno težo, aktivnost poveča holesterol lipoproteinov visoke gostote, ta ‘dober’ holesterol in zmanjša nezdrave trigliceride. To omogoča nemoten pretok krvi, kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Redna vadba pomaga preprečevati ali obvladovati številne zdravstvene težave, med drugim:

 • Možganska kap,
 • Presnovni sindrom,
 • Vsiok krvni pritisk,
 • Diabetes tipa 2,
 • Depresija,
 • Anksioznost,
 • Artritis, …

 1. Vadba izboljša razpoloženje

Se počutite nekoliko brez energije in volje? Ali pa se morate umakniti po stresnem dnevu? Telovadba ali hitra hoja lahko pomagata. Telesna aktivnost namreč spodbuja različne možganske kemikalije, zaradi kateri se lahko počutite srečnejše, bolj sproščene in manj zaskrbljene. Ob redni vadbi se boste morda počutili tudi bolje glede svojega videza in sebe, kar lahko poveča vašo samozavest in izboljša samopodobo.

 

 1. Vadba poveča vašo energijo

Ste zaskrbljeni, ker težko opravljate vsakodnevne naloge? Redna telesna aktivnost lahko izboljša vašo mišično moč in poveča vašo vzdržljivost. Tako boste vrečke iz trgovine lahko v hišo zmeraj prinesli sami in samozavestno. Vadba namreč prinaša kisik in hranila v vaša tkiva ter pomaga vašemu kardiovaskularnemu sistemu delovati učinkoviteje. Ko se zdravje srca in pluč izboljša, imate takoj več energije za vsakodnevna opravila.

 

 1. Vadba spodbuja boljši spanec

Se borite s tem, da zaspite? Redna telesna aktivnost vam lahko pomaga hitreje zaspati, bolje spati in poglablja vaš spanec. Edini nasvet, ki ga je dobro poslušati je, da ne telovadite preblizu ure za spanje, saj ste lahko preveč napolnjeni z energijo, da bi zaspali.

 

 1. Vadba vrne iskro vašemu spolnemu življenju

Ste velikokrat preutrujeni ali izven forme, da bi uživali v telesni intimnosti? Redna telesa aktivnost lahko izboljša raven energije in poveča zaupanje v vaš fizični videz, kar lahko poveča vaše spolno življenje

 

 1. Vadba je lahko zabavna … in družabna!

Vadba in telesna aktivnost sta lahko prijetni. Dajeta priložnost, da se sprostite, uživate na prostem ali se preprosto vključite v dejavnosti, ki vas razveselijo. Telesna aktivnost vam lahko pomaga pri povezovanju z družino ali prijatelji v zabavnem, družabnem okolju. Zato poiščite telesno aktivnost, v kateri uživate in se z njo dosledno ukvarjajte! Dolgčas? Poskusite nekaj novega ali naredite nekaj s prijatelji ali družino.

Vadba in telesna aktivnost sta odlična načina za boljše počutje, krepitev zdravja in zabavo. Bodite aktivni vsaj 150 minut z zmerno aerobno aktivnostjo ali 75 minut z intenzivno aerbno aktivnostjo an teden ali kombinacijo le-teh. Da bi zagotovili še večjo korist za zdravje in pomagali pri ohranjanju teže, pa je priporočljivo vaditi 300 minut na teden.

Zmerna aerobna vadba vključuje dejavnosti, kot so hitra hoja, kolesarjenje, plavanje in košnja trave. Intenzivna pa tek, HIIT, ples.

Zdaj je čas, da obrneš svoje življenje na boljše!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja