Overlay

Zdrav življenjski slog! Kaj pa to sploh pomeni?

Imeti dobro zdravje ni le odsotnost bolezni, je stanje popolne fizične, duševne in socialne blaginje. To pomeni, da se prehranjujete uravnoteženo, se redno gibate, izogibate se tobaku in drogam ter veliko počivate. Ali ste mnenja, da živite zdravo življenje?

Naša telesa so kot stroji, ki potrebujejo ravnovesje beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov, mineralov in vode, da ostanejo v dobrem stanju. Če svojega ravnotežja ne poznate, bo vaše zdrave trpelo. In kaj pomeni uravnotežena prehrana? Da zaužijete toliko kalorij, kolikor jih potrebujete čez dan. Morebitne odvečne količine se bodo shranile kot maščoba, če boste vase vnesli več, kot je potrebno.

Verjetno sami dobro veste, kdaj niste najbolj zdravi. Morda se ne počutite 100%, ste več utrujeni, vaš prebavni sistem ne deluje tako dobro kot običajno in večkrat ste prehlajeni. Psihično lahko ugotovite, da se ne morete zbrati in se počutite zaskrbljene ali depresivne. Dobra novica?! Zdrav način življenja vam lahko pomaga, da se počutite bolje. Še bolje, ni vam treba čez noč prenoviti celotnega življenja. Precej enostavno je narediti nekaj majhnih sprememb, kivas lahko usmerijo v smeri boljšega počutja. In ko enkrat naredite eno spremembo, vas lahko ta uspeh spodbudi, da ostanete na poti zdravega življenja.

 

Kaj sploh je 'ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG'?

Če vprašate 50 ljudi, naj opredelijo, kaj je zanje zdrav življenjski slog, boste verjetno dobili 50 različnih odgovorov. To je zato, ker ne obstaja samo en način, da bi bili zdravi. Zdrav življenjski slog preprosto pomeni, da počnete stvari, ki vas osrečujejo in se ob njih dobro počutite. Za eno osebo lahko to pomeni, da vsak dan doseže 10.000 korakov, da se vidi s svojo družino ob nedeljah na kosilu, kjer poje tudi sladico. Za nekoga je zdrav način življenja trening za maraton, keto dieta ter nič alkohola.

Nič od zgoraj naštetega ni boljše ali slabše od drugega. Vse je kot nalašč za eno osebo! Sami se morate odločiti, kako izgleda vaš zdrav življenjski slog!

Zdrave navade lahko zmanjšajo tveganje za različne bolezni, vključno s tistimi, ki so se že pojavile v vaši družini. Na primer, v nedavni študiji v Ameriki, so se odrasli držali 8-tedenske diete polne sadja in zelenjave. Vsi so nato kazali zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja. V drugi študiji Trusted Source iz leta 2020, so raziskovalci ugotovili, da je bilo vsakih 66 gramov dnevnega vnosa sadja in zelenjave povezano s 25-odstotnim manjšim tveganje za razvoj diabetesa tipa 2.

 

Štirje ključi do zdravja:

 • Ali kadite?
 • Ali lahko vzdržujete zdravo telesno težo?
 • Ali dnevno pojeste vsaj 5 porcij sadja in zelenjave?
 • Ali telovadite 30 minut ali več petkrat na teden?

Kako pomembno je ostati aktiven?

Vaše telo namreč ni narejeno za sedenje!

Da bi sklepe in mišice ohranili v dobrem stanju, potrebujejo redno vadbo. Če nehate hoditi,bodo prenehali delovati! Plus, če ste aktivni, se vaše telo veliko lažje spopada z grožnjami, kot so bolezen, poškodbe ali občasni sladki ali mastni prigrizki. Vadba prav tako pomaga tudi pri ohranjanju zdravega odnosa do težav in dušenih pritiskov, z manj telesne maščobe pa se boste počutili bolj žive in bolje boste spali!

Kako pomembna je uravnotežena prehrana? Uravnotežena prehrana je pomemba za vaš imunski sistem, zmanjša se tveganje za nekatere vrste raka, nižji je krvni tlak, vaša teža je zdrava, imate več energije ter dobivate bistvena hranila za podporo rasti tkiva.

 

Zakaj je zdrav življenjski slog pomemben?

 • Preprečuje bolezni,
 • Podaljša življenjsko dobo – če se držite večine nasvetov za zdravo življenje, bi lahko živeli do 14 let dlje od nekoga, ki teh sprememb v svoje življenje ni vpeljal,
 • Dobro je za okolje – ultra predelana hrana vsebuje rafinirana zrna in dodatke za spreminjanje teksture, okusa ali barve. Če se prehranjujete zdravo in lokalno ter kuhate pretežno sami, potem naredite veliko tudi za okolje samo!  

 

Kako začeti z zdravim življenjskim slogom?

Vaša pot do bolj zdravega življenjskega sloga se začne z majhnimi spremembami, za katere ste prepričani, da jih lahko dosežete. Začnite s postavljanjem svojih ciljev PAMETNO! Ko se osredotočite na svoje cilje, boste lahko našli veliko uspeha. Začetna zmaga vas bo spodbudila. Postavljanju novih, večjih ciljev.

Majhni koraki do velikih sprememb:

 • Jejte več lokalno predelane zelenjave,
 • Zamenjajte zrna za polnovredna in polnozrnata,
 • Bodite bolj aktivni!
 • Kontrolirajte vsakodnevni stres,
 • Obkrožite se z ljudmi, ki niso toksični.

 

Zdrav življenjski slog ne pomeni, da se morate odreči stvarem, ki jih morda štejemo za 'slabe navade'. Pomembno je le, da uravnotežite zdravo življenje z uživanjem piškotov, s prostim dnem od vadbe ali z vinom ob večerji. Pravzaprav vam občasno uživanje 'priboljškov' pomaga, da se bolje držite zdravih prehranjevalnih navad. Miselnost 'na vse ali nič', pri kateri jeste samo 'dobro' hrano in nikoli 'slabe', nas lahko pogosto omejuje in se vrnemo nazaj. Uživajte ob mamini lazanji in si privoščite kozarec vina, le vedite, kje je tista zdrava meja!

Vaša različica zdravega načina življenja naj bo takšna, kot si jo boste določili sami. Ugotovite, kje in kako se počutite najbolje in kaj vam prinaša največjo srečo. Nato začnite z majhnimi spremembami. Verjetneje boste tako videli uspeh! Če želite pomoč pri spremembah življenjskega sloga, se posvetujte s svojim zdravnikom, za vadbo in pravilno prehrano pa se lahko obrnete tudi nam! Z veseljem vas bom pripravil na bolj zdrav življenjski slog!

 

 

Želiš spremembo, pa ne veš kako?

Kontaktiraj me že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja