Overlay

Magnezij je mikrohranilo, na katerega bi morali biti bolj pozorni

Ali v prehrani uživate dovolj magnezija? 

 

Ko pomislite na vitaminske in mineralne dodatke, sta železo in vitamin C verjetno dva od prvih, ki vam prideta na misel. Magnezij? Verjetno ne toliko. Izkazalo se je, da ima to mikrohranilo moč, ki sprošča mišice, odpravlja vaše težave s spanjem in celo pomaha v slovo migrenam. 

 

KAJ JE MAGNEZIJ? 

 

Verjeli ali ne, to majhno mikrohranilo je bistven del več telesnih funkcij, kot si morda predstavljate. Magnezij ima ključno vlogo pri vzdrževanju normalnega delovanja mišic, srca in živcev, spodbujanju zdravega imunskega sistema ter ohranjanju moči in zdravja kosti. Večina odraslih ima v telesu približno 25 gramov magnezija vedno, polovica je shranjena v kosteh, druga polovica pa v tkivu. 

 

Ali dobivate dovolj magnezija? 

 

Večina žensk dnevno potrebuje od 310 do 320 miligramov magnezija, medtem ko moški potrebujejo 400 do 420 miligramov. Ker je magnezij ‘skrit’ v kosteh in tkivih, je težko oceniti koliko magnezija je dejansko prisotnega, tudi s preprostim krvnim testom je težko oceniti njegovo stanje. Edini način, da zares veste, ali uživate dovolj magnezija, je ta, da pogledate kaj jeste. 

 

Raziskave kažejo, da veliko ljudi, po vsem svetu, ne dobi dovolj magnezija skozi prehrano. Kratkoročno pomanjkanje magnezija povzroča motnje spanja, mišične krče in izgubo energije. Dolgoročno pa lahko povzroči dvig krvnega tlaka in oslabi kosti, kar poveča tveganje za razvoj osteoporoze. V študiji, ki so jo objavili v ‘Journal of American Heart Association’, so ugotovili tudi, da obstajajo resnejše posledice, na primer povečano tveganje smrti zaradi bolezni srca. Če dobite pravo količino, lahko zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja za kar 9 odstotkov. 

 

Jejte hrano, ki vsebuje veliko magnezija 

 

Če se vam zdi, da se soočate s pomanjkanjem magnezija, je rešitev preprosta – jejte več hrane bogate z magnezijem. Na srečo jih obstaja veliko! 

 

BUČNA SEMENA: 30 gramov bučnih semen v sebi skriva kar 168 miligramov magnezija in velja za enega najbogatejših virov magnezija v hrani. Bučna semena lahko dodate v jogurt, posujete po solati, ga naredite v pesto ali dodate k namazu na kruh.

 

SUHE SLIVE: Če se ob suhih slivah spomnite zgolj na svojo babico, razmislite še enkrat. Ena skodelica suhih sliv zagotavlja 71 miligramov magnezija! 

 

LISTNATA ZELENJAVA: Kodrolistni ohrovt ali špinača niso zgolj bogati z antioksidanti in vitaminom C, marsikatera zagotavlja tudi prepotrebno vsebnost magnezija. Ena skodelica surove špinače vsebuje približno 24 miligramov magnezija. 

 

BELI FIŽOL: Še ena podcenjena hrana, beli fižol je z magnezijem bogat dodatek k juham, enolončnicam, namazon in pirejem. Ena skodelica belega fižola vsebuje 134 miligramov magnezija in predstavlja dober vir tudi vlaknin in rastlinskih beljakovin. 

 

Bi morali vseeno poseči po dodatku magnezija? 

 

Dodatki so bili ustvarjeni tako, da naredijo točno tisto, kar opisuje ime: DOPOLNJUJEJO VAŠO PREHRANO, če nečesa ne uživate dovolj. Večina ljudi lahko svoje dnevne potrebe po magneziju popolnoma zadovolji samo s prehrano, a če ste zelo aktivni, obstaja možnost, da potrebujete še dodatek magnezija ali pa če večina zgoraj naštetih živil nimate skoraj nikoli na svojem jedilniku. Če se boste odločili za magnezijev dodatek, izberite magnezijev citrat, najboljše brez dodatkov okusa in sladil. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja