Overlay

Ali prekinitveni post oz. ‘intermittent fasting’ dejansko deluje?

Dolga leta smo poslušali, kako pomembno je zajtrkovati takoj po tem, ko se zbudimo, češ, da s tem izboljšamo metabolizem in začnemo dan pravilno. Toda, najnovejši trend na področju prehrane in treningov, temu močno nasprotuje. Trend, ki ga imenujemo prekinitveni post, se opira na omejitev prehranjevanja na določen čas, ki se izmenjuje med postom in hranjenjem. Prekinitveni post namreč telesu omogoča daljši počitek brez novsa kalorij, pravijo strokovnjaki.

Zagovorniki ‘fastinga’ pravijo tudi, da ne gre toliko za življenjski slog, kot dejansko dieto, a tudi ne pravo dieto, saj gre predvsem za urejanje časa, kdaj posameznik je, ne pa toliko za uravnavanje tega kaj je. Vendar pa tisto okno, ko si dovolite jesti, ne sme biti izgovor, da se je samo nezdrava hrana ali pa velike količine katerekoli hrane, ker potem prekinitveni post ne bo imel nobene koristi.

Torej, kaj so prednosti prekinitvenega posta in ali bi se ga morali lotiti?

Obstajajo različni načini, kako lahko oseba v svojo vsakodnevno rutino vključi prekinitveni post. Najbolj priljubljena tehnika je sigurno metoda 16:8. To pomeni, da se posameznik posti 16 ur, v 8 ur v dnevu pa si razporedi obroke, ki jih mora zaužiti v dnevu. Gre tudi za to, da je posameznik v večini primerov v tistih 16ih urah v spečem stanju, kar pomeni, da je ta metoda nekoliko lažja in najbolj uporabljena metoda, ki je tudi največkrat omenjena.

Nato je tukaj še dieta 5:2, znana tudi kot hitra dieta, kjer posameznik 5 dni uživa normalno hrano, seveda zdravo prehrano, nato pa se dva dni drži strogega posta s 500 kalorijami dnevno. Ta metoda je najbolj uporabljena med posamezniki z družinami ali veliko družbenimi obveznostmi in bi se težko držali metode 16:8, ki od posameznika zahteva nekoliko več strogega režima. Seveda pa ima lahko tako radikalen post vpliv na človekov spanec, razpoloženje ter človekovo energijsko raven.

 

Postni dan, gre za priljubljen začetek postenja med posamezniki in predvsem tistimi, ki si želijo izgubiti telesno težo. Gre za metodo, ko se posameznik posti vsak drugi dan in nato vsak drugi dan je karkoli. Posamezniki, ki se odločijo za ta način postenja, v tem dnevu običajno zaužijejo 500 kalorij, nato pa ostale dni kalorij ne štejejo. Gre za najmanj priljubljeno postenje, saj je bilo dokazano, da potem ljudje v dnevih, ko se ne postijo, zaužijejo veliko preveč, kot bi bilo priporočljivo.

Metoda jej, ne jej, jej. Gre za metodo, ki vključuje uživanje samo nekaloričnih pijač v celem dnevu, ki ga lahko imate en do dvakrat na teden.

Prednosti prekinitvenega posta so seveda izguba prekomerne telesne teže ter pridobitev mišične mase. V tem času namreč telo za energijo pokuri shranjene maščobe. Prekinitveni post pa lahko izboljša tudi posameznikov metabolizem, kar omogoča učinkovitejšo rabo hrane za energijo. Raziskave so pokazale tudi, da prekinitveni post blagodejno vpliva na črevesno floro, pozitivni učinki pa utegnejo vplivati tudi na inzulin ter različne hormone v telesu, kar lahko privede do zmanjšanega apetita ter izboljšane ravni energije.

Različne vrste prekinitvenega posta so odlične za vsakega posameznika, a treba se je zavedati, da ljudje z zgodovino motnje prehranjevanja niso za takšne vrste diet, saj lahko privedejo do podhranjenosti.

Praksa je podprta tudi s strani številnih strokovnjakov, a vsi poudarjajo, da mora biti pravilno in varno izvajana. Kar pomeni tudi, da se morate še naprej držati načrta zdrave prehrane, ne glede na to, kdaj zaužijete kalorije. Cilj diete je seveda ohraniti zdravo količino kalorij, ki jih vnesete v telo in se ne ‘nagrajevati’ v urah, ko lahko jeste ali se ne postite. Seveda se je potrebno pred začetkom postenja pogovoriti z zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom, ki lahko nadzira vaš jedilnik in vam svetuje.

 

Za tiste, ki pa začenjajo, pa je priporočljivo, da izvedete 12-urni post in nato 12-urno hranjenje ter nato nadaljujete tako, kakor vam najbolj paše k vašemu življenjskemu slogu. Vsekakor pa se prehranjujte s svežo, čimmanj predelano hrano, ki polna hranljivih snovi, dajte prednost beljakovinam in zelenjavi, saj boste le tako dosegli rezultate, ki si jih želite.

Pa seveda, NE POZABITE NA REDNO TELESNO VADBO!

Si želiš spremembo, ampak bi rad, da te čez cel postopek kdo vodi?

Ni problema. Oglej si podstran "PREHRANSKO SVETOVAJE", me kontaktiraj že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja