Overlay

HOJA: TVOJI KORAKI DO ZDRAVJA!

Znanost kaže, da postavljanje ene noge pred drugo vodi do resnično impresivnih duševnih in fizičnih koristi. Pa vendar, zakaj je hoja še zmeraj najbolj podcenjena oblika vadbe? Hoja je odlična za vaše zdravje, a še vedno ni spoštovana oblika vadbe in nima spoštovanja, ki si ga zasluži, niti zaradi svojih zdravstvenih koristi, kot možnost transporta, niti zaradi rekreacije.

 

Ko si rečete, da boste več telovadili, da boste bolj aktivni, verjetno ne pomislite, da bi se odpravili na sprehod ali obiskali vrh kakšnega hriba.

 

Koristi telesne aktivnosti so odvisne od treh elementov: intenzivnosti, trajanja in pogostosti vadbe. Ker je hoja manj intenzivna kot tek, morate hoditi dlje časa, pogosteje ali oboje, da ujamete prednosti teka. Odrasli si morajo večino dni v tednu prizadevati vsaj 30 minut intenzivne vadbe (kot je recimo hitra hoja) ali vsaj 20 minut vsak teden za intenzivno aerobno vadbo (na primer tek). Zaradi tega se zdi, da je tek veliko bolj časovno učinkovit, če pa razmislite o pripravah, ki jih potrebujete na tek, pa temu ni tako.

 

Vadbo je potrebno menjavati, prilagoditi svojemu zdravju, sposobnostim, osebnim željam in dnevnim urnikom. Hodite, tecite, kolesarite, plavajte, plešite, smučajte, premikajte se! Einstein je enkrat rekel: »Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ohranil ravnotežje, se moraš premikati.«

 

Hoja je lahko tako dobra, če ne celo boljša, kot tek. Hoja izboljšuje kondicijo, zdravje srca, blaži depresijo in utrujenost, izboljšuje razpoloženje, ustvarja manj stresa na sklepih in zmanjšuje bolečino, lahko prepreči povečanje telesne teže, zmanjša tveganje za raka in kronične bolezni, izboljša vzdržljivost, cirkulacijo in držo.

 

Študija, objavljena v British Journal of Sports Medicine, je pokazala, da so tisti, ki so se držali programa hoje, pokazali znatno izboljšanje krvnega tlaka, upočasnitev srčnega utripa v mirovanju, zmanjšanje telesne maščobe in telesne teže, znižanje holesterola, izboljšanje rezultatov depresije, boljšo kakovost življenja in povečano mero vzdržljivosti.

 

Pa vendar, medtem ko so fizične koristi opazne, je duževni zagon tisti, ki ga je potrebno izkoristiti v dnevni rutini, lahko takojšen. Študija univerze Stanford je pokazala, da je hoja v povprečju povečala ustvarjalnost za 60 odstotkov. Raziskovalci so to vrsto ustvarjalnosti označili za ‘divergentno razmišljanje’, ki jo opredeljujejo kot miselni proces, ki se uporablja za ustvarjanje kreativnih idej z raziskovanjem številnih možnih rešitev. Študija pravi, da hoja odpira prost pretok idej in je preprosta in trdna rešitev ciljev povečanja ustvarjalnost in povečanja telesne aktivnosti.

 

Psihologi so ugotovili, da je lahko 10-minutni sprehod ravno tako dober kot 45-minutni trening, ko gre za lajšanje simptomov tesnobe.

 

S hojo lahko zaščitite tudi svoje sklepe, vključno s koleni in boki. To je zato, ker hoja pomaga pri mazanju in krepitvi mišic, ki podpirajo sklepe. Hoja lahko tudi koristi ljudem, ki živijo z artritisom, na primer zmanjša bolečine.

 

Me hojo si zagotovite varnost in upoštevajte nekatere nasvete!

  • Hodite po območjih namenjenih pešcem,
  • Hodite na dobro osvetljenih območjih (če hodite v temi),
  • Nosite trdne čevlje z dobro podporo pete in loka,
  • Nosite ohlapna, udobna oblačila,
  • Pijte veliko vode pred in po sprehodu, da ostane hidrirani.

 

KAKO ZAČETI?!

 Za začetek boste potrebovali dober čevelj, morda celo takšen za pohodništvo. Izberite si sprehajalno pot blizu vašega doma ali pa poiščite slikovit kraj za sprehod po vašem območju- gozdna pot, pot ob reki, park. Prav tako si poiščite družbo, če vas bo to spodbudilo do sprehajanja. Hoja naj postane del vaše vsakodnevne rutine!

 

  • Če se odpravite na delo, izstopite iz avtobusa eno postajo prej in se sprehodite domov,
  • Parkirajte dlje od pisarne kot običajno in se sprehodite od avtomobila in nazaj,
  • Ko se odpravite po opravkih, razmislite o hoji in ne o vožnji.

 

S hojo lahko izpolnite vsakodnevno priporočeno vadbo za ljudi vseh starosti in kondicije. Izberite pot hoje in cilj vsakodnevnega števila korakov, ki ustrezajo vaši starosti in stopnji telesne pripravljenosti. Pred hojo se ogrejte in ohladite, da se izognete poškodbam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja