Overlay

Učinki kortizola v našem telesu

Kaj v resnici počne kortizol?

Večina ljudi je že slišala za hormon kortizol, vendar so nekoliko zmedeni, kaj le-ta počne in ali nam koristi, ko gre za boj proti izgubi maščobe in uravnavanje telesne teže.

Razčlenimo ga na preprost način in poglejmo vlogo kortizola v našem telesu.

Kortizol je hormon, ki se izloča kot odziv na stres. Njegova primarna naloga je pomagati pri procesu pretvarjanja shranjene energije v telesu v uporabno energijo. To se lahko zgodi v kateri koli situaciji, ki od nas zahteva, da sprejmemo odločitev v delčku sekunde kot odgovor na nevarnost in se običajno imenuje »boj ali beg«.

Kortizol ima tudi druge pomembne vloge. V naših telesih je vedno prisoten v majhnih količinah in je odgovoren za razgradnjo encimov, nadzorovanje in sproščanje energije ter uravnavanje krvnega tlaka.

Kortizol zavira izgubo telesne maščobe?

Konstantno visoke ravni kortizola so lahko dejavnik, zakaj nekateri ljudje težko izgubijo telesno maščobo, raziščimo zakaj …

Kortizol je odgovoren za sporočanje našim maščobnim celicam, naj skladiščijo maščobo, in za pošiljanje sporočil našemu metabolizmu, naj se upočasni.

V idealnem primeru želimo uravnavati naš kortizol na nizkih ravneh. Ko se naše ravni kortizola dvignejo, se našim možganom pošlje sporočilo, da je hrane malo (splošno znano kot način stradanja).

To posledično pošilja sporočilo, naj ohranimo shranjeno energijo in upočasnimo naš metabolizem, zaradi česar je veliko težje izgubljati telesno maščobo. Telo zadrži to maščobo, če jo pozneje potrebuje za energijo.

Kaj torej povzroča dvig ravni kortizola? In kako lahko to obvladamo?

Raven kortizola se lahko poveča zaradi nenehne izpostavljenosti fizičnemu in psihičnemu stresu, negativnim čustvom, stimulansom, kot je kofein, vnosu kalorij, manjšim od 1200 kcal, pretreniranosti, dehidraciji in izpuščanju obrokov. To lahko privede do zmanjšanja ravni testosterona, kar povzroči izgubo mišic, povečan apetit, kopičenje maščobe in zmanjšan metabolizem. Ali lahko tukaj vidimo začaran krog?

Raven kortizola pa lahko znižamo tako, da se izogibamo vsemu naštetemu in se lotimo dejavnosti za lajšanje stresa, kot sta tai-chi ali joga, ali preprosto tako, da uravnavamo čas za spanje, dovolj spimo, se redno gibamo in jemo v rednih intervalih (tj. vsake 2-3 ure).

Dolgoročno želimo, da kortizol deluje za nas, ne proti nam. Če dosledno počnete vse prave stvari (in ne samo mislite, da delate), vendar vam je težko izgubljati telesno maščobo, je morda kortizol možen krivec.

Zato poskusite spremeniti nekaj ključnih dejavnikov v svojem vsakdanjem življenjskem slogu, da ohranite raven kortizola nizko in na vaši strani, to je hormon, ki ga ne želite za svojega sovražnika v boju za izgubo maščobe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja