Overlay

Vzdržujte uravnoteženo prehrano: jejte zajtrk!

Če je vaš cilj, da shujšate, potem je pomembno, da zjutraj ne izpuščate zajtrkov. Delajte na tem, da boste zaužili zdrav in uravnotežen zajtrk. Spodaj bom z vami delil nekaj odličnih idej za zajtrke, ki vam ne bodo vzeli veliko časa pred službo, a vas bodo nasitili vse do naslednjega obroka.

 

Kolikokrat ste že slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu? Velikokrat pa na to pozabijo tisti, ki si želijo hitro izgubiti odvečne kilograme. Če tudi v imenite, da bo preskakovanje zajtrka okrepilo vašo prehransko strategijo, razmislite še enkrat. Ženske se zajtrka veliko otepajo, češ da jim hrana zjutraj ne diši najbolj. Verjetno zato, ker čez dan v svoje telo vnesejo večino kalorij, včasih celo preveč in telo se je navadilo. Pomembno je, da si pri drugih obrokih zmanjšate vnos kalorij in takoj boste za zajtrk ponovno lačni.

top view of oatmeal porridge with fresh strawberries and chocolate in a wooden bowl on plaid fabric

Raziskave kažejo, da lahko preskakovanje zajtrka čez dan povzroči prenajedanje, četudi ob skoku iz postelje niste zares lačni. Druge raziskave kažejo, da so kalorije, ki jih zaužijemo zgodaj čez dan, bolj zadovoljive kot tiste, ki jih zaužijemo zvečer, zato uživalci zajtrka lažje nadzirajo prehranjevanje in zdravo težo.

 

Zajtrk sproži vaš metabolizem in vvam pomaga, da porabite kalorije skozi ves dan. Prav tako vam daje energijo, ki jo potrebujete za delo in vam pomaga, da se osredotočite na delo ali v šolo. Zdravje je povezano tudi z dobrim zdravjem, vključno z boljšim spominom in koncentracijo. Če vaše telo goriva ne dobi iz hrane, se boste morda počutili lačne ves čas in se tako zatekli k slabi hrani.

 

Če vam primanjkuje idej za zajtrk, potem sledite spodnjim idejam.

 

OVSENA KAŠA

Ovsena kaša ima polno srcu prijaznih vlake, je ponozrnato žito, ki ga lahko vsi dodajo v svojo dnevno prehrano. Ena skodelica kaše vsebuje približno 12 gramov beljakovih, beta-glukana, viskoznih vlake, ki spodbujajo občutek sitosti. Prav tako je bogata z antioksidanti, ki pomagajo varovati zdravje srca in zniževati krvni tlak. Ovsena kaša je lahko popolno platno za zdrave mešanice, kot so mleko, semena, oreščki, jagodičevje in cimet.

 

JAJCA

Kako pa so vam všeč vaša jajca? Umešana? Poširana? Sunny side up? Ni važno – vsi so odlični načini, kako jesti zdravo hrano za zajtrk. Vsako jajce vsebuje približno 6 gramov beljakovin za izgradnjo mišic in odstranjevanje maščob. Medtem so jajčni rumenjaki eden najboljših naravnih virov holina, hranila, ki je ključnega pomena za zdravje možganov in jeter. Raziskave kažejo, da uživanje treh jajc na dan nima vpliva na zdravje srca. Zraven dodajte zelenjavo ali sadje in zajtrk bo popoln!

 

SKUTA

Skuta krepi mišice in velja za izredno zdravo hrano za zajtrk, saj vsebuje 25 gramov beljakovin na skodelico. Odločite se za polnomastno skuto, da dobite največ konjugirane linolne kisline na žlico. Maščobna kislina je povezana z izgubo teže, razvojem mišic in celo manjšim tveganjem za raka pri ženskah.

 

GRŠKI JOGURT

Grški jogurt je še ena možnost, bogata z beljakovinami, ki se popolnoma ujema z več drugimi zdravimi živili. Jogurt, polnomasten, je visok s kalcijem, ki ščiti kosti in probiotiki, ki krepijo imunost. Ima pa še vrsto drugih koristi za zdravje, na primer vzdrževanje nemotenega delovanja prebavnega sistema, pomoč pri daljšem počutju sitosti in nizka vsebnost maščob.

 

MASLO IZ OREŠČKOV

Hitra in enostavna možnost, ko nimate veliko časa. Maslo lahko namažite na toast ali pa ga primešajte grškemu jogurtu in ovseni kaši. Žlica zagotavlja popolno mešanico beljakovin, antioksidantov in srcu zdravih maščob. Raziskave kažejo, da posamezniki, ki vsak dan jedo oreščke, manj možnosti, da umrejo zaradi bolezni srca.

 

AVOKADO

Eno najboljših živil za zajtrk? Avokado! Te zelene boginje vsebujejo vse omega 3, beljakovine, vlaknine, vitamin E in več kalija, kot ga najdete v banani. Avokado zmanjšuje raven holesterola v krvi. Dodajte mu limono in sol in dober tek!

 

KAVA

Kava resnično zažene vaše možgane, zahvaljujoč kofeinu in antioksidantom. Začnite dan polni energije!

Avocado Products made from avocados Food nutrition concept.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja