Overlay

HORMONI

Aaaah, hormoni.. eliksir vseh telesnih funkcij, od spolnega razvoja, do metabolizma, moči, splošnega zdravja in dobrega počutja..

Da bi iz svojega življenja užil kar se da največ, izkoristi moč teh čarobnih snovi.

 

Bom začel kar z razbijanjem mita, da domnevno hormoni nagajajo samo ženskam. Daleč od resnice.. Nekateri sicer res menijo, da zaradi hormonov norijo (tudi pozitivno, željam moškega sve­ta v prid) in divjajo (nikakor ne po željah močnejšega spola) samo ženske, toda hormoni, ki jih imajo moški, so v resnici povsem enaki tistim, ki upravljajo delovanje ženskih teles. Bistvena in edina razlika je le v količinah in razmerjih. Ja, to velja tudi za estrogen, le njegova količina je (v večini primerov) premajhna, da bi moški uživali v umetnostnem drsanju in cmeravih romantičnih filmih.

No, sedaj ko sem vrgel kost, te sigurno zanima, kako lahko izkoristiš svoje hormončke, da boš konec dneva močnejši, vitkejši, pametnejši, ali pa kar vse skupaj..

Ponujam ti 24-urni plan, s katerim boš tudi zase našel sistem optimalnega izkoristka tega dragocenega vira.

 

6:00

Budilka brenči in čas je, da vklopiš svoje energijsko stikalo.

To, kar si predstavljaš kot kvaliteten in zadosten nočni spanec, tvoje telo dojema kot osem ur stradanja. V tem nočnem horizontalnem procesu mirovanja in varčevanja z energijo, dramatično upadeta koncentraciji inzulina in leptina. Ta dva hormona sta bistvenega pomena pri vplivu na hitrost, s katero telo pretvarja hrano v energijo. Ta proces se ponoči samodejno aktivira, od tebe pa je odvisno, ali zjutraj premakneš stikalo ali pa dan začneš kot zombi.

Pretresi svoje hormone:

Zajtrk pojej najkasneje eno uro potem, ko te pokonci vrže zvonenje budilke. Tako boš najučinkoviteje sprožil dvig nivoja leptina, kar bo tvojemu telesu dalo vedeti, da nedavno nočno stradanje ni pomanjkanje in mu ni potrebno delati rezerve. Ko se vrednost leptina poviša, bo lakota manjša , poraba energije pa se bo zvišala.

Če pa želiš tak nivo energije ohraniti do kosila, naj tvoj zajtrk ne predstavlja kos kruha s pašteto ali maslom.. Potreben je zajtrk, s katerim ne boš sprožil skoka svojega inzulina, temveč se bo sproščal počasi in dalj časa. Poskusi s kombinacijo beljakovin in nekaj neprocesiranih ogljikovih hidratov, bogatih z vlakninami, recimo skuto z nekaj svežimi jagodami, beljakovinsko palačinko z žlico ovsenih kosmičev, ali pa si privošči jajca na tebi najljubši način.

 

7:15

Poskrbi za kurjavo in topljenje maščobe.

V trebuhu res (še) nimaš merilnega senzorja, je pa kljub temu ob tej uri precej jasno, da kurjen­je zaloge maščob ne deluje s polno paro. Kako to veš? Simple. Tvoja ščitnica še vedno smrči. Ta žle­­za je glavni regulator vsega metabo­­­­­ličnega in sprošča hormone, ki uravna­vajo s kakšno hitrostjo tvoje telo kuri hranila in maščobne rezerve, kot odziv na tvoje energijske potrebe. Sliši se zapleteno, a verjemi mi, da ni. Med spanjem, so te potrebe preprosto majhne in take ostanejo tudi, ko se zbudiš, razen če svoje jutranje lenobne rutine pošteno ne pretreseš.

Stikalo na ON. Z raziskavami je potrjeno, da se produkcija ščitničnih hormonov sko­­­­ko­vito poveča že ob preprostem teku (ja, lahko tudi na tekočem traku). Seveda se kardio vadba ob učinku treninga z utežmi lahko skrije, a dvomim, da je veliko takih, ki se bojo iz postelje pognali nad uteži. Ko ščitnični hormoni vstopijo v krvni obtok, tam ostanejo dolge ure in vzdržujejo metabolizem v zagonu še dolgo po vadbi. Poleg tega si boš z vadbo pred jutranjim tuširanjem izboljšal razpoloženje in lažje premagal dnevne napore, ki te čakajo, saj vadba v možganih poveča sproščanje serotonina (hormon sreče) in dopamina (hormona motivacije).

 

12:00

Kontroliraj lakoto.. vse je v glavi.

Svoj dan si začel s polnim rezervoarjem testosterona (v dokaz je šotor pod odejo s katerim si se zbudil), po šestih urah, pa začenja koncentracija hormona moškosti počasi upadati, obenem pa se vrednost grelina (hormona lakote), počasi dviga. Zakaj je ta zasuk pomemben? Čeprav se tvoja testosteron in grelin gib­ljeta v nasprotnih smereh, oba strateško stremita k istemu cilju: kosilu.

Kako to izkoristiš? Kombiniraj svoje kosilo s sestankom. Se ti zdi čudno? Verjemi, da bo uspeh zagotovljen. Ko so tvoje vrednosti testosterona vi­soke, so možgani pripravljeni na samostojno in usmerjeno delo (pisanje, izpolnjevan­je poročil ali celo zasnovo idej), po drugi strani pa so nižje opoldanske vrednosti hormona idealne za uspešne poslovne sestanke.. še vedno boš aktivno pri stvari, vendar bistveno manj agresivno.

Tvoje kosilo, oziroma malica naj vsebuje be­­­ljakovine in tudi maščobe (losos ali tuna bosta idealna izbira). Naj utemeljim: ko hrana vstopi v prebavo, stimuli­ra produkcijo hormonov, ki sta zaslužna za občutek polnosti, in sicer pepti­d YY in oksintomodulin. Z dodajanjem počasi prebavljivih maščob in beljakovin si boš zagotovil enakomerno sproščanje pep­­­­tida YY in oksintomodulina, s tem pa napad nekontrolirane lahkote uspešno prestavil na popoldansko uro.

 

15:00

Vklopi dodatno rezervo za svoje možgane.

Dobro znan scenarij; do konca delovnika odštevaš še zadnjo uro, pa se počutiš že kot, da tvoji možgani delajo na hlape. Kar tudi ni daleč od resnice, saj so tvoje vrednosti testosterona že na rezervi. Raziskovalci predvidevajo, da se s padcem koncentracije testosterona poslab­šajo kognitivne sposobnosti, saj je stalna kon­centracija testosterona nujno potrebna za optimalno delovanje možganskih nevronov.

Preskoči kavo in se odloči raje za aktivni odmor. Kaj to pomeni? npr košarka s košem za smeti, papirni nogomet s sodelavcem ali hitra računalniška igrica – važno je, da si daš izziv. Pri tekmovalnih igrah se namreč zmagovalcem ponavadi bistveno zvišajo vrednosti testosterona. Če si bolj miselni tip, pa lahko pa tekmuješ kar sam s sebo. Določi si časovni okvir (npr. 10 minut) in v tem času reši križanko ali sudoku (tudi to najdeš na spletu).

 

19:00

Če trenutno nisi v zvezi, si privošči tv maraton ali nekaj nivojev najljubše igrice. Če pa te doma čaka boljša polovica, toplo predlagam, da preskočiš filme in streljačine, svoj dan pa končaš s pravo sprostitvijo v objemu svoje izbranke. Na michiganski univerzi so naredili raziskavo, ki je pokazala, da so pari, ki so gledali film The Bridges of Ma­dison County, doživeli 10% dvig kon­centracije progesterona v primerjavi s tistimi, ki so gledali Botra. Progesteron deluje podobno kot Apaurin in s svojim pomirjujočim učinkom ustvarja občutek bližine. Zato pozabi na stereotipe o moškosti in si občasno le privošči kak­šen po­­­cukran film s svojo drago. Tako boš pospešil izločan­je hormonov, ki pospešujejo povezanost med vama. Ne more­­š dve uri gledati, kako se Clint Eastwood kljun­čka z Marilyn Streep? Ni problema, izbira filmov je pestra, tvoja boljša polovica lahko sigurno kaj predlaga.

 

21:00

Dva hmeljeva zvarka? Prav. Ampak dva na teden. Ta količina dejansko prinese celo nekaj zdravstve­nih koristi. Ko pa se dve pivi na teden spremenita v pet ali šest, lahko začneš sam sebi spodkopavati ves trud, ki si ga vlagal v svoje ravnovesje. Dejstvo je, da uživanje alkohola znižuje raven testo­sterona. Sčasoma se zaradi padca testosterona poveča nivo estrogena in posledično se začne kopičiti maščoba. Dodatna češnja na torti zmešnjave je upad mišične mase, libida in erektilne funkcije. Drama.

Torej imej v hladil­niku zalogi le dveh piv, če pa že nabaviš sixpack, ostale pločevinke spravi na varno in daleč od oči, v shram­bo. Rad zahajaš v lokale?  Na listek si zapiši vse, kar spiješ. Dokazano ljudje, ki si zapišejo vsako pijačo, zaužijejo manj alko­­­­­hola kot tisti, ki tega ne naredijo.

 

23:00

Preskoči večerna poročila.

Ni razlike ali novice gledaš na zaslonu 42-palčne plazme ali 13-palčnega LCD-ja. Televizijski zaslon oddaja svetlobo, ki ustavi ali upočasni produkcijo melatonina, hormona, ki vpliva na tvoj spanec. Nespečnost pa ni edina težava, saj te bedenje do polnoči hitro popelje na še en večerni izlet do hladilnika.

Namesto tega se raje poizkusi popolnoma sprostiti. Ugasni vse vire svetlobe, uleži se v prezračeno in hladno sobo, v mislih pa se osredotoči na padanje v spanec. Tako boš melatoninu dal možnost, da se aktivira, pomagalo pa bo, da vsaj pol ure preden se uležeš, ne boš gledal v tv, računalniški ali telefonski ekran. Če imaš ob postelji digitalno budilko, jo obrni proti steni, ali prekrij s temno tkanino. Če pa bi produkciji svojega hormona spanja rad še dodatno pomagal, si pred spanjem namesto toplega mleka, privošči pest orehovih jedrc.

Pa smo spet tam..

Spet pa bom malce pihal na dušo s preventivo. Navsezadnje je lažje preprečiti, kot “zdraviti”.. torej:

Prvič: ne odlašaj v nedogled.

Drugič: opusti razvade opojnih substanc (cigarete, alkohol in ostalo)

Tretjič: kombinacija redne vadbe in zdrave prehrane bosta pripomogla k boljšemu počutju, zdravju in spolnemu apetitu.

Ko pridemo do prenos­ni­kov v naročju in nošenja mobilnih telefonov v hlačnih žepih (blizu tvoje ‘bodoče družine’), znanost žal še ne zna dati dokončnih odgovorov, vedno pa velja, kot sem že napisal – bolje prepre­čiti kot zdraviti, zato laptope na mizo, telefone pa v torbe.

Drži, da medicina ni nikoli bila in verjetno nikoli ne bo 100% pri trditvah, a vseh vzrokov neplodnosti še ni mogoče odkriti.. če pa do tega pride, ostane možnost poiskusa umetne oploditve, ki še zdaleč ni tako prijeten kot naravno dejanje, je pa kljub vsemu iz dneva v dan z napredkom medicine učinkovitejši in omogoča vesel­je starševstva tistim, ki bi bili zanj sicer prikrajšani brez svoje krivde.

Kaj pa primeri bizarnega vedenja?

“Moja pa vsake toliko najverjetneje zaradi neuravnovešenih hormonov postane čudna”. Si kdaj kolegu potarnal s podobim stavkom?

“V trenutku je pobesnela”..

Vzrok? Nizek progesteron. Ko bo naslednjič tik pred tem, da bi ti odtrgala glavo zaradi neke malenkosti, bo za to verjetno kriv padec progesterona. Ta hormon v možganih nadzoruje sinapse, povezave, prek katerih si nevroni med seboj izmenjujejo informacije. V dneh pred menstrualnim ciklom, ženskam koncentracija hormona progeste­rona pade, zato so sinapse zelo občutljive – tvoja draga se posledično burno odzive že na majhne, običajno nepomembne stvari.

Kaj je najboljša obramba? Počakat, da naval jeze izzveni. Ne sprašuj je, kaj bi jedla za večerjo, ampak se potrudi in ji nekaj pripravi (če ti lonci ne grejo od rok, pojdi kaj iskat ali naroč dostavo na dom).

“Nenormalno je občutljiva”.

Vzrok? Kortizol. Stikalo, ki vpliva na intenzivnost čutenja, je v amig­­­dali, predelu možganov, ki je odgovoren za procesiranje spomina in čustev. Ta so uravnotežena z razumnim delom možganov, prefrontalnim korteksom. Naval stresnega hormona kortizola lahko vseeno preglasi vpliv prefrontalnega korteksa in pusti amigdalo, da podivja. Če začne tvoja gospodična sopihati po izjemno slabem dnevu v službi, gre krivda zelo verjetno hormonski zmešnjavi v njenih možga­­nih, in ne nujno njeni neznosni sodelavki.

Kaj je najboljša obramba? S poskusom reševanja njenih težav boš stanje verjetno samo še poslabša­l, zato uporabi preprosto gesto – objem. Fizični stik namreč poviša vrednosti oksitocina, ki bo uravnovesil nivo kortizola in jo pomiril. Naj te ne zajame panika, če bo ob tem spustila še kakšno solzico..

“Obnaša se kot da je požrla pest poživil”.

Vzrok? Močno zvišani vrednosti estrogena in oksitocina.

Kakorkoli že poimenuješ ta občasni pojav – zaradi navala estrogena in oksitocina ženske včasih postanejo obsedene z “gnezdenjem” in pretiranim urejanjem doma. Ta hormona privlečeta na plan prirojeni (in pogosto tudi zelo nadležni) materinski nagon. Čas, ko te lahko obišče “nahajpana mamica”, je ponavadi teden pred koncem menstruacije. Kljub vsemu je dobra stran tega pojava njena velika zainteresiranost za vajine posteljne aktivnosti.

Najboljša obramba? Loti se hišnih opravil, ne da bi te prosila.. z malo sreče ti bo izkazala še dodatno naklonjenost zvečer med rjuhami..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja