Overlay

NOVOLETNE ZAOBLJUBE NAJ NE BODO IZGOVOR ZA ZAČETEK ZDRAVEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA

Če ste tudi vi eni tistih, ki si januar določijo kot čas za začetek novega, zdravega življenjskega sloga, naj vas opomnim, da vam lahko to, na dolgi rok, dejansko spodleti.

 

Kako ste preživljali zadnje decembrske tedne? Ste si tudi vi privoščili dodaten kozarec kuhanega vina ali penine? Ste poskusili prav vse, kar so ponujale obložene mize? Se niste mogli odreči sveže pečenim keksom in domači potici? Ste večere preživljali ob praznovanju ali zleknjeni pred televizijski ekran? Nič narobe, ampak, ste si ves čas govorili, da sedaj lahko, ker boste s 1. januarjem pričeli z novim življenjskim slogom, precej bolj zdravim, kot je bil praznični december.

 

In tako pride novo leto, 1. januar, ko  ste si obljubili, da boste več časa preživeli na fitnesu in se več ukvarjali s športom, da boste uživali v zelenjavi in pustem mesu ter spili tistih osem kozarcev vode dnevno. Nekaj časa to seveda deluje, potem pa kar naenkrat več ne. Zakaj? Čeprav se zdijo novoletne zaobljube za prenovo vašega življenjskega sloga motivirajoče, strokovnjaki ugotavljajo, da to ni vedno najbolj učinkovit pristop.

 

STATISTIKA NE KAŽE V VAŠO KORIST

 

Znano je dejstvo, da večina novoletnih zaobljub ne pade na plodna tla, če pa že pa se le-te ne obdržijo za dolgo. Propadlih zaobljub bi naj tako bilo kar 80 odstotkov. Večina osebnih trenerjev tako opaža, da se število vadečih januarja res da zviša, a se to število v sredini januarja ponovno zniža, saj ‘novoletne zaobljube’ izgubijo na odločnosti! Večina začne s neverjetno zagnanostjo, energičnostjo in drznostjo, a kaj hitro spozna, da so ti sijoči cilji usojeni na propad.

JE VAŠA MOTIVACIJA PRAVA?

 

Začetek novega leta je zmeraj družbeno in kulturno pogojen, iz vseh strani prihajajo takšni in drugačni pritiski. Novo leto, nov ti, novo leto, nova služba, novo leto, nova motivacija,… Vsak posameznik je pod pritiskom, ki mu želi ustreči. In najbolj dosegljivo je to, da spremenimo sebe, svoj življenjski slog, prehrano, športno udejstvovanje. Problem nastane pri konceptu notranje in zunanje motivacije. Z notranjo motivacijo smo namreč motivirani, da dosežemo cilje, ki smo si jih zadali sami. Zunanja motivacija pa pomeni, da svoje cilje temeljimo na tem, kar od nas ‘zahtevajo’ drugi in jih želimo doseči zato, ker nam je mar kaj drugi mislijo o nas. Zato je zmeraj nujno potrebno, da se vprašate, preden se odpravite na popotovanje proti spremembi življenjskega sloga, ali je sprememba SMISELNA ZA VAS ali želite s spremembo ustreči družbenim normam in pričakovanjem nekoga drugega? Zato je vseeno, kdaj se vaše ‘zaobljube’ pričenjo, pa naj bo to januar, april ali julij, vedno jih začnite ZARADI SEBE!

 

NA VSE ALI NIČ JANUAR!

 

Kot človeštvo imamo že dolgo uveljavljene vedenjske vzorce, tudi glede zdravja. Veliko nas, vas, jih, misli, da bo 1. januar spremenil vse, da se boste zjutraj zbudili in bo vse drugače. Novoletne zaobljube so slabe tudi zato, ker imamo občutek, da moramo storiti vse in v uspeh vložiti ‘vsa jajca’. To na nas vpliva stresno in nam v mislih postavlja ultimat, ki smo si ga seveda ustvarili sami.  In tako bo prišel čas, ko boste odstopili od svoje poti, prijatelj vas bo povabil v kino in boste zamudili fitnes uro, šli boste na potovanje in se za nekaj časa odrekli ciljem, češ, na počitnicah sem…. Če se to začenja dogajati, se zna zgoditi, da boste v celoti obupali nad svojo zaobljubu. Zato je POMEMBNO, da se na SVOJ cilj osredotočate iz DNEVA V DAN in ne pričakujte, da bodo spremembe vidne takoj.

 

CILJ: NOVO LETO, NOVI VI… JE ZALOGAJ PREVELIK?

 

December ste končali z daljšim sprehodom, sedaj pa boste hodili na fitnes petkrat na teden? Recept za neuspeh, saj se ljudje težko držimo navad, ki so popolnoma drugačne od naše dnevne rutine. Ja, morda je res nekaj na tem, da moramo prevetriti svojo rutino in jo zgraditi na novo, a pričnite počasi, z realnimi cilji in POMOČJO, ki vam jo lahko nudijo fitnes centri in osebni trenerji. Zavedajte se, da so na začetku zelo pomembne tudi majhne spremembe. Začnite zato morda z dvema treningoma tedensko in dvema zdravima obrokoma tedensko, tako boste LAŽJE VZTRAJALI!

 

Zavedajte se tudi, da bo ponovno prišel december, ko si boste govorili, da bo januarja vse lažje, vse boljše, vse novejše in da bo ponovno čas za spremembe. Bodite sprememba sami, zaupajte si in si dovolite biti sprememba VSE LETO! Zato ne čakajte na ponedeljek, ne čakajte na prvi dan v mesecu in predvsem, NE ČAKAJTE NA NOVO LETO! Spremembo si morate želeti sami, zato si postavite realne cilje in jim sledite.

 

Pa vse dobro v novem letu!

 

 

Hej, si morda za to, da se tvoje "novoletne zaobljube" lotiva skupaj?

Kontaktiraj me že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja