Overlay

Kako začeti telovaditi, če niste tega še nikoli počeli!

Če želite, da bi gibanje postalo stalnica vašega vsakdana, imate na voljo veliko možnosti za vadbo. A morda niste prepričani, kako začeti z vadbo, ker tega niste še nikoli počeli redno. Ne glede na to, ali želite teči, voziti kolo, obiskovati fitnes ali se ukvarjati z jogo, je lahko že samo razmišljanje o tem, kako začeti telovaditi zastrašujoče.

 

Konec koncev se lahko s pregledovanjem po vseh objavah o fitnesu na družabnih omrežji – ali celo s tem, ko tekači zlahka tečejo v hribe okoli vas – zdi, da je vadba tako lahka in enostavna za vse takoj, ko se tega lotijo.

Ne, vsi začnemo nekje! Lahko ste prepričani, da učiteljica joge, ki jo spremljate na Instagramu, med prvim tečajem ni takoj položila rok na podlogo in da tisti posameznik, ki ga spremljate, na fitnesu ni takoj dvignil 50 kilogramov uteži. In tisti tekači, ki jih vidite teči ure in ure? V nekem trenutku je bilo pet minut neprekinjenega teka verjetno zanje prava zmaga.

Poleg tega je vaša vadba povezana z vami – gre za vaše individualne cilje, želje in interese. Kar deluje za vašega soseda ali prijatelja ali pa neznanca, ki mu sledite na Instagramu, je lahko daleč od tistega, kar želite v svojem življenju uresničiti sami.

Namesto tega je pomembno najti vadbeni program, ki vam ustreza. In dobra novica je, da je na voljo veliko izbire. Tu pa je tisto, kar morate vedeti o tem, kako začeti telovaditi in kako pričeti z vadbo tako, da boste tudi vztrajali.

OPREDELITE SVOJ ‘ZAKAJ’

Znati si odgovoriti na zakaj, je velik del tega, da ostanete motivirani, dosledni in pozitivni, ko začnete trenirati. Ugotovite, zakaj ste se pripravljeni vključuti redno v program vadbe in doseči določene cilje. Tukaj boste morali verjetno nekoliko razmisliti, vendar je pomembno, da upoštevate razlog, ki je za vas dovolj pomemben, da vas bo zmeraj potiskal naprej. Mogoče je to, da lahko sledite svojim otrokom, se počutite močno v svojem telesu ali pa si preprosto vzamete čas, da se osredotočite na svoje dobro počutje.

Vadba in fitnes so vaši cilji in tisto, kar se vam zdi primerno. Ko se podajate na fitnes pot se lahko hitro ujamete v to, kar počnejo vsi drugi in se hitro primerjate z drugimi, kar pa lahko negativno vpliva na vašo motivacijo. Ne pozabite, da se vsi gibamo v svojem tempu, in da se osredotočamo na to, kar je najboljše in najbolj prijetno za nas in naše edinstveno telo.

Če se z vadbo niste še nikoli ukvarjali redno, je dobro, da se posvetujete s svojim zdravnikom, najamete osebnega trenerja ali se vpišete na tečaj.

 

Začnite tako, da načrtujete dva treninga tedensko, ampak naj bo gibanje vsakodnevna stvar.

 

Ko začnete telovaditi, razmislite o dolgoročni doslednosti. Odlično vprašanje, ki si ga morate zastaviti je: Koliko dni na teden sem lahko aktiven/na v svojem življenju? Priporoča se, da si prizadevate od tri do štiri dni na teen, vendar to ne pomeni, da morate tam tudi začeti.

Začnite z načrtovanjem samo dveh treningov na teden. To so lahko kratke 30-minutne vadbe ali zgolj hoja na bližnji hrib. Določite si realne cilje, ki so ključnega pomena, da se jih boste resnično držali. In ne pozabite, da vas bo po vsaki novi vadbi v mišicah presneto bolelo in boste potrebovali nekaj dni za okrevanje.

A ne osredotočajte se samo na ‘težke’ treninge, ostale dni ne pozabite biti aktivni, pa naj gre za sprehode, kratko razgibalno jogo ali obisk prijateljev s kolesom. To namreč resnično poveča vaš zagon in okrepi navado!

POIŠČITE ČAS, KI VAM USTREZA!

 

V svetu fitnesa se je veliko govorilo o tem, kdaj je najboljši čas za vadbo. Odgovor pa je pravzaprav precej preprost. Ni določenega časa. Najboljši čas je vedno tisti, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu, vašim željam in vaši ravni energije. To najbolje ugotovite tako, da eksperimentirate z različnimi časi in vidite, kdaj se najbolje počutite in kdaj lahko naredite največ!

 

Razmislite o sodelovanju z osebnim trenerjem

 

Če ste v svetu vadbe resnično novinci in potrebujete usmerjanje druge osebe, potem premislite o sodelovanju z osebnim trenerjem. Pomagali vam bomo skozi osnove in nudili individualno pomoč. Naučili vas bomo tistih vaj, ki ustrezajo vašim trenutnim sposobnostim, se prepričali, da je vaša oblika pravilna in vam olajšali vadbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja