Overlay

Ste velikokrat nezadovoljni, ko stopite na tehtnico?

Vsakdo, ki ima težave s kilogrami, se veliko tehta, sešteva grame, po tehtanju še enkrat stopi na tehtnico in tako dalje. A potrebno se je zavedati, da tehtnica pri izgubljanju kilogramov in pridobivanju mišične mase, morda ni vaša najboljša prijateljica, saj nam velikokrat rezultate, pokazane številke, ne bodo po godu.

ZAKAJ SE SPLOH TEHTATE?

Kaj iščete, ko stopite na tehtnico? Tehtanje samega sebe je neke vrste preverjanje telesa, način za obvladovanje tesnobe, ki izhaja iz preokupacije telesne teže ali vaše velikost, z dejanjem tehtanja pa se na nek način nadzirate. Če se čutite krive, zaradi hrane ali vadbe, je lahko tehtnica stvar, h kateri se obrnete, da vidite, kako slabi ste bili. V obratnem primeru, pa morda na tehtnici iščete neko potrditev samih sebe in tega, kako dobro ste opravili svoj trening ali se držali predpisane prehrane. A tehtnica ne sme biti tista, ki vam kroji življenje.

 

Kot prvo, številka na tehtnici ne pove veliko, če pa si že želimo ustvariti neko sliko, pa je pomembno, da se držimo določenih korakov. In sicer, tehtajte se enkrat tedensko, zjutraj, ob isti uri in to početje naj bo konsistentno (zmeraj z oblačili ali zmeraj brez, na tešče ali po kozarcu tekočine, itd.), le tako boste lahko videli koliko v resnici tehtate.

 

Kot drugo, potrebno se je zavedati, da domače tehtnice niso najbolj točne. Obstaja namreč veliko spremenljivk, ki vplvajo na številko na tehtnici, ki so zunaj našega nadzora. Že to, ste vedeli, da pol litra vode tehta približno pol kilograma? Četudi greste vedno na stranišče pred tehtanjem, ne morete popolnoma nadzorovati svojega hidracijskega statusa, ki se razlikuje na čas v mesecu (na primer višja raven estrogena, ki vodi do obdobja, ko zadržujete veliko vode), prehranski vnos natrija (soli), temperaturo/znoj, in aktivnosti prejšnjih dni. Prav tako je tukaj še velika potreba, ki lahko spremeni vaše rezultate na tehtnici, četudi je vaša prebava odlična!

 

Tehtanje samih sebe je odlično, če to počnemo zgolj informativno, da vidimo kje približno smo s kilogrami in nas vsak izgubljen ali dodan gram ne bo pretirano razveselil ali razžalostil. Vsekakor pa je tehtanje nevarno, če je posamezna osebna nagnjena k motnjam hranjenja. Pri takšnih osebah se tehtanje popolnoma odsvetuje.

 

Ali veliko trenirate in se številka na tehtnici povečuje?

Ste veliko telovadili in jedli po ‘predpisih’, ko pa ste stopili na tehtnico, pa je pisalo, da ste nekaj kilogramov celo pridobili?

Po vadbi lahko posamezniki zadržujejo vodo, kar lahko spremeni številko na tehtnici tudi za 4,5 kilograma (ali več). Potrebno se je zavedati, da z znojenjem izgubljamo vodo, ki pa jo lahko velikokrat po vadbi tudi zadržujemo. Strokovnjaki pojasnjujejo: »Voda predstavlja približno 65 do 90 odstotkov teže človeka in nihanje vsebnosti vode v človeškem telesu lahko številko na tehtnici iz dneva v dan premakne za približno 5 ilogramov ali več.« Potrebno se je zavedati, da četudi teh sprememb na tehtnici ni, izgubljena voda, pomeni le kratkotrajno »hujšanje« in nam ne pomaga pri spremembi telesa.  Številka na tehtnici se lahko poveča tudi zaradi oblike vadbe, ki jo izvajate. Predvsem takrat, ko se tehtate nemudoma po njej!

Človek, ko stopi na tehtnico, stehta vse, od mišic, kosti, možganov in nevralnega trakta, vezivnih tkiv, krvi, limfe, črevesnega plina, urina in zraka, ki ga nosimo v pljučih. Takoj po vadbi, pa se lahko odstotek mase v vsaki od teh kategorij premakne za kar 15 odstotkov. Zato, če se tehtate po vadbi in s številkami niste zadovoljni, ker drugače vse delate prav, številke nimajo povezave s pridobivanjem telesne teže.

MIŠICE, MIŠICE, MIŠICE

Pogost komentar pri gledanju na tehtnico je, da so mišice težje od maščobe. Kar ni res. Kilogram maščobe namreč tehta enako, kot kilogram mišice, vendar je volumen mišic gostejši, kot volumen maščobe, in zato tudi težja! Kar pomeni, da ko v določenem trenutku sicer zgubljamo maščobo, ki jo nadomeščamo z mišicami, lahko pride do številke na tehtnici, ki ji težko verjamemo, a to vam naj ne jemlje poguma, saj ste na PRAVI POTI!

 

Medtem, ko je tehtanje lahko eden od načinov, da sledite svojemu napredku, naj to ne bo edini način. Vsekakor se ne splača izgubljati časa z vsakodnevnimi tehtanji. Ne pozabi namreč, da izguba kilogramov na lestvici še ne pomeni, da ste bolj fit, pomeni le da ste lažji. In ne pozabite, da če telovadite in kljub temu pridobivate na teži, je lahko zato, ker so vadbe učinkovite, a morate vseeno preveriti svojo prehrano, da boste lahko videli želene rezultate. Saj veste, prehrana je velik faktor pri izgubi teže in velik korak na poti do FIT telesa!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja