Overlay

Prednosti in slabosti vsakodnevnega tehtanja

Je to leto, ko ste si obljubili, da boste shujšali? Stopili ste na tehtnico, da označite izhodišče proti svojemu cilju. Kako pogosto bi se morali tehtati, da preverite svoj napredek?

Odgovor ni vedno tako preprost. Morda vsak dan, morda vsak teden, s kvalifikatorjem, da tehtnica ni edini način za oceno, ali ste na pravi poti.

Nobena velikost ne ustreza vsem. Večina raziskav bi rekla, da se tehtajte vsak dan. Če pa ima vsakodnevno tehtanje kakršne koli negativne posledice v smislu pogleda, samospoštovanja ali vašega pozitivnega zagona, bi rekel, da se lahko stehtamo enkrat ali dvakrat na teden.

Študija, predstavljena na znanstveni konferenci American Heart Association Scientific Sessions, je zaključila, da bi lahko bila dnevna tehtanja koristna. Raziskovalci so eno leto spremljali 1042 odraslih in ugotovili, da ljudje, ki so se tehtali enkrat na teden ali manj, niso izgubili teže, medtem ko so ljudje, ki so se tehtali šest ali sedemkrat na teden, v povprečju izgubili 1,7 odstotka teže.

To je ukrep, ki ga imenujemo samonadzor, ki je na dokazih temelječa strategija, ki jo uporabljamo pri vseh vrstah sprememb vedenja. Sledenje vašemu vedenju daje ljudem nekaj odgovornosti, lahko ustvari nekaj naravnih povratnih informacij in lahko služi kot vir motivacije. Vidijo, da če res sledijo svojemu načrtu, začnejo opažati nekaj sprememb.

Toda preveč časa v tem delovanju lahko povzroči slabosti.

Lahko postanete obsedeni s tem. Želimo se osredotočiti na trende in se ne obesiti na današnjo številko. Dnevno tehtanje je lahko mučno, če ne vidite spremembe tehtnice, ali negativno vpliva na motivacijo.

Spremljanje vašega napredka je pomembno za doseganje vaših ciljev glede izgube teže. Vendar, če vam vsakodnevno tehtanje povzroča več tesnobe kot motivacije, potem ni prav za vas.  Na tesnobo in motivacijo lahko vpliva več dejavnikov. Različne tehtnice lahko ob različnih urah dneva dajejo različne rezultate, zato strokovnjaki priporočajo uporabo iste tehtnice ob istem času. Tehtanje takoj zjutraj je najboljše!

Tudi na isti tehtnici lahko vaša teža niha zaradi različnih stvari: vnosa tekočine, ravni hormonov, stopnje aktivnosti. Ne želimo se preveč obesiti na številko. Ta številka ni vedno pravi pokazatelj napredka. Če nekdo izgubi kilogram maščobe in pridobi kilogram mišic, je to dva polna kilograma spremembe in to je smisel napredka.

Niti tehtnica ni edino merilo uspeha.

Kakšen je vaš nivo energije? Kako se fizično počutite? Ali se vaša oblačila bolje prilegajo? Ali dobro spite? Obstajajo tudi drugi biometrični podatki, kot sta krvni tlak ali raven glukoze v krvi, poleg vaše teže.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja