Overlay

Telesna dejavnost v primerjavi z vadbo: v čem je razlika?

Kako ste preživeli zadnjih 24 ur? Kaj počnete med običajnim 24-urnim dnevom? Vzemite si nekaj trenutkov in razdelite teh 24 ur ter razmislite o tem, kako običajno preživite ta čas. Koliko ur ste spali? Koliko ur ste preživeli sede (ne pozabite na čas, ko ste sedeli v avtu, med jedjo itd.)? Koliko ur ste se gibali?

Ko zaključite svojo 24-urno aktivnost samorefleksije, razmislite bolj natančno o svojem času gibanja. Kakšno vrsto gibanja ste uspeli narediti? Kakšna je bila intenzivnost in namen tega gibanja?

V zadnjih nekaj desetletjih večkrat slišimo, da je najmanj 30 minut dnevne vadbe bistvenega pomena za dobro zdravje. Vendar najnovejše raziskave kažejo, da je lahko koliko časa preživimo sede enako pomembno kot koliko časa porabimo za vadbo. Pravzaprav je bil skovan nov izraz za opis tistih, ki telovadijo, vendar večino svojih dni preživijo sedeči: aktivni ‘couch potato’.

Medtem ko se izraz ‘couch potato’ običajno nanaša na leno osebo, ki raje samo sedi in gleda televizijo, se aktiven ‘couch potato’ nanaša na nekoga, ki je večino dneva nedejaven, a redno poskrbi za 30 minut vadbe na večino dni. Aktiven ‘couch potato’ ni nujno len, ampak večino svojega časa preživi sede med prostim časom, službo (in med vožnjo v službo in iz nje) ter med obroki. Z drugimi besedami, ves dan so skoraj popolnoma fizično neaktivni, z izjemo tistih 30 ali več minut dnevne vadbe. Čeprav je 30 minut vadbe popolnoma koristnih in zdravih, preostanek dneva povzroča ogromno nevarnosti za zdravje. Pravzaprav je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) telesno nedejavnost opredelila kot neodvisen dejavnik tveganja za razvoj kroničnih bolezni in je zdaj četrti vodilni vzrok smrti po vsem svetu.

Torej, kako točno ločimo med vadbo in fizično aktivnostjo? In ali je razlika pomembna? Tukaj je nekaj definicij, ki bi morale pomagati razjasniti stvari…

Telesna aktivnost je gibanje, ki ga izvajajo skeletne mišice in zahteva energijo. Z drugimi besedami, vsako gibanje, ki ga izvajamo, je dejansko fizična aktivnost.

Vadba pa je načrtovano, strukturirano, ponavljajoče se in namerno gibanje, namenjeno izboljšanju ali ohranjanju telesne pripravljenosti. Vadba je podkategorija telesne dejavnosti.

Raziskave zagotavljajo pomembne dokaze, da VSA telesna dejavnost pozitivno prispeva k splošnemu zdravju in dobremu počutju. Vadba pomaga tudi pri izboljšanju telesne pripravljenosti, ki je sestavljena iz petih specifičnih komponent:

  • Kardiorespiratorna kondicija,
  • Kondicija mišične moči,
  • Kondicija mišične vzdržljivosti,
  • Prilagodljivost,
  • Telesna sestava.

Kako lahko postanete bolj fizično aktivni?

Preprost način, da začnete spreminjati sedeči življenjski slog v bolj aktivnega, je, da začnete več stati in manj sedeti. Če ves dan delate za mizo, ustvarite delovno postajo, ki zahteva, da stojite (in se zato več premikate). Razmislite o ustvarjanju priložnosti za sprehod v času kosila ter pred ali po službi. Razmislite o tem, da bi svojim tedenskim rutinam dodali prostočasne aktivnosti, zlasti tiste, ki vključujejo vso družino, kot so kolesarjenje, pohodi in sprehodi po soseski. 

Kaj pa dom? Uživate v vrtnarjenju? Vzemite si čas za to skozi ves teden, namesto da vse pustite za konec tedna. In namesto da čiščenju posvetite samo en dan vsak drugi teden, poskusite vključiti dnevna aktivna opravila, ki vzamejo 10 minut ali manj. Ko se ukvarjate s tehnologijo, kreativno razmišljajte o tem, kako se lahko premikate. Poskusite postaviti nekaj preproste opreme, kot je podloga za jogo ali uporovna žoga ali uporni trakovi, v dnevno sobo, tako da so lahko dostopni med gledanjem televizije. Priložnosti za povečanje vsakodnevne telesne aktivnosti je nešteto, vendar jih morate iskati.

Ko ocenjujete svoj 24-urni razmislek o dejavnosti, razmislite o pripravi podrobnega načrta, ki vključuje oba elementa:

  1. Dnevna povečana telesna aktivnost
  2. Strukturirana, načrtovana, namerna vadba za izboljšanje telesne pripravljenosti

Izpuščanje enega ali drugega ima lahko resne in škodljive posledice za vaše zdravje, telesno pripravljenost in splošno dobro počutje. Ne bodite ‘couch potato’ ali aktiven ‘couch potato’ – naredite spremembo še danes in v svoje življenje dodajte OBA elementa, da izkoristite prednosti telesne dejavnosti in vadbe, ki vam spremenijo življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja