Overlay

SE POČUTITE BREZ ENERGIJE, V STRESU ALI CELO NEKOLIKO BOLEHNI?

Kako okrepiti imunski sistem? To je vprašanje, o katerem se v zadnjem času sprašujejo vsi. Sprotno razkužvanje rok, zdrava in uravnotežena prehrana ter prehranski dodatki Vitamina C in ostalih, a velikokrat pozabimo na najbolj pomembno stvar, in to je dnevna vadba! Ta pa ne samo, da zagotavlja dobro delovanje vašega imunskega sistema, temveč je tudi dobra pri obvladovanju in zmanjševanju stresa.

 

Ponavadi se ljudje za vadbo odločijo zato, ker jih moti njihov izlged, ker bi radi izgubili nekaj kilogramov, a vadba je veliko več, kot samo vaše mišice. Redna vadba lahko izboljša vaš imunski sistem, zmanjša tveganje za bolezni, zmanjša vnetja ter izboljša vaše duševno zdravje, so pojasnili v ‘Journal of Sport and Helath Science’. Študija je takrat preučevala vadbo, ki je bila zmerno do zelo intenzivna ter je trajala manj kot eno uro – hoja, tek, spinning. Ljudje imamo namreč v telesu le majhno število imunskih celic, te celice se raje družijo v limfoidnih tkivih in organih, kot je vranica, kjer vaše telo ubija viruse, bakterije in druge mikroorganizme, ki povzročajo bolezni. Ker pa vadba poveča krvni in limfni pretok, ko se mišice krčijo, povečajo tudi cirkulacijo imunskih celic, zaradi česar po telesu krožijo hitreje in z večjim številom.

 

Natančneje, vadba pomaga zaposliti visoko specializirane imunske celice, najti patogene (kot so virusi) in jih izbrisati. V študiji so udeleženci, ki so se le sprehajali 45 minut, doživeli vzpon imunskih celic, ki so plavale po telesu do tri ure po sprehodu.

Katera je najboljša vrsta vadbe za povečanje imunosti?

 

Večina študij preučuje hojo, tek ali kolesarjenje, a pomembno je le, da pospešite svoj srčni utrip, kjer je najbolj optimalno delovati na 70% vašega najvišjega srčnega utripa.

 

Pa vendar, vadbna ni koristna samo za izboljšanje imunskega sistema, vadba tudi povečuje obrambo pred virusi in bakterijami, izboljša vaš spanec ter zmanjšuje stres, kar na koncu vse pomaga pri izboljšanju imunskega sistema.

 

Vadba je tako koristna za vaše telo, kot tudi um in mentalno zdravje. Lahko izoljša razpoloženje, nas zbudi, poleg tega pa zmanjšuje stres s sproščanjem pozitivnih hormonov, endorfinov. Če pogledamo, vadba zmanjšuje stres, stres pa je zelo negativen fiziološki odziv, ki škoduje imunskemu sistemu. Zakaj? Ker zmanjšuje proizvodnjo in distribucijo novih limfocitov, belih krvničk, vključenih v imunski odziv telesa. To lahko oslabi našo sposobnost obvladovanja napadov virusov in bakterij, kar pomeni, da postanemo bolj dovzetni za prehlade in druge bolezni, poleg tega pa tudi težje preusmerimo okužbo.

 

Če smo pod stresom, se proizvajajo glukokortikoidi, ki zavirajo sproščanje drugih hormonov, ki pomagajo uravnavati imunski odziv,zato so limfociti brez njih manj aktivni proti okužbam. Glukokortikoidi lahko tudi neposredno uničijo limfocie, zlasti če stres traja dlje časa. Navade, ki so povezane s stresom, so nezdrava prehrana in slabe spalne navade in vse to še dodatno vpliva na imunski sistem.

Torej, vse skupaj, dogajanje v našem telesu, je povezano. Poglejte na vadbo, kot na meditacijo v gibanju, glejte na vadbo kot na še eno stvar, ki jo je potrebno opraviti v dnevu. Fizična aktivnost je tako nujna za vsakega posameznika, ki si želi bolj zdravega življenja. Zato najdite vadbo, ki vas veseli, ki vam bo pomagala pri boljšem počutju. Če ne veste kje začeti, pa lahko najdemo skupno pot!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja