Overlay

V 15 minutah lahko naredite marsikaj, a kvalitetne vadbe žal ne!

V zadnjem času se je pojavilo veliko aplikacij, youtube programov in ostalih promocij kratkih treningov.Se soočate s pomanjkanjem časa za vadbo? Ne sekirajte se, 15 minut je sedaj dovolj!

Res je, v zadnjem času je bilo odkrito in dokazano, da lahko kvalitetna vadba traja manj časa, kot so bili prepričani nekoč, a je zato potrebno dvigniti intenziteto samega treninga, česar pa v veliki večini aplikacije in ostali promocijski zapisi ne povedo.

 

Najbolj priljubljen krajši trening poznamo pod imenom HIIT oz. slovenskim VIIT ( Visoko Intenzivni Intervalni Trening op.p.), na katerega prisegajo marsikateri rekreativci in profesionalci. Vadba je sicer res kratka, recimo štirje sklopi vaj s sedmimi različnimi vajami, vsaka traja približno 20-30 sekund, nato pa sledi 10 sekund počitka. Če izračunamo je torej celotna vadba dolga približno 14 minut.

Zdravstvene organizacije so skupnega mnenja, da je za odraslega človeka med 19 in 64 letom, minimalno potrebnih 30 minut telesne aktivnosti dnevno ali 15 minut dnevno visoko intenzivne intervalne vadbe. Cilj VIIT vadbe je povzročiti največjo možno motnjo na mišičnih vlaknih v najkrajšem možnem času, kar posledično močno poveča srčni utrip, zajem kisika ter sproščanje hormonov.

VIIT vadba je odlična vadba, ki pa ne more nadomestiti prav vsakega treninga. Prav tako bi tukaj rad poudaril in se osredotočil predvsem na tiste marketinške prijeme/programe, kjer se dvig intenzitete kratkega treninga ne poudarja ter vztrajajo samo pri tem, da je zgolj pomembno, da v dnevu naredite trening, ne glede na dolžino samega treninga. Tako vam razni programi kratke vadbe, ki ne dvigujejo intenzitete, vas pred in po programu ne opozarjajo na ogrevanje, ohlajanje in razteg, žal ne bodo prinesli željenih rezultatov, kakršnikoli ti že so!!

 

Pa naj samo izpostavim še to, nisem proti kratkim in intenzivnim vadbam, menim namreč, da bi morali vsi za najboljše rezultate mešati med daljšimi in krajšimi vadbami, saj s tem najbolj izzivamo svoje lastno telo. Varno in efektivno, seveda. Vsak lahko najde nekaj časa za vadbo v svojem dnevu, če ga res ni, se raje odločite za sprehod, ki vam po prav tako zvišal srčni utrip ter si vzemite čas za kvaliteten trening naslednji dan.

Sam zagovarjam daljše vadbe, ki so same po sebi mešanica kardia in treninga za moč, saj želimo z vadbo zgraditi vašo vzdržljivost z vzponi in padci, pri telesni aktivnosti. Velikokrat pa se seveda zgodi, da se ljudje nekoliko ustrašijo daljših vadb, ki od njih zahtevajo kar nekaj časa, ponavadi le-te trajajo okoli 60 min. A daljše vadbe imajo veliko koristi za vadečega posameznika.

Ena korist je seveda moč ponovitev! Vaje je odlično ponoviti večkrat, dvakrat do trikrat, da si posameznik zapomni vajo, jo lepše izvede, na koncu pa telo privede do popolne utrujenosti, ki odlično vpliva tudi na vaše mentalne sposobnosti. Pa saj je nekako naš cilj tudi biti utrujen od vadbe, da vsaj vemo, da smo nekaj naredili, mar ne? 😀 S konsistentnimi daljšimi vadbami se izognemo pozabljanju na PREPOTREBNO ogrevanje, ohlajanje in raztezanje pred in po intenzivni telesni aktivnosti. Daljši čas ponuja tudi to prednost, da se lahko večkrat in lažje osredotočamo na vadbo celotnega telesa, pa seveda kot že omenjeno, VZDRŽLJIVOST: Samo s kvalitetnimi in daljšimi treningi boste lahko gradili na svoji vzdržljivosti.

 

Zato svetujem, vzemite si čas za kvalitetno vadbo, kjer svoje telo nanjo tudi primerno pripravite ter se tako že na začetku izognete neljubim poškodbam in v svojo redno vadbo vključite čimveč različnih oblik športnih aktivnosti!

Čas je, ne najdeš pa volje za vadbo?

Lahko začneva skupaj. Za usmeritev, motivacijo, plan prehranjevanja ali pa, da se konkretno lotiva tvoje "prenove".

Kontaktiraj me že DANES na 040/835-421 ali izpolni obrazec in rezerviraj brezplačen posvet.

Hej, če ti je še bolj domače, se lahko tudi chatava preko Facebooka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja