Overlay

Prehranska dopolnila: katera, kdaj, kdo in zakaj?!

Na trgu obstajajo številna prehranska dopolnila, a komu so namenjena? Katera so koristna, katera neučinkovita ali celo škodljiva? Vloga prehranskih dopolnil, je človekovemu telesu zagotoviti hranila, ki jih ni mogoče zaužiti v zadostnih količinah. Prehranska dopolnila so lahko vitamini, minerali, aminokisline, maščobne kisline in druge snovi, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, prahu, kapsul, tekočin itd.

 

Dopolnila so na voljo v različnih odmerkih in v različnih kombinacijah. A potrebno se je zavedati, da naše telo potrebuje le določeno količino vsakega hranila, da deluje optimalno, medtem ko so veliki odmerki lahko že škodljivi. Velika večina o prehranskih dopolnilih ve premalo ali pa jih le-ta ne zanimajo, a dokazano je bilo, da na primer sever Evrope številčno uživa dopolnila, medtem ko so na jugu le-ta manj »popularna«.

 

KDO SPLOH POTREBUJE DOPOLNILA?

Prehranska dopolnila niso nikakor nadomestilo za uravnoteženo zdravo prehrano. Čeravno je vaša prehrana uravnotežena in zdrava, še ne pomeni, da ne potrebujete kakšnega dopolnila. Na primer, potrebujejo jih predvsem športniki, ženske v rodni dobi, starostniki, itd. A tudi zaradi našega sodobnega življenjskega sloga vsakomur ne uspe uživati zdrave prehrane. V Evropi so raziskave prehrane pokazale, da obstajajo premajhni vnosi za več mikrohranil. Premajhni vnosi so značilni za vitamin C in D, folno kislino, kalcij, selen in jod. Nedavne raziskave so pokazale široko zaskrbljenost nad vnosom vitamina D ter nezadostnim vnosom železa, predvsem med najstnicami, kar lahko pripelje do težav pri zanositvi ter kasnejšemu rojstvu otroka.

 

MORAM JEMATI DOPOLNILA? KATERA!?

V idealnem svetu bi bila vaša prehrana odlična, vaše črevesje pa bi bilo v popolni obliki, da bi prebavilo in absorbiralo vse mikro in makronutriente, ki jih potrebujete, da ostane zdravi. Žal pa to ne velja za številne ljudi, ki živijo v sodobnem svetu. Zahodna prehrana je namreč prepolna slabe hrane, predelane hrane polne pesticidov. Celo naša tla so tako brez hranil, da vse kar raste na domačem vrtu, ni tako zdravo in hranilno, kot je bilo to pred nekaj leti. Nenehno smo izpostavljeni toksinom v hrani, vodi, zdraku in celo osebni negi in čistilih. Naši nivoji stresa so definitivno narasli in veliko ljudi se ukvarja s težavami s črevesjem, kot je tudi kandida, kar moti pravilno absorpcijo hranil.

Ta kombinacija zmanjšanja hranilnih snovi v naši hrani in povečanje stresa, toksinov in problemov s črevesjem, je razlog, da ne moremo več doboti vseh vitaminov in menralov, ki jih potrebujemo. Ker pa smo vsi edinstveni posamezniki in smo si biokemično lahko zelo različni, odgovor na to, katera dopolnila vse potrebujete, ni preprost. Verjetno bi prav vsak posameznik potreboval vsaj eno vrsto dopolnila, vendar je lahko le-to drugačno tistemu, ki ga potrebuje vaš brat ali mama, četudi se prehranjujete enako. Kljub vsemu pa obstajajo nekateri bistveni, osnovni dodatki, ki se priporočajo vsem:

 

  • OMEGA 3 – pomaga pri zdravju vašega srca,
  • PROBIOTIKI – za odlično delovanje vašega črevesja, brez napihnjenosti in neprijetnih vetrov,
  • VITAMIN D – sestavina, ki ohranja naše kosti močne, saj nam pomaga absorbirati kalcij. Vitamin D je težko dobiti iz hrane, zato ga je dobro zaužiti z dopolnili.
  • ZINK – odličen pri boju proti prehladu, saj moti razmnoževanje rinovirsuov in ostalih bakterij, ki povzročajo navadni prehlad.

 

Vsekakor je ta nasvet lahko odličen za nekoga, a spet ne tako dober za nekoga drugega. Preden se odločite za dodatke, dodobro poglejte kakšno hrano uživate, česa bi vam morda lahko primanjkovalo ter kako se dejansko počutite. Posvetujte se s prehranskimi svetovalci ali vašim osebnim zdravnikom, ki vam bo lahko kar se da najbolje pomagal pri vašem vprašanju. Vsekakor sem mnenja, da določeni dodatki lahko pomagajo pri počutju vsakega posameznika, a zavedati se je potrebno, da je tudi industrija s prehranskimi dopolnili le industrija, zato je pomembno, da določena dopolnila in dodatke dobimo samo s hrano! J

Katere dodatke pa imaš doma ti?

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja