Overlay

Ne želim se držati zdravih navad – želim uživati ​​v praznikih!

Smo sredi zimske praznične sezone in čeprav se lahko veliko veselimo, obstaja tudi veliko potencialnih pasti. Na eni strani so tu cenjene družinske tradicije, posebna glasba in dekor ter veliko časa za druženje. Po drugi strani pa lahko pride do dodatnega stresa zaradi preobremenjenih urnikov in nenehne skušnjave zaradi pretirane izbire hrane.

Zveni znano? Kljub našim najboljšim namenom je lahko izziv vztrajati pri zdravem vedenju med prazniki. Morda se sprašujete, ali ste obsojeni na ponavljanje napačnih korakov iz preteklih let. Bodite prepričani, da vam ni treba čakati do novega leta, da bi svojo rutino prehranjevanja in vadbe spet vzpostavili. Ugotavljam, da je ključ do usklajevanja zdravih namenov z zdravim vedenjem uporaba kognitivnega vedenjskega pristopa.

Naj vas ne prestraši modna terminologija. »Kognitivno vedenjski« pristop je pristop, pri katerem preoblikujemo svoje vedenje tako, da identificiramo in nato zamenjamo sabotažne misli. Tukaj je nekaj primerov “napak v razmišljanju”, ki jih pogosto slišim od svojih strank:

  • “Ne bom tako užival v počitnicah, če bom moral razmišljati o vadbi in zdravi prehrani.”
  • “Ne morem reči ne tej posebni praznični hrani in pijači, zato bom popustil in se kasneje spopadel s posledicami.”
  • “Ni pošteno, da drugi uživajo, medtem ko moram jaz razmišljati o zdravih navadah.”

Čeprav se te izjave morda zdijo prepričljive, to ne pomeni, da so nujno resnične. V redu je dvomiti v utemeljenost ali veljavnost vaših (negativnih) internih sporočil. Zmogljiva in preizkušena strategija je prepisati svoj miselni scenarij, da vam bo bolje služil. Pravzaprav je to ključna komponenta kognitivno-vedenjskega pristopa.

Tukaj je opisano, kako bi se lahko učinkoviteje odzvali na zgoraj navedena kontraproduktivna sporočila:

  • »Rad ostajam na pravi poti. Namesto da bi se počutil krivega ali obžaloval, bom bolj užival v sezoni ter se počutil fizično in psihično bolje, če se bom držal svojega načrta. Poleg tega bom, ko pride novo leto, ponosen na to, kako sem preživel praznike, in bom lahko gradil na svojem uspehu.”
  • »Med prenajedanjem in prenajedanjem je velika razlika. V tem letnem času lahko uživam v razumnih porcijah posebne hrane.”
  • »Kar je res nepošteno, je ukvarjanje z dolgoročnimi negativnimi učinki prekomerne teže na zdravje! Jem in se obnašam na način, ki je smiseln za nekoga z mojimi zdravstvenimi cilji.«

Katere miselne napake redno delate? Kakšne ideje imate za odgovor nanje?

Tudi vi lahko najdete srednjo pot med občutkom prikrajšanosti in nezdravimi odločitvami v tem prazničnem času. Uporabite svoje novoodkrite kognitivne vedenjske sposobnosti, da se počutite bolj samozavestni, obvladani in upajoči glede ohranjanja zdravih življenjskih navad med prazniki in pozneje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja