Overlay

PREZNOJITI SE ALI PRESPATI?

Ko se ne počutite 100% pripravljeni na trening, je vadba sploh koristna ali je prej škodljiva? Spodaj preberite kaj morate storiti, ko ste bolni, zmačkani, okrevate po bolezni ali se kako drugače počutite pač, tako, …

 

Vsi vemo, da je več gibanja na splošno dobro za zdravje. Toda več ni vedno bolje, ko gre za vadbo – in obstajajo časi, ko je bolje ‘vzeti si na easy’. Pa še vseeno se ni vedno lahko odločiti, ali bi se morali držati treninga in se dobro preznojiti ali dati svojemu telesu čas za počitek.

Če dan pred treningom ne spite dobro, se počutite telesno šibki ali pa ste pravkar preboleli kakšno bolezen, je najbolje storiti naslednje:

  1. STE PREHLAJENI? Preznojite se!

Vse dokler se vaše telo ne bori z vročino in vam vadba ni kazen, potem imate dovoljenje za vadbo. Seveda se morda v teh časih odločite za vadbo zunaj! Intenzivnost vadbe naj bo lahka do zmerna – izbirajte med hojo ali lahnim tekom ter poskrbite, da ste za čas vadbe neprestano hidrirani. Če se slabo počutite je vaše telo že tako in tako dehidrirano, zato je potrebno v telo vnesti še dodatno vodo.

 

  1. STE SE VČERAJ PREVEČ ZABAVALI? Preskočite vadbo!

Če se ne počutite 100%, se boste z vadbo počutili le še slabše, še posebej, če imate vrtoglavico ali vas obliva slabost. Z vadbo bi se lahko še bolj dehidrirali, kar bi lahko poslabšalo vaše zdravje. Če se čez dan pričnete počutiti bolje, lahko zmeraj poskusite z lahko dejavnostjo, na primer s hojo ali jogo. Ampak tudi tukaj poskrbite za zadostno hidracijo!

  1. STE SLABO SPALI? Prespite vadbo!

Če vadba pomeni, da boste morali še en dan spati manj, potem je najbolje, da vadbo izpustite. Smoranje mora imeti vedno prednost pred vadbo, saj je lahko pomanjkanje le-tega tako slabo kot uživanje alkohola. Takrat težko razmišljamo jasno in se ne moremo osredotočati ali koncentrirati. Namesto vadbe dlje ostanite v postelji ali pojdite spati prej.

 

  1. KO VAS ZJUTRAJ ZABOLI V HRBTU? Odvisno!

To je odvisno od tega, ali se ukvarjate z mišično težavo ali težavo, ki je povezana z živci. Tega ne boste vedeli, dokler se ne začnete gibati, poskusite z aktivnostjo z majhnim vplivom, kot je hoja, in ne dvigujte tempa prehitro. Če se počutite bolje, ko se začnete gibati, potem gre za mišice in vztrajajte z vadbo. Če pa vam hrbet še naprej pošilja opozorilne znake, si privoščite še en dan za okrevanje. Če vas še vedno moti ali imate še večje bolečine, obiščite zdravnika.

  1. DELALI STE NOVE VAJE NA FITNESU IN SEDAJ VAS VSE BOLI? Preznojite se!

Če je res samo bolečina v mišicah zaradi novih vaj, je miganje naslednji dan priporočljivo, le spremenite nekoliko vadbo. Razmislite o dejavnosti, ki jo vaše mišice že poznajo ali ki je manj intenzivna ali uporablja različne mišice od tiste vadbe včeraj. Če pa imate bolečino v sklepi, poeni, da ste se tako silili, da imate vnetje v telesu. Ta bolečina je rdeča zastava za ustavitev in počitek, saj bo težave le še poslabšalo. V tem času si lahko privoščite tudi vadbo kot je joga, ki pomaga pri lajšanju bolečin in vas dodobra ‘pretegne’.

 

  1. STE V STRESU? Preznojite se!

Vadba je eno najboljših sredstev za odpravo streza, zato se morate v stresnem dnevu še toliko bolj premikati. Vadba bo vaš um odvrnila od skrbi in endorfini, ki jih vaše telo sprosti med vadbo, vam bodo pomagali zmanjšati stres. Izberite dejavnost, kot je hoja ali eliptični trening, ki vam omogoča poslušanje glasbe, in jo izvajajte 20 ali 30 minut. Ponavljajoče se gibanje bo še dodatno pomirilo možgane.

Še bolje? Vadite zunaj! Študija objavljena septembra 2019 v Mental Health& Prevention, je pokazala, da je bila vadba zunaj zaznana kot bolj pomirjujoča, vadbe v bolj pomirjujočih okoljih pa so bile povezane z večjim zmanjšanjem stresa.

Trening za moč lahko tudi zmanjša stres, še posebej, če se morate znebiti agresije! Že 10 minutna vadba dokazano zmanjša stres.

 

  1. STE BILI CEPLJENI ALI SO VAM ODVZELI KRI? Odvisno!

Ni dokazov, ki bi kazali, da vadba pred ali po cepljenju zmanjšuje učinkovitost cepiva. Vendar je velikokrat to, da se ne počutimo najboljše ali smo utrujeni, po cepivu ali odvzemu krvi, zato je bolje, da v teh primerih poslušamo svoje telo in preskočimo vadbo!

  1. PO SLUŽBI NA PIVO IN NATO NA VADBO? Odvisno!

Hm, ta je pa kar težka. Splošna izjava ja ali ne je tukaj pretežka, ne da bi upoštevali več spremenljivk, vključno s tem, koliko ste popili in ali ste se vmes hidrirali. Če ste spili le eno pijačo in zraven pili vodo, je fajn če zraven nekaj pojeste in tako upočasnite absorpcijo alkohola in se lahko odpravite na vadbo.

Počakajte približno uro ali dve po tem, ko ste spili pivo, da daste telesu več časa, da se očisti, Upoštevajte le, da če pridete na vadbo dehidrirani, bo vadba težja kot običajno. Če pa se počutite, da bi raje malo zaspali, pa storite prav to! Poslušajte svoje telo.

Vadba ja, ali ne. Odgovor ni niti pri eni osebi enak, saj je treba zmeraj poslušati svoje telo, sploh ko pride do raznih bolezni in telesnih sprememb. Ne pa tudi, če ste samo leni, to ni sprememba in tukaj je odgovor samo en: PREZNOJITE SE!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja