Overlay

Se tudi vi borite z vrnitvijo v rutino treningov po karanteni?

Fitnesi so bili v zadnjem letu več zaprti, kot odprti, in marsikomu je to odvzelo nekaj motivacija za treninge. Vadba doma pač ni za vse. In če ste sedaj še prezimili zimo, se vam verjetno misel, da bi ponovno odšli na fitnes, zdi nekoliko zastrašujoča. In verjetno tudi sami veste, da po določenem času brezdelja, izgubite napredek, na katerem ste verjetno delali pretekla leta. A to naj vas ne odvrne od potenja, izzivi so lahko odlični!

 

Ko se ponovno spuščate v vadbo, je dobro pomisliti na nekaj stvari, ne glede nato, ali ste si vzeli odmor v zadnjih nekaj tednih, mesecih ali celo leto. Prilagodite svojo vadbo, da se izognete poškodbam ter se držite naslednjih stvari, ko ponovno pričnete z vadbo.

 

Načrtujte, motivirajte se ter začnite z lažjo vadbo

Eden od prvih korakov, preden ponovno pričnete z vadbo, je načrtovanje, kako želite, da izgleda vaš arutina in kako želite priti do nje. Če je minilo nekaj časa, odkar ste nazadnje vadili, boste gotovo lažje pričeli z majhnimi koraki. Če začnete s preveč strogo rutino, se boste hitro razočarali in počutili poražene. Začnite s polurno vadbo, cilj je, da nekaj naredite zase. Razumite tudi, da vaša forma ni takšna, kot je bila, ko ste nazadnje telovadili.

Ko načrtujete vrnitev na fitnes, razmislite o svojih navadah, ciljih in urniku. Načrtujte tudi kako se motivirati. Prepričajte prijatelja, da se vam pridruži na vadbi, takšnega, ki bi se prav tako rad vrnil v običajno, pred karantensko rutino! Skupaj lahko ohranjate motiviranost in odgovornost, drug do drugega. Po dolgem odmoru od vadbe je dobro, da pred začetkom preverite pri svojem zdravniku ter se prepričate, da ste ‘good to go’!

Če potrebujete zunanjo motivacijo, potem razmislite o tem, da si kupite nekaj ključnih kosov fitnes oblačil, da bo vadba še bolj prijetna. To lahko pomeni par odličnih tenisk, športni modrček ali odlične pajkice.

Določite si cilje! 

Ko se znova spustite v vadbeno rutino, si ne pozabite ponovno določiti ciljev, da boste lahko bolj osredotočeni. Določite si različne cilje, specifične, merljive, dosegljive, realne in časovno občutljive. Kaj je vaš cilj? Postati močnejši? Začnite tam, nato pa ustvarite cilje glede na zgoraj naštete.

 

Vadite takrat, ko to radi počnete 

Se radi zavežete enemu dnevu in uri? Super! Označite ju na svojem koledarju in se držite tega. Dobro je, če se dogovorite z osebnim trenerjem ali kakšnim prijateljem, tako se boste še bolj držali svoje nove-stare rutine. Ne čutite pa se, kot da bi že takoj na začetku morali v telovadnico oditi štirikrat tedensko. Če se boste držali sprva enega dneva, nadaljujte z dvema in tako dalje. Ko se boste počutili udobno v svoji rutini, jo nadgrajujte. Telo se bo sčasoma pričelo odzivati na vašo doslednost in vaši rezultati bodo prišli veliko hitreje z rednim vzorcem in pogostostjo.

Priporočljivo je tudi, da pričnete z osnovami in ne nadaljujete tam, kjer ste ‘končali’. Poskrbite, da ponovite vse osnovne in začetniške vaje, ki naj bodo temelj za nadaljevanje. Ne glede na to, katero vadbo izberete, se nekaj minut vsekakor raztezajte pred in po vadbi. Raztezanje je še posebej pomembno, ko se ponovno značnete ukvarjati s fitnes vadbo. Dobro ogrevanje vključuje dinamične raztezne vaje, ki jih lahko uporabite tudi za raztezanje po koncu.

Pustite si počivati! 

Potrebujete še en razlog, zakaj naj ne bi takoj vadili šestkrat a teden? POČITEK! Okrevanje je del aktivne vadbe. Ko si vi vzamete prost dan, si ga vaše telo ne, saj se zelo trudi, da bi se popravilo od vadbe ter se napolnilo po vsem, kar ste delali. Dnevi počitka so ključnega pomena za vaše dolgoročno dobro počutje. Delate na dobrem počutju in gradite rutino, zato bodite realni in iskreni do sebe ter si ustvarite način življenja, ki vam odgovarja.

Izbirajte med dnevi aktivnega počitka – lagoden sprehod, lahkotno raztezanje ali vožnja s kolesom ter pasivnim počitkom, na primer gledanje filmov ali branje knjige na kavču. Predvsem pa poslušajte svoje telo, ko se odločate, kakšen dan počitka je pravi za vas!

Po daljšem premoru od redne vadbe se je definitivno težko vrniti v fitnes, zato poskrbite, da se vam fitnes ne zameri že prvi dan. Pomaga vam lahko tudi osebni trener, ki bo z vami šel skozi osnove in vas postopoma navajal na težje vaje ter z vami dosegel vaše cilje!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja