Overlay

Se spomniš risanke Wall-E?

Vsi smo ga masovno gledali in iz njega naredili pravi hit. Srčkan veliko-oki in super prijazen robotek..

Ampak risanka je vsebovala tudi malce temnejši, družbeni komentar o prihodnosti,( namenjen malce starejšemu občinstvu) ki je prikazoval preobrazbo celotnega prebivalstva zemlje v debele in gibalno omejene gmote. Predebeli tudi za hojo, so se prevažali lebdečih stolih, dneve pa preživljali v duhu potrošništva in prekomerne porabe prehranskih in ostalih dobrin..

Oks, izmišljena zgodba, ampak ali je res svetlobno leto stran od realnosti?

Imetniki svetovnega rekorda.

Dejstvo; ljudje 21. stoletja s(m)o najbolj debeli ljudje, ki so kdaj koli hodili po tem malem planetu.

Svetovna zdravstvena organizacija grobo ocenjuje, da je na svetu kar 1,9 milijarde ljudi s prekomerno telesno težo, od katerih jih je 600 milijonov močno debelih (ITM 30 ali več).

Če vzamemo za primerjavo – leta 1980 je bilo to število kar za polovico manjše.

In kaj za vraga je povzročilo to »epidemijo«?!

Strokovnjaki so staknili glave in prišli do zaključka, da je odgovor sila preprost; gre enostavno za energetsko neravnovesje: uživamo več kalorij kot jih porabimo, pa pika.

Deloma je krivo dejstvo, da se kalorije praktično skrivajo na vsakem vogalu. Energijsko bogata predelana živila, ki vsebujejo veliko soli, sladkorja in maščob, še nikoli niso bila cenejša in dostopnejša.
Če k temu dodamo še življenjski stil povprečnega zemljana, s pisarniškim sedečim delom, pomanjkanjem fizične aktivnosti in nivojem kortizola v rdečih številkah, ni potrebna kvantna matematika, da si predstavljamo rezultat.

Torej nič novega. Tudi, če si enostavno ne moremo pomagati, se globoko v sebi zavedamo, kaj in kam nas vodi »nažiranje«, tolažba s prigrizki in kronično pomanjkanje gibanja.

Kaj pa če za svetovno krizo bogato obloženih bokov in zadnjic ni v popolnosti kriva le brezbrižna poraba hrane? Kaj pa če obstaja še en razlog za globalno debelost?

In res je tako. Vse več dokazov, nakazuje še na en možen vzročni dejavnik epidemije odvečnih kilogramov: gre za razmerje: prevelika telesna teža / premalo spanca.

 

Spanje: ogrožena »dobrina«

Po podatkih inštituta za motnje spanja, ljudje spimo manj kot kdaj koli prej, kar navsezadnje ni ravno presenetljiv podatek.

Konstanten dostop do mailov in sporočil, razširjajo naš delovni dan pozno v noč. Do 1000 in 1 tv programa, nas loči le pritisk na eno tipko, nato pa do zgodnjega jutra strmimo v tiste ploščate škatle.. Nepretrgoma osvežujemo profile socialnih omrežij in klikamo za srčkanimi posnetki kužkov in smešnih nerod.. … ..in po vsem tem zjutraj še vedno pravočasno vstanemo in letimo v svoje pisarne in druga delovna mesta. .. o ja, spanje je v tem norem tempu 21. Stoletja, postalo marginalizirano.

Oks … ampak še vedno nimamo odgovora kako naj bi te to naredilo debelega?!
In gremo. Pomanjkanje spanja ima celo vojsko negativnih učinkov na zdravje. Seznam kroničnih bolezni, povezanih s slabim spanjem, zgleda kot napovednik za grozljivko. Diabetes, bolezen srca, Alzheimerjeva in ja, celo nekatere oblike raka so povezani s slabim spanjem.

Znova nas ne preseneča dejstvo, da s(m)o ravno mlajše starostne skupine še posebej izrazito izpostavljene prekomerni telesni teži zaradi primanjkljaja spanca. Najbolj bodejo v oči sledeči trije razlogi..

 

3 razlogi, da vam pomanjkanje spanja povzroča maščevanje

1) Manj spanja pomeni več časa za hrano.
To dejstvo navaja očitno. Dlje kot smo budni, več imamo časa za hrano in posledično povečan vnos kalorij. Pomisli; ker ne moreš nehati, gledaš že deveto epizodo najljubše nadaljevanke (pripravljaš se še na deseti del), ura kaže tri zjutraj, tebe pa iz pulta v kuhinji gleda osamljen paket Oreo piškotkov.. mislim da mi ni potrebno nadaljevati.

2) Povezava med spanjem in hormoni lakote.
Eden od rezultatov motenega spanca je vožnja tvojega metabolizma z vlakcem smrti. Cirkadijski ritem,( naša notranja ura) ne narekuje le ciklus spanja in budnosti, ampak tudi proizvodnjo in nivo hormonov, ki uravnavajo apetit.

Pomanjkanje spanja ima dvojni učinek na lakoto in posledično porabo kalorij. Ne le, da spanje povzroča izločanje grelina (hormona lakote), ampak tudi drastično zmanjša nivo leptina (hormona, ki sporoča možganom kdaj je bilo hrane dovolj).

In kot da to še ni dovolj, so študije pokazale, da pomanjkanje spanca privede tudi do kemične reakcije v možganih, ki poveča aktivnost v t.i. »nagrajevalnem centru«, zaradi česar si posledično zaželimo nezdrave hrane in prigrizkov.
Z eno besedo – zmešnjava.

3) Preutrujen si utrujen za fizično aktivnost.
Nenazadnje ima spanec pomembno vlogo tudi pri porabi energije. Preprosto povedano, če si prikrajšan za kvaliteten spanec, je velika verjetnost, da čez dan nisi ravno aktiven, zato bo del pokurjenih kalorij temu primerno tudi manjši.

Še en zanemarjen dejavnik, ki plačuje davek je »termoregulacija«, oz. sposobnost ohranjanja optimalne telesne temperature. Ko pomanjkuje spanja, to lahko vpliva na telesno temperaturo, kar posledično povzroči padec porabe energije in še potencira tvojo utrujenost.

 

Torej, kaj lahko naredim?

Znanje glede povezave med spanjem in debelostjo lahko izkoristiš in iz svojega seznama enostavno črtaš stvari ki si jih do sedaj počel in so zahtevale svoj davek tvojega prehranjevalnega sistema.

  • Če si pokonci pozno v noč in ti nenadoma zakruli v želodcu, ne pozabi, da mogoče sploh nisi lačen ampak s tvojimi možgani manipulira le napačen nivo hormonov. Preden planeš v predal s prigrizki, poizkusi s kozarcem vode.
  • Če imaš službo z več izmenami (tudi nočnimi), imaš najverjetneje težavo z rednim spancem. Izgubo ur za spanje, poizkusi s strateškim dremanjem čez dan, oziroma takrat ko lahko. Na ta način se bo verjetnost za napade lakote ob napačnih urah sigurno zmanjšala.
  • Najpomembneje je, da po svojih najboljših močeh »trenirate« vašo spalni higieno. Kaj to pomeni? Torej; poskrbi za vsaj 7-8 ur spanja (če ne gre v kosu, pa na obroke), dovolj naravne svetlobe čez dan, izogibaj se kavi, alkoholu in cigaretam neposredno pred spanjem in kar je najpomembneje, iz spalnice odstrani moteče elemente kot so telefon, laptop, tv, tablica, ipd

 

Si že na delu? Odlično. ..med tem ko ti urejaš svoje spalno okolje, pa jaz letim previt svojo malo nočno budilko.