Overlay

Trenirate, vadite, se gibljete, a še vedno ne shujšate?

Ali dobro in zdravo jeste, pogosto telovadite in se še vedno počutite, kot da ne vzdržujete zdrave telesne teže?

 

Resnica je, da sta dobro prehranjevanja in pogosta telovadba zelo relativna in splošna izjava. Če smo iskreni do sebe, smo se verjetno vsi sposobni nekoliko bolj potruditi na obeh področjih.

Dobro počutje je življenjski slog. Izguba maščobe se zgodi, ko zavržete tehtnico, poiščete dejavnost v kateri uživate, in začnete gledati na hrano kot na gorivo namesto kot na nekaj, kar bo nahranilo vaša čustva. Ne glede na to, kdo ste ali kakšno je vaše ozadje, je verjetno eden od spodaj naštetih razlogov, zakaj ne izgubite kilogramov, resničen za vas.

 

Ne jeste dobrih stvari

Če telovadite, vendar ne hujšate, je prvo mesto, kjer je najbolje iskati krivca, kuhinja! Nekateri ljudje vso svojo energijo usmerijo v izgorevanje kalorij, za katere si ne vzamejo časa, da bi razmislili, kaj določene kalorije sploh pomenijo. Dobro pravilo je, da se držite vseh naravnih, polnovrednih živil.

Nasvet: poiščite živila, ki imajo na etiketi čimmanj sestavin + če nečesa ne znate izgovoriti, potem je to verjetno nekaj, česar ne želite vnesti v svoje telo.

 

Ne vzpostavljate pravega ravnovesja

Če ste se izogibali ogljikovim hidratom, ker mislite, da vas redijo, boste morda želeli premisliti. Če iz vaše dnevne prehrane izključite celotno makrohranilo, se lahko počutite prazne in vas vleče k prenažiranju na drugih področjih. Namesto tega posegajte po zdravih, zapletenih OH – sladki krompir, rjavi riž kvinoja, oves, grah, fižol, polnozrnat kruh.

Nasvet: izberite škrobne ogljikove hidrate, ki se počasneje prebavljajo in počasneje sproščajo glukozo v krvni obtok.

 

Preveč jeste

Če ste svojo prehrano že močno prečistili in še vedno ne shujšate, je morda razlog preprost, da preveč pojeste. Če želite izgubiti kilograme, mora vaše telo imeti primanjkljaj kalorij, kar pomeni da morate pokuriti več, kot zaužijete. A to ne pomeni, da se morate za karkoli prikrajšati. V življenju gre predvsem za ravnovesje. Ne postanite obsedeni s štetjem kalorij! Jejte vedno, ko ste lačni, in jejte dovolj počasi, da se lahko ustavite tik preden se nasitite. In ne bojte se 'zdravih' goljufij. Trenutek, ko se začnete prikrajševati, je takrat, ko se začnete počutiti, kot da nekaj zamujate.

Nasvet: zdrav prigrizek čez dan vam bo preprečil prenajedanje med obroki.

 

Delate preveč kardia

Da, kardio je nujen del vaše vadbene rutine. Ohranja vaše srce zdravo, pospešuje vaš metabolizem in vas dodobra spoti. Vendar pa lahko vadba sestavljena izključno iz kardia dejansko poveča težavo. Daljše kardio vaje, kot je 90 minut na sobnem kolesu, požrejo vašo pusto mišično maso. Povzroči, da telo postane bolj osredotočeno na vzdržljivost in shranjuje energijo v obliki maščobe, da zagotovi dovolj rezervnega goriva, s katerim lahko nadaljujete vse te kilometre. Da ne omenjam, da kardio močno poveča vaš apetit, zaradi česar ste bolj dovzetni za nepotrebne prigrizke ali prenajedanje.

Nasvet: pametno je, da svojim kardio treningom vsaj 2-3x tedensko dodate treninge za moč.

 

Ne dvigujete uteži

No, tukaj pa kar nadaljujemo iz prejšnje točke. Ne pravim, da ne morete ali ne smete delati kardia, daleč od tega. Če radi tečete ali kolesarite, to počnite še naprej. A če načeloma telovadite oz. ste aktivni zato, da bi shujšali, potem vam ta vadba ne bo dala vsega, kar potrebujete. Najboljši način za hujšanje in izgradnjo mišične mase je, da poleg kardio treninga izvajate tudi kakšno obliko vadbe za moč. Več mišičnega tonusa ima vaše telo, več maščobe boste pokurili.

Nasvet: vaje za moč, kot so sklece in počepi, so super začetek, da si pomagate pri dvigovanju uteži.

 

Ne vzamete si časa za okrevanje

Ko dosežete tisto točko in naslednji dan resnično začutite svojo vadbo, so to dnevi, ko se morate osredotočiti na različne mišične skupine. Ali pa, če raje vadite celotno telo, vzpostavite vadbeno rutino, pri kateri en dan obremenjujete celotno telo in nato naslednji dan naredite lahek kardio, raztezanje ali popoln počitek. Okrevanje in počitek sta pogosto pomembnejša od same vadbe. V teh obdobjih vaše telo opravi večino dejanskega izgorevanja maščob. Nasvet: Dajte si čas za popolno okrevanje, da boste naslednji dan pripravljeni trdo delati. Najpomembneje je poslušati svoje telo. Pritisnite nanj, a mu tudi dajte nekaj ljubezni.

Vaše telo je pod prevelikim stresom

Vadba je stresor za vaše telo. Ko imate zdravo ravnovesje med stresom, povezanim z vadbo, in časom okrevanja, je vaše telo zdravo in lahko izgubi odvečno maščobo. Vendar pa je lahko tudi negativno, če telesu ne daste dovolj časa za okrevanje, saj boste začeli proizvajati prekomerno količino kortizola, hormona stresa. Kortizol je normalen in pomemben pri vadbi; vključen je v procese, ki dajejo vašim mišicam energijo, potrebno za gibanje. Ko pa je vaše telo dalj časa izpostavljeno kortizolu, začne povzročati negativne učinke, kot je trdovratna maščoba na območjih, ki jih ne želite. Vadba pa seveda ni edini stresor, ki lahko povzroči presežek kortizola. Stresno osebno ali poklicno življenje lahko povzroči tudi, da vaše telo proizvaja preveč tega hormona. Ko prenehate z vadbo, vaše telo preneha proizvajati kortizol; vendar morda ne bo tako enostavno izklopiti duševnih stresorjev, ki se dogajajo v vašem življenju.

Nasvet: poskrbite, da boste poleg fizičnega zdravja nadzorovali tudi svoje duševno in čustveno zdravje. Prizadevati si morate za dobro počutje celotnega telesa.

 

 

Želiš spremembo, pa ne veš kako?

Kontaktiraj me že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja