Overlay

Pijete dovolj, a ste še vedno žejni?

Se vam kdaj zdi, da kljub temu, da pijete dovolj vode čez dan, še vedno občutite žejo in dehidracijo? To je dokaj pogost pojav in se lahko zgodi iz različnih razlogov: obstaja verjetnost, da dejansko ne pijete dovolj vode, da bi zadostili potrebam vašega telesa, morda imate elektrolitsko neravnovesje ali se morda kaj drugega dogaja znotraj telesa. 

 

Koliko vode naj sploh spijem čez dan? 

Preden mislite, da se spopadate s kronično dehidracijo, morate razumeti osnove ohranjanja hidracije. Čeprav imamo vsi nekoliko drugačne potrebe, je po mnenju strokovnjakov najpreprostejše pravilo pri določanju, koliko vode naj popijemo na dan, da na vsakih petindvajset kilogramov telesne teže spijete liter vode.

Pa vendar, to ni pravilo, ki drži 100%. Morda boste kdaj potrebovali več ali manj vode, odvisno od vaše prehrane, zdravil, okolja, kje živite, raven aktivnosti in drugih dejavnikov. Hrana, ki vsebuje veliko vode, je lahko tudi hidratantna, zato vam morda ne bo treba piti toliko. Takšna hrana so kumare, jagode, lubenice, zelena in drugo sadje ter zelenjava.

Če dnevno zaužijete priporočenih pet do sedem obrokov zelenjave/sadja, verjetno že tako zaužijete 75% priporočene vode za svojo težo in se dobro hidrirate. A vseeno ne pozabite na vodo!

 

Pomen ohranjanja hidracije 

Ni skrivnost, da je hidracija pomembna – o tem veliko slišimo. Toda manj informacij je o tem, zakaj vse je to dejansko dobro. Dobra hidracija je ključnega pomena za delovanje našega telesa. Voda v naših telesih zagotavlja, da naša kri pravilno kroži, da odplaknemo odpadke iz telesa, da se uravnava telesna temperatura s potenjem in nastajajo hormoni in signalne molekule, ki jih potrebuje živčni sistem. Ohranjanje hidracije je najpomembnejša stvar za zdravljenje in preprečevanje kroničnih bolezni. Je izhodišče vse homeostaze v telesu. Uravnava telesno temperaturo, je vir energije in ohranja naše celice, fascije, sklepe, kožo in možgane ‘naoljene’ in v gibanju!

 

Ali je mogoče piti preveč vode? 

Čeprav je hidracija in pitje vode ključnega pomena za ohranjanje zdravja, je mogoče tudi preveč hidrirati telo. Prekomerno pitje vode lahko dejansko privede do stanja, imenovanega zastrupitev z vodo, v katerem odvečna voda razredči pomembne krvne elektrolite, kot so natrij, kalij, magnezij in kalcij. To lahko privede do zapletov, kot so krči mišic, šibkost, srčne aritmije in otekanje možganov. A to je, če bi dnevno spili več kot 4 litre vode ali več dnevno.

 

Znaki dehidracije 

Če ste bili kdaj dehidrirani, vam nekateri običajni znaki in simptomi niso tuji – glavobol, utrujenost, suha koža, zaprtje, lomljivi lasje, temen urin, mišični krči, redko uriniranje.

 

Kaj pa če pijem dovolj vode in se še vedno počutim dehidrirano? 

Obstaja nekaj razlogo, da se lahko počutite dehidrirani tudi po zaužitju priporočene količine vode.

Morda imate elektrolitsko neravnovesje: Elektrolitna neravnovesja so eden najpogostejših razlogo, da se lahko počutite dehidrirani tudi po zaužitju veliko vode. Včasih, če pijemo veliko vode, vendar ne zaužijemo dovolj sadja in zelenjave, se naši elektroliti natrij, kalij, magnezij, klorid itd., sperejo z vodo. Naše telo sproži odziv žeje, zaradi česar pijemo več vode in povzroči nadaljnje redčenje elektrolitov.

Elektroliti in vlaknine so potrebni za absorpcijo vode v naše celice. Banane, kokosova voda in mnoga druga živila vsebujejo pomembne elektrolite, ki hidrirajo naše telo uravnavajo delovanje mišic in živcev ter še veliko več.

Veliko se potite: vaše telo izgublja elektrolite in tekočine ko se potite. Če se obe ne dopolnita, se boste morda začeli počutiti precej slabo. Če se veliko potimo in nato spijemo samo navadno vodo brez elektrolitov, potem lahko dejansko izplaknemo še več elektrolitov. A tudi s športnimi pijačami bodite pozorni, saj vsebujejo veliko sladkorja, zato z njimi ne nadomestite vode.

Lačni ste: med lakoto in dehidracijo so podobni znaki, na primer razdražljivost.

Potrebno je nekaj časa, da se vaše telo hidrira: če postanete dehidrirani, lahko traja nekaj časa, da se telo pravilno hidrira, tudi če pijete veliko vode. Po pitju vode, tekočine sprva vstopijo v naš krvni obtok. Od tam se tekočina porazdeli v druga telesna tkiva, kar začasno pusti vsebnost tekočine v našem obtoku. Torej, če pijete veliko vode, bo morda potrebno več časa, da se zagotovi pravilna rehidracija.

Jemljete zdravilo, ki je diuretik: nekatera zdravila so diuretiki, kar pomeni, da odplaknejo sol in vodo. Če jemljete zdravilo, ki je diuretik, lahko postanete dehidrirani, saj iz telesa potiskate pomembne tekočine in elektrolite.

Kdaj bi morali poiskati zdravniško pomoč? 

Žeja je način, kako vam telo sporoča, da vsebuje malo tekočine. V običajnih okoliščinah bi morali žejo dokaj hitro odžejati. Če pa vaš potreba po pijači ostaja nespremenjena ali po pitju ne izgine, je to lahko znak resnih zdravstvenih težav, zlasti v kombinaciji z drugimi simptomi. Ta stalna želja po pijači bi lahko bila tudi psihološki problem.

Posvetujte se z zdravnikom, če:

  • Je žeja obstojna, ne glede na to, koliko tekočine popijete
  • Imate zamegljen vid,
  • Pretirano lakoto
  • Ureznine ali rane, ki se ne zacelijo
  • Ste utrujeni
  • Urinirate več kot 2,5 litra na dan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja