Overlay

Nikoli ni prehitro, da okrepite svoj imunski sistem

Čez noč ne gre doseči veličine – isto velja za okrepitev vašega imunskega sistema! Krepitev obrambnega sistema telesa namreč zahteva dosledno prizadevanje.

 

Kako imunski sistem sploh deluje?

Vaš imunski sistem deluje na prepoznavanje okužbe ali poškodbe v telesu. To povzroči imunski odziv, s ciljem obnoviti normalno delovanje. Mnogi so mnenja, da so vaši simptomi znak za določeno bolezen, a gre le za to, da čutite, da se vaše telo že bori proti določeni okužbi ali virusu, kar sproži imunski odziv. Ko se prehladimo, se počutimo slabo, teče nam iz nosa in pogosto kihamo ali kašljamo. Takrat se verjetno sprašujemo kaj je narobe z našim imunskim sistemom, zakaj le-ta ne deluje?! Pa vendar, z vsakim od teh simptomov prehlada je imunski sistem že v delu!

 

Pa vendar, vsi si želimo bolj močan ali bolj uravnotežen imunski sistem, ki nam omogoča, da zbolimo manjkrat in imamo blažje simptome. Ideja o krepitvi imunskega sistema je resda privlačna, a tudi zelo težko izvedljiva. Zakaj? Govorimo o imunskem sistemu, SISTEMU. Za dobro delovanje sistema pa mora vsaka entiteta zase delovati brezhibno. Še vedno pa je veliko neraziskanega in neodkritega pri prepletenosti in medsebojni povezanosti imunskega odziva.

Zdravi načini za krepitev imunskega sistema 

Vaša prva obramba je izbira zdravega načina življenja. Upoštevanje splošnih smernic o zdravem življenju je najboljši korak, ki ga lahko naredite k naravnemu ohranjanju močnega in zdravega imunskega sistema. Vsak del vašega telesa, vključno z vašim imunskim sistemom, deluje bolje, če je zaščiten pred napadi iz okolja.

 

Kaj torej storiti:

  • Ne kadite
  • Jejte zdravo hrano, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave
  • Redno telovadite
  • Ohranjajte zdravo težo
  • Pijte alkohol v zmernih količinah
  • Zagotovite si dovolj spanca
  • Zmanjšajte stres

 

Dieta in vaš imunski sistem

Kot vsaka bojna sila, se vojska imunskega sistema ulovi v trebuhu. Zdravi bojevniki imunskega sistema potrebujejo dobro, redno prehranjevanje. Znanstveniki že dolgo priznavajo, da so ljudje, ki živijo v revščini in so podhranjeni, bolj izpostavljeni nalezljivim boleznim. Ali je povečana stopnja bolezni dejansko posledica podhranjenosti pa žal ni gotovo. Obstajajo pa dokazi, da različne pomanjkljivosti mikrohranil – na primer pomanjkanje cinka, selena, železa, bakra, folne kisline in vitaminov A, B6, C in E – spremenijo imunski odziv. Če torej sumite, da vam prehrana ne zagotavlja vseh potreb po mikrohranilih, lahko jemanje dnevnih dodatkov multivitaminov in mineralov, doprinese koristne učinke na imunski sitem.

 

Katero hrano uživati, če želimo okrepiti naš imunski sistem?

CITRUSI/AGRUMI

Večina ljudi se, takoj ko se prehladijo, obrne k sadju polnem vitamina C, in to zato, ker pomaga graditi vaš imunski sistem. Vitamin C namreč poveča proizvodnjo belih krvnih celic, ki so ključne za boj proti okužbam. Skoraj vsi agrumi imajo veliko vitamina C, zato se za vsakega najde nekaj, od limon, do pomaranč in grenivke.

 

RDEČA PAPRIKA

Rdeča paprika vsebuje za kar 3x več vitamina C, kot recimo pomaranča, prav tako pa so bogate z beta karotenom. Paprika pa ne samo, da krepi vaš imunski sistem, pomagala bo tudi pri vaši zdravi koži!

 

BROKOLI

Brokoli je bogat z vitamini in minerali, kot tudi z vlakninami in antioksidanti. Gre za eno najbolj zdravih zelenjav, ki jo lahko postrežete na svojem krožniku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja