Overlay

Kako zmanjšati bolečino v mišicah po res naporni vadbi

Včerajšnji trening je bil res epski. Pritisnili ste do svoje absolutne meje in kakšna je vaša nagrada? Danes zjutraj komaj vstanete iz postelje, kajne? Vaše noge so kot žele in boli vas celo pri dvigovanju skodelice kave. Nočete pa niti razmišljati o plezanju po stopnicah. Na žalost je bolečina v mišicah pogosto cena, ki jo vadeči plačajo za naporen dan v telovadnici. Kaj povzroča te boleče mišice in – natančneje – kako se znebiti bolečine v mišicah? Berite naprej!

 

Kaj je mišična bolečina?

Bolečina v mišicah zagotovo ni prijeten občutek, vendar je povsem normalen. Pravzaprav, če pogledate na določen način, je lahko bolečina v mišicah dobra stvar. Ko začutite to bolečino dan ali dva po vadbi, to pomeni, da ste telovadili dovolj trdo, da so se vaše mišice spremenile. Z drugimi besedami, bolečine v mišicah so znak izboljšanja telesne pripravljenosti. Dobro opravljeno!

 American College of Sports Medicine omenja bolečino mišic kot mišično bolečino z zapoznelim nastopom, ki se običajno pojavi dan ali dva po vadbi in običajno traja od tri do pet dni. Čeprav je bolečina pogostejša med novimi vaditelji, lahko vpliva na katero koli raven vadbe. Bolečino čutimo takrat, ko:

  • Začnemo z novo fitnes rutino,
  • Spremenimo fitnes rutino,
  • Povečamo intenzivnost ali trajanje fitnes rutine.

 

Z bolečinami se ukvarjajo tudi profesionalni športniki ali tisti super fit fitneserji. Kaj pravzaprav povzroča, da vaše mišice jokajo od samopomilovanja po posebej intenzivni vadbi?

Vaše telo je neverjeten stroj, ki se odziva in prilagaja stresu, ki ga prenašate. Če začnete s tekaškim programom, boste ugotovili, da sčasoma postane lažje teči dlje in hitreje. Podobno, če začnete dvigovati uteži, boste postali močnejši.

Kako se to zgodi? Ko svojemu telesu dodate nove stopnje stresa, ustvarite mikroraztrganine v mišicah in vezivnih tkivih. To se sliši slabo, vendar ni. Medtem ko spite, vaše telo popravlja te mikroraztrganine, zaradi česar so vaše mišice in tkiva spet boljše in močnejše.

Raziskovalci verjamejo, da ta proces popravljanja, ne škoda, ki jo povzroči vadba, povzroča bolečine v mišicah. Še danes znanstveniki niso prepričani, od kod prihaja bolečina. Morda je to povezano z vnetjem, povezanim z obnovo mišic ali prispevkom imunskega sistema, da pomaga pri zdravljenju vašega telesa. Toda na koncu dneva, če želite postati močnejši in bolj fit, pogosto morate plačati ceno bolečine. 

Glede na to vam ni treba trpeti zaradi bolečin brez kakršne koli pomoči. Obstaja več stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate bolečino v mišicah ali pomagate, da hitreje izzveni. Želite vedeti, kako lajšati boleče mišice? Tukaj je sedem uporabnih stvari, ki jih lahko poskusite:

  1. POČASI ZAČNITE Z NOVIM PROGRAMOM VADBE
  2. PO VADBI IZVEDITE RUTINO OHLAJEVANJA
  3. RAZVALJAJTE SE S PENASTIM VALJČKOM
  4. PIJTE VELIKO VODE
  5. JEJTE
  6. SPOČIJTE SI IN SE DOBRO NASPITE
  7. PRIVOŠČITE SI MASAŽO

Kaj pa drugi načini zmanjševanja bolečin v mišicah?

Morda vas bo presenetilo nekaj stvari, ki niso na našem seznamu, kako se znebiti bolečin v mišicah. Kje je dinamično raztezanje? Ledene kopeli? Vroče blazinice? Čeprav imajo vse te metode veliko dokazov v praksi, znanost ne sledi. Seveda, če po odlični vadbi v telovadnici radi smuknete v toplo kopel, napolnjeno z Epsomovo soljo, potem kar naprej. Samo zato, ker znanost teh metod še ni dokazala, ne pomeni, da v njih še vedno ne morete uživati.

Sprijaznite se z bolečino

Bolečina v mišicah ni zabavna, a dobra novica je, da se običajno zmanjša, ko se vaše telo navadi na vašo novo rutino vadbe. Seveda ne bi smeli biti preveč veseli, ko vidite, da bolečine v mišicah izginejo. Če mesece telovadite brez boleče mišice, to verjetno pomeni, da se ne trudite dovolj. Če želite videti stalno izboljšanje, potem je vsaj nekaj bolečine v mišicah dobra stvar.

Prepričajte se, da razumete razliko med običajno bolečino v mišicah in poškodbo. Če vas mišice tako bolijo, da se komaj premikate, ali če opazite zelo temen urin, se posvetujte z zdravnikom. V nasprotnem primeru menite, da je bolečina v mišicah po težki vadbi dobro zaslužena. Zdaj, ko veste, kako zmanjšati bolečino v mišicah, se lahko spočijete, nato pa greste v telovadnico in ponovite vse!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja