Overlay

Zakaj se veliko žensk še vedno s strahom spogleduje s fitnesom?

Ste se tudi same že kdaj srečale s strahom, ko ste doma v torbo zložile športna oblačila, teniske in plastenko z vodo? Ko bi se morale odpraviti na fitnes, pa ste začutile, da tja sploh ne spadate oz. da vas bodo spremljali obsojujoči pogledi?

V Združenih državah Amerike so naredili raziskavo, ki je pokazala, da več kot četrtina vprašanih posameznic ženskega spola, še vedno čuti anksioznost ob misli, da bi morale iti na fitnes. Zakaj? Velik faktor je tukaj strah, da bi bile obsojane, zato se vadbe na fitnes centrih sploh ne poslužujejo!

V sami raziskavi je veliko žensk navedlo tudi strah pred tem, da niso dovolj dobre, da bi se ukvarjale z vadbo, nekatere je spet strah, da bodo drugi mislili, da so začetnice, novinke, amaterke. Nekatere pa so odgovorile celo s tem, da jih je sram, ker se med vadbo močno potijo in so v obraz preveč rdeče (na takšne stvari pred, med ali po aktivnosti, sploh ne bi smeli misliti!).

Menim, da je strah zdrav, a marsikje tudi nevaren in zavira človeški potencial. Zato vsem polagam na srce: VSI SMO BILI ENKRAT ZAČETNIKI! Najbolj kar me je zmotilo v sami raziskavi je dejstvo, da se zaradi tega strahu ženske nato sploh ne gibljejo, s čimer svoj cikel - nisem dovolj dobra - taka pa že ne morem na fitnes - kaj si bodo mislili drugi - le še podaljšujejo in nato le stežka izstopijo iz njega. Težko je sprejeti tudi dejstvo, da veliko število žensk nekje plačuje mesečni znesek za fitnes ali vodeno vadbo, nato pa tja sploh ne grejo oz. ne izkoristijo vsega, kar jim določen fitnes sploh ponuja.

Vsak začetek je težak, ampak miselnost, da je treba na fitnes vstopiti v najdražjem kompletu in teniskih ter z zavidanja vrednimi trebušnimi mišicami, je NAPAČNO! Četudi nimate atletske postave in vas je strah, kako bodo na vas gledali v fitnesu, je prav, da probate. Prav je, da se rešite svojih strahov in začnete v vsakdanjem življenju delovati samozavestno.

Zadnjič sem v enem izmed člankov prebral, da avtorica ni hodila v fitnes ali se ukvarjala s kakršnokoli vadbo, ker se je bala prav obsojanja. Izpostavila je, da noben fitnes ni promoviral tipa deklet, kot je bila sama, torej nekoliko močnejše postave. To je nanjo vplivalo podzavestno, ni se čutila vabljenje, mislila je, da mora biti ob prihodu bolj fit in bolj suha. Četudi se vam zdi, da je fitnes poln izklesanih teles, punc z najnovejšimi teniski, je fitnes na prvem mestu prostor, ki ljudem približuje telesno aktivnost ter jim omogoča čimboljše rezultate. Zato se ne bojte poskusiti nekaj novega in začnite uživati v svoji novi športni aktivnosti!

In kako lahko spremenite svojo miselnost in se uprete svojim strahovom?

1) PRIČAKOVANJA

Če se že dolog niste ukvarjali s športom, bi vam priporočal, da Imate na začetku do sebe manjša pričakovanja glede svojih telesnih zmogljivosti. Ne ukvarjajte se s tem, kaj ste zmogli v srednji šoli ali pred tremi leti, ampak se sprejmite takšno, kot ste danes in bodite najboljša verzije sebe! Če boste v fitnes stopile s prevelikimi pričakovanja, boste hitro poražene in ponovno se boste ukvarjale z neuspehom in strahom. In kaj je najslabše kar se lahko zgodi? Morda boste naredili le 5 počepov in zmogli teči le 5 minut, a vedite, da boste z vsakim obiskom napredovali.

2) STRATEGIJA

Najdite vadbo, ki ustreza vašim trenutnim sposobnostim. Zastrašujoči ali intenzivni fitnes programi vam lahko strah le še povečajo. Zato, začnite počasi, premišljeno, seznanite se z vadbo in pričnite z gradnjo samozavesti, od tu dalje bo vse lažje.

3) POIŠČITE POMOČ

Četudi ste šli čez pričakovanja in strategijo, je popolnoma normalno, da še vedno čutite strah preden vstopite v fitnes. Tukaj smo lahko v veliko pomoč osebni trenerji, ki vas popeljemo skozi vse korake; od prvega vstopa v fitnes, spoznavanja z napravami, vajami ter predstavitvijo celotnega procesa. Pa še ena dobra plat, na fitnesu bo vedno nekdo ob vas, izvedbo vsake vaje vam bo nekdo pokazal ter vas naučil bontona v fitnesu.

Tako da, otresite se strahov in se vidimo na fitnesu!

Lahko pa začneva skupaj!

Več o meni lahko prebereš tukaj in na podstrani "OSEBNO TRENERSTVO". Če si želiš spremembo me kontaktiraj že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja