Overlay

Slaba drža? Popravite jo lahko s preprostimi vajami kar na delovnem mestu!

Če menite, da ne morete utrpeti poškodbe na delovnem mestu, ker je vaša služba zgolj sedenje za računalnikom, premislite še enkrat. Raziskave so namreč pokazale, da je dolgotrajno sedenje za mizo lahko ena najbolj nevarnih stvari, ki jih lahko naredite svojemu telesu.

 

Celodnevno posedanje lahko privede do številnih ponavljajočih se poškodb rok, komolcev, ramen, vratu in hrbta. Slaba drža in slabe sedalne navade, ki se lahko razvijejo, ko sedite v nepravilnem položaju, so lahko sčasoma nepopravljive. Če na stolu sedite precej slabo, lahko to negativno vpliva na poravnavo vaših sklepov, mišično moč ter kardiovaskularni sistem.

Mnogi ljudje čez čas pričnejo verjeti, da je delo z bolečino normalno, da je normalno, da po koncu delovnega dne v bolečinah odidejo iz delovnega mesta ter nato niso več sposobni narediti ničesar in se doma vležejo samo še na kavč, kjer počakajo, da se lahko prestavijo v posteljo. Vsaka drža, v kateri preživimo veliko časa, je za nas ‘slaba’, zato, vstanite izza mize in se premaknite! S prestavitvijo telesnega položaja boste zmanjšali slabo držo telesa.

 

Še boljše pa bo, če si boste pomagali s kratkimi odmori ter opravili nevsiljive vaje, ki vam bodo pomagale izboljšati držo. Osredotočenost na pravilno držo ter kratke odmore, vam lahko ne samo pomaga, da se počutite fizično močnejše, lahko tudi odpre prsa, tako da boste lahko lažje zadihali. Boljše dihanje pomeni, da pride do možganov več krvi, polne kisika.

 

Katere vaje torej izvajati, za boljšo držo na delovnem mestu?

 

Za nekatere od vaj se ne boste rabili niti vstati iz stola, nekatere bodo od vas zahtevale nekaj odmora in iznajdljivosti, vse pa vam bodo definitivno pomagale pri vaših bolečinah.

 

SKOMIG IN KROŽENJE RAMEN

Ena najpreprostejših, a hkrati tudi najbolj učinkovitih vaj, ki jih lahko naredite za ponastavitev telesne drže, so skomigi in kroženje z rameni. Skomignite, tako da večkrat potegnete ramena do ušes, nato pa še večkrat zaokrožite z rameni ter bodite pozorni, da svoj gib na polovici nekoliko upočasnite.

 

ZAOKROŽITE Z GLAVO

Sicer preprosta vaja, ki pa bo dodobra sprostila vaš vrat in ramena.

 

PREMIK BRADE NAZAJ 

Velikokrat, če boste pozorni, boste ugotovili, da vaša glava velikokrat ‘štrli’ naprej. To se dogaja veliko zaradi dela z računalnikom. Položaj glave naprej lahko privede do številnih problemov z vratom in rameni. Vzravnajte se, osredotočite se na predmet v višini oči, medtem ko brado počasi potiskate navznoter in se sami potegnete navzgor, kot da vrv vleče zadnji del glave navzgor. Ohranite položaj 10 sekund, sprostite in ponovite desetkrat.

RAZTEGNITEV VRATU

Položite desno roko na levo stran glave in narahlo raztegnite vrat, a to počnite počasi in kontrolirano. Nato enako naredite z drugo stranjo.

 

SPREHODITE SE

Vaše telo potrebuje gibanje, pravzaprav hrepeni po njem! Dajte mu torej, kar zahteva. Poskusite vstati in se premikajte na vsakih 30 ali 60 minut (pojdite na wc, natočite si vodo, pojdite pozdraviti sodelavce v sosednjo pisarno ali se samo sprehodite do konca hodnika).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja