Overlay

Sedeči način življenja? Zamigaj malo!

Večina nas živi sedeči način življenja, ki hkrati postaja pomembno javnozdravstveno vprašanje. Zdi se, da je sedeči način življenja v mnogih državah vse bolj razširjen, čeprav je povezan s številnimi kroničnimi zdravstvenimi težavami.

 

Morda se sprašujete, kaj sploh je sedeči način življenja. Gre za življenjski slog, pri katerem posameznik ni redno telesno aktiven ter dnevno ne zadosti potrebam aktivnosti. Vsak posameznik bi moral dnevno biti vsaj 30 minut dnevno aktiven, saj so naša telesa ustvarjena za gibanje. Ste že ugotovili, kako vam je telo hvaležno, ko odkolesarite par kilometrov, ko se sprehodite, vrtnarite, greste v hribe, na tek?

 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se 60 do 85% prebivalstva po vsem svetu ne ukvarja dovolj s fizičnimi dejavnostmi. Fizična neaktivnost je tako četrti vodilni dejavnik tveganja za globalno umrljivost. Verjetno si mislite, saj zdravo jem in se ukvarjam z vadbo 30 minut dnevno, a izračunajte si koliko časa dnevno presedite. Morda s 30 minutami dnevno ne boste premagali učinkov, ki jih povzroča pomanjkanje aktivnosti skozi preostanek dneva. Zdi se, da je edina rešitev manj sedenja in več gibanja. Ena od odličnih rešitev je, da si prizadevate za 10.000 korakov dnevno (naj bo to vaš začetek!).

 

Če se vrnemo v zgodovino nazaj, naši predniki niso skoraj nič sedeli. Od ranega jutra, pa vse dokler ni sonce pomahalo v slovo, so delali na vrtovih, poljih ali skrbeli za živino. Več let kasneje pa dnevi modernega posameznika izgledajo krepko drugače. Sedimo ob zajtrku, nato se vsedemo v avto in se odpeljemo v službo, kjer ponavadi ponovno sedimo nadaljnjih 8 ur, nato se vsedemo v avto in odpeljemo domov, skuhamo kosilo, ga spet sede pojemo, nato se mogoče odpravimo na sprehod ter zvečer ponovno sedimo pred televizorjem ali za računalnikom. Veliko sedenja, malo gibanja.

 

Leta 2005 je specialist za debelost na kliniki Mayo v ZDA, James A. Levine, začel z raziskovanjem negativnih učinkov sedečega načina življenja. Njegova ugotovitev je nato bila, da je vsako podaljšano sedenje – na primer za pisalno mizo v službi ali za volanom – lahko škodljivo. Levine je šel celo tako daleč, da je sedenje označil kot bolezen našega časa. Verjetno vam to ni nič novega, da premalo gibanja škoduje vašemu zdravju, a presenečeni boste kakšen vpliv ima to na vaše telo. Dokazano je, da telesna neaktivnost prispeva k naslednjim zdravstvenim stanjem:

 

 • Poveča tveganje za nekatere vrste raka,
 • Prispeva k tesnobi in depresiji,
 • Je dejavnik tveganja za nekatere bolezni srca in ožilja,
 • Več verjetnosti za razvoj koronarne srčne bolezni,
 • Prekomerna telesna teža in debelost,
 • Zmanjšanje mišične mase,
 • Visok krvni tlak in povišan nivo holesterola.

 

Rešitve za sedeči način življenja?

 

Aktivnejši življenjski slog lahko znatno zmanjša možnosti za kronične zdravstvene težave, motnje duševnega zdravja in prezgodnjo smrt.

Raziskave so pokazale, da lahko telesna dejavnost, vključno z vadbami in športom, zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, diabetes tipa 2, debelost in zgodnjo smrt, prav tako pa se izboljša duševno zdravje. Najbolje je, da kombinirate različne vadbe in športe, tek, plavanje in kolesarjenje, z vajami z utežmi ali lastno težo. Za izpolnitev minimalnih smernic za telesno aktivnost bi zadostovali vsaj trije 30-minutni teki in dve 30-minutni vadbi za moč na teden.

Telesna aktivnost je pomembna, vendar je preživljanje večine dneva v sedečem položaju še vedno nevarno. Zato si pomagajte tako, da zmanjšate čas, ki ga preživite sede:

 • Na javnem prevozu stojte in ne sedite,
 • Hodite v službo,
 • Pojdite na sprehod med malico v službi,
 • Nastavite si opomnik, da se vstanete na vsakih 30 minut in naredite nekaj korakov,
 • Investirajte v stoječo mizo, če le lahko,
 • Po kavo si pojdite v avtomat, ki je najdlje oddaljen od vašega delovnega mesta,
 • Najdite si hobi, ki ni sedeč,
 • Medtem ko telefonirate se sprehajajte,
 • Med oglasi med filmom se pojdite sprehoditi,
 • Namesto dvigala uporabljajte stopnice.

 

Veliko lahko k vašemu boljšemu počutju pomagajo tudi določene vaje, ki so preproste za narediti. Odličen za med delom v službi je predklon, počep ter preprosto kroženje z rameni in rokami. S tem vam bo kri ponovno zaokrožila po telesu in vi se boste počutili veliko bolje, kot ste se pred 5 minutami.

 

Koliko časa na dan pa presediš ti? Si upaš sešteti?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja