Overlay

Kako telovaditi na počitnicah, brez da si jih ‘uničite’

Odmik od resničnosti je koristen za duši, odmik od običajne vadbene rutine pa za telo. Počitnice pa so lahko prav tako pravi čas za gibanje, ki ga morda v običajnem vsakdanu nimate časa opraviti. S tem, ko se osvobodite svoje rutine, odprete svoj um novim načinom gibanja telesa, zabavi in vzdrževanju telesne kondicije.

 

KARDIO VADBA NA DOPUSTU

Če želite med počitnicami ohraniti svojo kardio vzdržljivost, obstajajo različne zabavne vadbe, ki vam bodo omogočile odličen trening, ne da bi se počutili kot da trenirate.

Sprehod po plaži

Hoja po mehkem pesku ali kamnih je ubijalska vadba, saj porabite več kalorij kot če hodite po ravnih tleh. Nekateri strokovnjaki ugotavljajo, da lahko pri hoji v mehkem pesku porabite celo do dvakrat več kalorij. Obujte si primerno obuvalo in se podajte na sprehod, presenečeni boste, kako težko je v resnici!

 

Odbojka na mivki

Na uro lahko porabite več kot 150 kalorij, odvisno od tega, kako trdo delate. Hkrati pa je odbojka odlična za zabavo, spoznavanje drugih ljudi na plaži ter izjemno dober način porabe časa.

 

SUP, plavanje in snorklanje!

SUP je telesna vadba, ki bo izzvala vse mišice v telesu. Četudi boste na deski sprva le nekaj minut, boste opravili odlično vadbo. Nato pa vsak dan naredite nekaj zamahov z veslom več in SUP vam bo prirastel k srcu. Če si želite več od vadbe, pa se odpravite na SUP, ko je morje nekoliko razburkano, takrat bo vaše telo moralo delati še toliko več. Snorklanje je nekoliko bolj lagodno ,vendar lahko intenzivnost dodate tako, da plavate nekoliko bolj hitro in zahtevno.

 

Ležerne vožnje s kolesom

Dolge vožnje s kolesom so odličen način, da si ogledate območje, se odpravite v center mesta ali po kruh v pekarno ter hkrati vadite z nizko intenzivnostjo. Lahko pa si vzamete čas in greste s kolesom na izlet – takrat boste porabili kalorije, ne da bi o tem sploh razmišljali.

 

Pohodi

Kadarkoli boste sprehodom dodali višino, boste porabili več kalorij. Večina obmorskih mest ima v bližini vsaj en hrib, ki vam bo pognal kri v žile. Kot dodatna motivacija pa vam je zmeraj lahko to, da se na takšnih nekoliko odmaknjenih kotičkih, ponavadi skrivajo najlepše in najmanj obljudene plaže.

Tenis

Igra tenisa je lahko tako enostavna ali tako težka, kot želite! Hkrati pa je odlična zabava na morju, dobite lahko nekaj barve in se zabavate s prijatelji ali pa celo najdete kakšnega novega znanca med dobro partijo.

 

DVIGOVANJE UTEŽI NA DOPUSTU

Na dopustu je enostavno najti zabavne kardio aktivnosti. Dvigovanje uteži pa lahko predstavlja večji izziv. Običajno s seboj ne nosite opreme in velikokrat se na dopust ne odpravite v hotel, kjer tako ali tako ni težav pri iskanju fitnesa.

Za ohranjanje moči in mišic, ko ste na dopustu, vam ni treba veliko storiti. Hiter trening z vajamo z lastno težo, trakovi ali polnimi steklenicami z vodo, vas bo ohranil močne vse dokler se ne vrnete domov, k svoji običajni rutini.

 

KAJ SE ZGODI, ČE NE TELOVADITE

Če se odloite, da boste dopust izkoristili za popoln počitek od gibanja, se boste morda vprašali, kaj se lahko zgodi z vašim telesom. Kako dolgo lahko uživate, preden izgubite kondicijo? Kako hitro izgubite vzdržljivost in / ali mišice, je odvisno predvsem od vaše genetike.

 

Pa še nekaj splošnih smernic:

  • Aerobna moč se lahko v treh tednih zmanjša za 5-10 odstotkov.
  • Po približno dveh mesecih neaktivnosti bi lahko izgubili kar ste pridobili.
  • Bolj kot ste fit, hitreje izgubljate kondicijo... Kako pošteno, a ne?
  • Aerobno zmogljivost izgubljate hitreje kot mišično moč. Mišice so prožne in ohranjajo spomin na vse tiste vaje, ki ste jih izvajali.

 

Teden dni dopusta verjetno na vas ne bo bistveno vplival, vseeno pa bo morda težje priti nazaj na raven, na kateri ste bili prej. Iskanje načinov, kako torej ostati čim bolj aktivni, bo ohranilo vašo kondicijo, pomagalo se vam bo izogniti povečanju telesne mase (saj veste, da radi na dopustu vsi nekoliko pozabimo kaj je za nas zdravo in kaj ne) in nekoliko olajšalo prehod nazaj v resnično življenje.

V kolikor boste po vrnitvi iz dopusta potrebovali pomoč, pa me lahko kontaktirate in skupaj bomo našli termin za vaš prvi trening po vrnitvi!

Če želiš, ti lahko pomagam!

Skupaj lahko pripraviva tvoj personaliziran jedilnik, kateri bo zdrav, hranilen, tebi pa bo teknil 🙂

Kontaktiraj me že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja