Overlay

Aktivno okrevanje po naporni vadbi ali ležanje na kavču?

Po naporni športni vadbi, se vam morda zdi najboljše, da svojim mišicam zagotovite počitek in jim tako daste nekaj časa, da si opomorejo. Zato se ljudje velikokrat po prihodu domov najraje odpravijo leči na kavč, s tem pa nadaljujejo tudi naslednji dan, na vadbe prost dan. Pa vendar, vaše telo se dejansko bolje regenerira, če nadaljujete z gibanjem in dodate aktivno okrevanje.

 

Se sprašujete, kaj aktivno okrevanje pravzaprav je? Pod to lahko damo vsako vadbo z nizko intenzivnostjo, ki jo lahko opravite ter ob tem še vedno obnavljate in krepite mišično moč za prihodnji trening. Vse ostalo, torej ležanje na kavču, dnevi brez gibanja, veljajo za ‘pasivno okrevanje’, ki bo vaše mišice naredilo okorne.

 

Z aktivnim okrevanjem po vadbi boste pomagali svoji krvi, da bo odlično opravila svoje delo (prenašala kisik in druge hranilne snovi) ter tako obnavljala mišice, ne da bi pri tem dodatno v stres postavljala vaše telo. Aktivno okrevanje vam zagotavlja tudi, da bodo vaše mišice prihodnji dan manj vnete, povečala pa se bo tudi vaša uspešnost, ko se vrnete k svoji redni vadbi.

Kdaj dodati aktivno okrevanje?

Običajno je, da načrtujemo aktivno okrevanje med težjimi treningi. Če torej vadite v ponedeljek, torek, četrtek in petek, potem si v sredo vzemite čas za aktivno okrevanje. V teh dneh svoje gibanje usmerite v zabavo, izberite si dejavnost, ki vas veseli, je preprosta in vam ne predstavlja velikega fizičnega napora. Odločite se za daljši sprehod, rolanje, vožnjo s kolesom po soseski, zaplavajte v bazenu. Dejavnosti je veliko!

 

Aktivno okrevanje pa lahko vključite tudi k svoji običajni vadbi. Namesto da med ponovitvami popolnoma počivate, se odločite za vaje z manj intenzivnimi gibi, kot so poskoki, počepi in ostale vadbe, ki bodo vaš srči utrip zadržale na določeni točki, vi pa boste posledično tudi porabili več kalorij, kot če bi med ponovitvami zgolj postavali ali celo sedeli.

 

Kaj so torej nekatere prednosti aktivnega okrevanja?

 Z aktivnim okrevanjem zmanjšamo vnetje po treningu. Stres naporne vadbe namreč ustvarja poškodbe mišic, ki sprožijo vnetje v naslednjih dneh. Premikanje telesa po naporni vadbi poveča pretok krvi v mišice, zato je pomembno, da telesu to ponudimo. Aktivno okrevanje lajša stres in nudi boljše počutje nasploh. Če se pa poleg tega odločite tudi za dejavnost, ki vam je zanimiva in v njej uživate, pa se bo gotovo na boljše spremenilo tudi vaše razpoloženje.

 

Vaše mišice bodo z aktivnim okrevanjem manj utrujene. Študije so pokazale, da samo 20 minut aktivnega okrevanja po vadbi zmanjša utrujenost učinkoviteje kot pasivno okrevanje. Pazite le na to, da se posvetite mišicam, ki ste jih tudi dobro natrenirali na treningu poprej. Prav tako pa bo aktivno okrevanje bolje izkoristilo naporne treningi, s čimer boste hitreje prišlo do svojega željenega cilja pri vadbi.

 

Aktivno okrevanje je tudi raztegovanje, ki se mu res posvetite, priporočljiva je joga, pilates ter daljši sprehodi, ki so naj v znamenju nekoliko hitrejšega tempa. Odlična dejavnost je tudi lahen tek, veslanje, kolesarjenje, plavanje ter hoja navkreber, ki lahko služi tudi kot dobra meditacija.

Zakaj še aktivno okrevanje?

 V zadnjem času se ljudje redijo bolj zaradi svojega sedečega načina življenja, kot zaradi prevelikega vnosa kalorične hrane. Zato ne posedajte in ostanite aktivni!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja