Overlay

JE ZAČETI S FITNESOM PRI 40-IH PREPOZNO?

Nikoli niste prestari, da bi si lahko izboljšali svoje počutje in okrepili zdravje, kažejo raziskave. Torej, kaj narediti in kako začeti, da bo vadba za zdravje del vašega vsakdana? Berite naprej!

Fizična pripravljenost v srednjih letih je izrednega pomena, saj ščiti pred krhkostjo, srčnimi zastoji in še več. Redna vadba v srednjih letih je verjetno najmočnejši način, s katerim se lahko zavarujemo pred kroničnimi boleznimi. Raziskave so razkrile, da bolj kot so moški in ženske v srednjih letih aktivni in fit, manj možnosti imajo za razvoj resnih zdravstvenih stanj.

Potrebujete še kak razlog, da začnete migati? Fitnes lahko pomaga celo ustaviti osteoporozo, je pokazala ena od raziskav objavljenih v ‘Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’, spet druga je pokazala, da so tiste ženske pred menopavzo, ki so bile fizično aktivne vsaj dve uri tedensko, ohranjale svoje kosti veliko bolj zdrave, kot tiste, ki se vadb niso posluževale. Pa še to, redna vadba naj bi pomagala pri preprečevanju demence. Ste že na poti v najbližji fitnes? 🙂

Zakaj pri 40-ih, če že ne prej?

Pri 40ih se prične postopna izguba mišične mase. Tako od tega mejnika dalje, vsakoletno izgubljamo med 0,8 in 1 odstotkom svoje mišične moči. Pri 60ih se ta izguba pospeši na 1,5 odstotka na leto, nato pa pri 70ih izguba postane nenadzorovana, lahko se poveča celo na 3 odstotke letno. Zakaj je to sploh pomembno izpostavljati? Izguba mišič lahko privede do težav z ravnotežjem, kar lahko posledično poveča možnosti za padec posameznika, ki pa lahko privede do hudih poškodb.

Seveda se je vadbe lažje lotiti v mlajših letih, a zavedajte se, da NIKOLI NI PREPOZNO! Seveda vas lahko začetek nečesa novega prestraši, a določite si cilj, ki je dosegljiv. Pomembno je, da se sprva vprašate zakaj to počnete in naj vam bo vodilo – VAŠE DOBRO POČUTJE IN OKREPLJENO ZDRAVJE!

Če se pred tem še niste kaj veliko ukvarjali s športom je pomembno, da se pred začetkom posvetujete z vašim osebnim zdravnikom, saj starejši kot ste, večje je tveganje, da se vam kaj zgodi. Skupaj z zdravnikom lahko tudi lažje odkrijete katere vaje so za vas varne in katerih bi se morda morali izogibati. Vsekakor pa je pomembno, da si prilagodite rutino, ki bo ustrezala vam in vašemu življenjskemu stilu. Izkoristite to, kar ste dosegli in razmislite o osebnem trenerju, ki bo za vas razvil režim, ki bo POPOLNOMA ustrezal vašim ciljem in potrebam.

Kaj priporočam?

Če bi vprašali kateregakoli osebnega trenerja, bi bil odgovor enak. ZAČNITE POČASI IN NATO POČASI NADALJUJTE, STOPNJUJTE! Ne skrbite, če vas bodo po prvi vadbi bolele mišice, to je za pričakovati, naj vas pa to ne ustavi. Zapomnite si, da vsaka vadba šteje in ne pričakujte, da boste takoj pričeli z eno uro vadbe na dan, sedem dni na teden. Morda začnite z daljšimi sprehodi, hitro hojo, nato pa nadaljujte z izzivi in jih stopnjujte.

Priporočljivo je, da če se nikoli niste pretirano ukvarjali s športom, začnete pod budnim očesom nekoga, ki je za to specializiran. Na svojem najbližjem fitnes centru lahko povprašate za osebnega trenerja, ki bo vaje prilagajal vašim sposobnostim, vam pomagal pri doseganju VAŠIH ciljev ter vas skozi izkušnjo natančno spremljal, da se ne poškodujete, ne pretiravate.

Če pa želite v svoj vsakdan vključiti še kaj telesne aktivnosti, seveda poleg skrbno izbranih vaj na fitnesu, dodajte hitro hojo, kolesarjenje in plavanje!

Ne pozabite pa, da ne pretiravate, saj boste le z zmerno in skrbno nadzorovano vadbo želeli nadaljevati ter tako dosegalli cilje, za katere si morda nikoli niste mislili, da so dosegljivi!

Se vidimo na fitnesu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja