Overlay

KAKO TE PRAZNIKE OSTATI FIT

Prazniki so čas, ko lahko kaj hitro padete s konja, ko kuhano vino preveč diši in so slaščice lahko tudi glavni deli obroka. Zraven tega pa še velike količine hrane in ostale pijače, na koncu pa vse skupaj opravičite z besedami: Bom pazil/a januarja in šel/a ponovno na fitnes in pazil/a kaj jem!

 

Vse skupaj za praznike seveda ne rabi biti tako zelo striktno, pri večerji se seveda ne odrečite najboljšemu kosu potice in brez problema nazdravite novemu letu s kozarcem penine, a pazite, da ne pretiravate in tudi čez praznike ostanete fit. Kako?

 

MIGAJTE IN NAČRTUJTE

Prazniki in dela prosti dnevi so velikokrat izgovor, da pozabimo, da je četrtek v bistvu dan za trening, v ponedeljek pa bi raje počivali, saj nas čaka dolga noč. Prav med prazniki je zelo pomembno, da se gibamo, nekateri strokovnjaki so celo mnenja, da bi morali prav med prazniki število treningov še povečati. Torej, če trenirate trikrat na teden, trenirajte štirikrat. Tako se ni potrebno odreči hrani, ki je bo vsekakor veliko, povsod!

V svoj planer, si poleg vseh zaključnih zabav, druženj z družino in prijatelji, zapišite tudi urnik vadbe, ki mu lahko vestno sledite. Zavedajte se, da je ura vadbe na dan, zgolj 4% vašega dneva, še vedno pa imate dovolj časa, da odkljukate vse praznične obveznosti. Morda se odločite za vadbo zjutraj, tako boste s tem gotovi takoj in imate tako ves dan časa za ostale stvari.

V prazničnem času je pomembno tudi, da smo še bolj pozorni na kakovost vadbe in ne toliko na kvantiteto. Če kdaj resnično MORATE izpustiti vadbo, si prihodnji dan vzemite nekoliko več časa in naredite trebušnjak več, dodajte uteži, itd.

 

NE POZABITE NA HIDRACIJO

Kuhano vino, kakavi, vroče čokolade, praznični koktelji in penina, pijača, ki kar kriči ‘December je tu!’. Tu in tam si jo lahko privoščite, a ne pozabite, da s tem svoje telo zelo dehidrirate, zato imejte s seboj zmeraj steklenico vode ali toplega nesladkanega čaja, ki ga popijte dvojno količino, na popit alkohol ali sladkane pijače. Pa še to, vse zgoraj naštete pijače vsebujejo VELIKO sladkorja, zato si postavite mejo in ne pozabite na svojo kožo in na to, kaj vnašate v telo!

 

JEJTE, A SE NE PRENAJEDAJTE!

Med prazniki se vse vrti okoli hrane, na obiskih je vedno polno mamljivih domačih piškotov, božične večerje so vedno polne dobrot in da sploh ne začnemo o novoletni večerji. Več kot si boste govorili, da česa ne smete, bolj si boste to želeli. ZATO, ne planite na hrano, kot da že mesece niste jedli. Večerij se lotite počasi, tako boste vedeli, kdaj ste dejansko siti, saj možgani potrebujejo nekje 20 minut, da vam sporočijo, da ste RES siti! Morda na mizi izberite več zdravih možnosti ter se nekoliko omejite pri ostalih ‘priboljških’, kot so sladice, predjedi in jedi, ki so bazirane ali vsebujejo veliko smetane. Tudi tukaj priporočam vnos velikih količin vode in ne silite se s hrano, samo zato, ker je na mizi.

 

POSTAVITE SI REALISTIČNE CILJE IN SI NE DAJAJTE POTUHE

Kot sem že zapisal zgoraj, je pomembno, da si v času praznikov napišemo, kdaj bomo trenirali in se tega urnika tudi držimo. Če že na začetku vemo, da ne bomo morali trenirati štirikrat tedensko, naredimo to trikrat ali dvakrat. Če vas nekdo pokliče in povabi na druženje ob kuhanem vinu, pojdite, a vadbo nadoknadite. Najslabše kar lahko naredite je, da govorite, da boste fit ponovno januarja. Že lep čas namreč gledam fenomen polnih fitnes centrov januarja, ki se nato počasi prazni, ko smo konec februarja tam le še tisti, ki smo tam tudi maja, avgusta in oktobra. Biti fit je življenjski stil, ki ga trije tedni prazničnega vzdušja ne bi smeli spremeniti.

 

Za konec pa: UŽIVAJTE, ZASLUŽITE SI! Ne glede na vse, se končuje neko obdobje, zmanjšajte stres in svoj čas namenite družini in tistim, ki vam Veliko pomenijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja