Overlay

Začetnikov vodič za pohodništvo: vse, kar moraš vedeti

Vsakič ko stopiš skozi vrata, je nevarno Frodo. Če stopiš na cesto, in če ne paziš na svoj korak, ne veš kam te lahko odnese. Hehe, vsi smo gledali famozno trilogijo, pa naj bo Frodovo popotovanje današnja iztočnica za moj blog.

Upam staviti  s tabo, da boš do konca današnjega branja pri sebi rekel, »presneto Matevžus, zdej bi pa še jaz šel na pohod!«.

Konec koncev, je pohodništvo je ena izmed najboljših stvari (sploh v teh jesenskih dneh), ki jih lahko narediš za svoje duševno in fizično zdravje:

Enkraten način, da se spraviš na noge in raziščite svojo okolico.

Za začetek praktično ne potrebuješ posebne opreme.

Odlična aktivnost, ki jo lahko počneš s prijatelji, družino ali boljšo polovico.

Je popolnoma brezplačno.

Odličen opomnik, da je ta svet, v katerem živimo, precej neverjeten (kar pogosto pozabimo).

 

Torej, moj  današnji cilj je, da te prepričam in boš do konca branja imel izbrano pot, datum in družbo, za svoj pohod.

 

Oks, pa »pejmo« na pohod.

 

 

Kako se lotiti pohodništva

Ko pomisliš na pohodništvo, si sigurno predstavljaš četo zagorelih popotnikov s prevelikimi nahrbtniki, rutko okoli vratu in polno »bojno« opremo za preživetje, ki brezciljno lezejo čez epsko visoke gore.

 

Oks, tudi take smo že vsi videli, a zadeva je lahko super preprosta in resnično zabavna:

-Hitri izlet po lokalnem parku, po službi.

-Raziskovanje gozdička za hišo s svojimi otroci v soboto zjutraj.

-Poldnevni pohod s frendi po bližji pohodniški poti (pa na čaj do prve koče).

-Celodnevni pohod s kampiranjem (to opcijo predlagam v toplejših mesecih).

Moja definicija za pohodništvo je sila. Gre enostavno za raziskovanje svoje okolice, pa naj si bo to bližnja ali daljna (roko na srce, v naši mali Sloveniji je vse bližnje).

Nekateri bojo rekli, da nima smisla če ni naporno, izrazite višinske spremembe, ali  zahtevati priprav, .. bla bla bla.. to resnično ne igra vloge.

Pomembno je, da greš ven in narediš nekaj, česar sicer nebi, pa pika.

 

Če mogoče iščeš zabavno “kardio” aktivnost in si želiš malce drugačne vadbe, je pohodništvo odličen način, da aktiviraš svoje noge, oziroma kar celo telo. Sam določiš težavnost in hitrost, skoraj tako kot na tekaški stezi v gymu, le brez nadležnega vonja po prepotenih telesih, monotonega koraka, dolgočasnega razgleda, ali čudaka, ki te opazuje izza sosednje naprave..

5 korakov za organizacijo:

1) Odloči se, kako dolgo bo tvoj pohod. Ne pozabi, da bereš »začetniši vodnik za pohodništvo« in ne priprave za ekspedicijo na Mount Everest. Zeliš si začeti z izbiro poti, ki jih je mogoče prehoditi v manj kot enem dnevu in ne zahtevajo opreme s šotorom ali dodatnih oblačil.. Izberi pot glede na to, koliko časa imaš. Imaš celo nedeljo? Ali le nekaj ur v torek popoldne? Frodo in Sam sta rabila 6 mesecev za pot do Mordorja. Ampak ti verjetno nimaš toliko na razpolago.. če pa slučajno imaš in planiraš na pohod tja, zdaj vsaj veš kako dolgo boš rabil (hehe).

 

2) Odloči se, ali greš sam, ali v družbi. Jaz osebno grem raje sam, ker je to moj trenutek »meditacije«, vendar je treba upoštevati, da se na poti lahko tudi kaj zgodi in takrat je vsekakor bolje če imaš koga s sabo.. navsezadnje je odlična priložnost za druženje (mogoče poznaš celo nekoga, ki ima več izkušenj ali pa že pozna poti kamor se odpravljaš).

 

3) Določi svoj nivo težavnosti – če si pohodniški novinec in brez kondicije, je odprava na osemurno hojo skozi zaraščeno divjino, skrajno nesmiselna ideja. Sej veš kako mame rečejo; “sem mislila, da si pametnejši od tega.”

 

Začni počasi in sprva izberi kraje v tvoji okolici, ki ti  omogočajo, da se ustaviš, ko bo potrebno, oziroma se hitro vrneš do svojega avta ali doma. Ni treba igrat junaka; vedno je boljša opcija, da se navdušen vrneš domov, s plani za naslednji podvig, kot da se po šesturnem zgubljanjem po gozdu vrneš domov ves blaten, opraskan, popikan, zlovoljen in odločen, da se tega ne greš več..

 

 

4) Izberi svojo pohodniško lokacijo – Si brez idej? Easy-peasy. Pojdi na Alltrails.com, vnesi svojo lokacijo in poišči pot zase, če pa imaš aktivne, pustolovske frende ali sodelavce, lahko kar njih vprašaš za namig.

Slovenija je POLNA pohodniških poti in naravnih lepot – samo vedeti moraš kje iskati.

 

5) Ne glede na to, kam greš, naj še nekdo drug ve kam si šel. Če greš pohajat sam, si vzemi minuto in nekomu sporoči kam greš in kdaj se predvidoma nameravaš vrniti.. ..saj veš, za vsak slučaj in ker nikoli ne veš.

Voda!

Če obstaja le ena stvar,  brez katere ne smeš od doma, je to definitivno voda.

“Koliko vode naj pijem na mojem pohodu, Matevžus?”

Odlično vprašanje. O trenutka, ko si se lotil branja tega članka, sem vedel, da si pameten.

Univerzalno navodilo je, da vsaki dve uri spiješ 1l vode (ob potepanju v vročih mesecih pa količino seveda nekoliko povečaj).

 

Obvezna oprema

Če si  začetnik, bom ugibal, da tvoja prva odprava ne bo čez Pireneje, ampak se boš lotil t.i. »uvodnega« pohoda, kjer si boš zgradil zaupanje vase, temelje kondicije in izkušenj.

Tu je moje priporočilo, kaj je dobro imeti pri sebi, ko se boš podal na svojo avanturo;

Zaščita pred soncem – Če je sončno vreme in se s hladnim vetričem v obrazu, potikaš po gozdu, hribu ali po gorah, zelo verjetno vse do doma ne boš ugotovil, da so tvoja ušesa in nos že dobro pečeni. Poskrbi za konkreten zaščitni faktor in si kremo izdatno namaži po predelih, ki bojo izpostavljeni soncu (čelo, nos, ušesa, vrat).

Razpršilo proti pikom insektov – še posebej, če je v tvojem območju “tisti čas leta”, kjer so žužki v polnem napadu. Poleg tega, da so piki teh letečih, skakajočih, in potuhnjenih nadlog skrajno neprijetni, lahko prenašajo tudi kakšno od bolezni in tega si nikakor ne želiš.

Mini komplet za prvo pomoč – to je zmeraj dobra ideja, ker kot sem že rekel – nikoli ne veš. Razkužilo, nekaj obližev in povoj ali dva za vsak slučaj.

Žepni nožek – ni nujen če se sprehajaš po parku, če pa se boš odpravil v gozd, bo lahko prišel še kako prav. Pa še McGyver ga je zmeraj imel pri sebi.

Sončna očala – na svojem pohodu ti ni treba oslepeti ali zaradi sonca celo spregledati kakšen prepad.. Verjetno imaš doma očala, za katera si odštel nekaj evrov, ta bojo najprimernejša (Ray-Banke za 200 evrov pa lepo pusti v predalu).

 

Mobilni telefon – ta je lahko rešitev v primeru izrednih dogodkov, če pa je en tistih pametnih, si z njim lahko še dodatno pomagaš.. kompas, merilec razdalj, zemljevidi, ..  in še cela vrsta uporabnih funkcij in aplikacij je na voljo. Seveda poskrbi, da bo baterija pred odhodom polna ali pa v žep vrzi še baterijski polnilnik (power bank).

 

Kaj pa hrana?

Ooooo ja, eliksir življenja (hehe).

Tu je znova odvisno kam, kdaj in za kako dolgo se podajaš. Če nameravaš biti zdoma več kot polovico dneva, ti zaupam kaj vzamem s sabo jaz;

Oreščki – mandlji in/ali orehi, ti bojo zagotovili zdrave maščobe za hitro energijo. Če pa se ti na poti ne ljubi grizljat, lahko vzameš s sabo kar maslo iz oreščkov.. Tu te moram opozoriti, da v kolikor nameravaš izgubiti kakšen centimeter obsega ali kakšen kilogram, ne bo najboljša ideja pojesti 4000 kalorij vrednih oreščkov, na pohodu kjer jih boš pokuril le okoli 1000..

Sadje – v svojo »malho« po navadi vržem jabolko ali dve, tako imam poskrbljeno še za svojo dnevno porcijo hidratov. Če so ti seveda ljubše banane, rozine ali kaj podobnega, izberi nekaj kar ti bo najbolj teknilo »tam zunaj«.

Suhemu sadju se sam raje izognem, saj tudi s tem hitro prekoračiš priporočen kaloričen vnos..

Kaj pa energijske ploščice in čokoladke? Načeloma sam nisem pristaš, če le te niso domače proizvodnje. Večinoma so tiste kupljene polne sladkorja, soli in na vse možne načine obdelanih žit in oreščkov, presneto nezdrava izbira.

Telefon (znova)  – Izogni se odvečni teži in fotoaparata (izjema ste profi fotografi) zamenjaj za svoj pametni telefon, da boš lahko ovekovečil trenutke, zanimivosti ali (bog pomagaj, smo pač 21. stol.) naredil nekaj selfijev za svoj instagram profil..

 

..Še nekaj hitrih nasvetov

Pozanimaj se o tem katere vrste živali lahko srečaš na poti kamor se odpravljaš. Zelo pomembno je, če se podajaš kam kjer lahko doživiš bližnje srečanje z medvedom ali kako plazečo strupenjačo, torej se o tem predhodno pozanimaj in posledično izogni potencialnim težavam.

 

Če si se odločil za lomastenje po gozdu in divjini, se ob prihodu domov nemudoma odpravi pod vroč tuš (če si prišel v stik s kakšno strupeno rastlino) in se temeljito preglej če si privlekel s sabo kakšnega od zahrbtnih insektov (klopi, ipd..). Noben se ne želi zbuditi naslednji dan z zatečenimi očmi ker se je dan prej basal skozi goščavo strupenega bršljana, ali sumljivimi kolobarji okoli pika ali ugriza.

 

Ciljaj »visoko«. Sam imam rad pohode na visoke stvari (kakorkoli se to sliši)..  na bližnje hribe, gore, visoke točke v mestu, ali preprosto visoke stavbe. Zdi se mi, da je to odlična iztočnica, da se ustavim, pomalicam in uživam v razgledu.

 

..pa smo spet pri naših pametnih napravicah. Prenesi si aplikacijo s katero boš spremljal koliko kilometrov / korakov boš naredil, koliko kalorij boš pokuril, katero traso boš prehodil, itd.. To bo še dodatna motivacija za prihodnje podvige, obenem pa boš imel vse informacije na kupu in tako vodil svojo statistiko.

 

Vsak pravi pohodnik ve za spletno mesto Geocacher.  Tam lahko izslediš svojo lokacijo, se odločiš za lokacijo ki jo boš »osvojil« in  se v stilu Indiana Jones-a podaš na avanturo (seveda brez Nacijev in nesmrtnih bojevnikov)..

 

Ne bodi pujs. Vedno za sabo poberi smeti in odnesi kar si prinesel. Tu dodaten komentar sploh ni potreben. Seveda ti bo narava še kako hvaležna, če po poti najdeš, pobereš in odneseš tudi kar je kakšen nemarnež odvrgel pred teboj.

 

Oks, na tej točki sem prepričan, da že skrbno planiraš svoj podvig ali pa v omari že brskaš za nahrbtnikom, supergami in športnimi oblačili.

Če slučajno najdeš zanimivo destinacijo, se toplo priporočam za namig v inbox, mogoče se pa celo srečamo na kakšni od mojih rednih poti (wink, wink)